Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Αυξήσεις 20% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων



Αυξήσεις κατά μέσο όρο 20% στις τιμές των περισσοτέρων ακινήτων, φέρνει η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κατ’ εντολή της τρόικας, προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες στα δημόσια έσοδα από τις υπό εξέταση μειώσεις φόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων, στις γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές, μέσω της αναμόρφωσης της φορολογίας κεφαλαίου.


Το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να παραδοθεί στο οικονομικό επιτελείο στις αρχές Ιουλίου, όμως οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν ήδη αρχίσει, προκειμένου να αποφευχθούν διαφωνίες κατά τη δημοσιοποίηση των νέων τιμών των ακινήτων, που μπορεί να δυναμιτίσουν το καλό κλίμα που έχει ήδη δημιουργηθεί στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Άλλωστε, όπως γράφει η Ναυτεμπορική, όλες οι πλευρές, Ε.Ε. και ΔΝΤ, έχουν ξεκαθαρίσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι, στην παρούσα φάση, δημοσιονομικά «κενά» απαγορεύονται και, πλην της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, που πρέπει να θεωρείται εκτός απροόπτου δεδομένη και θα συμφωνηθεί τον Ιούνιο, οποιεσδήποτε άλλες μειώσεις στη φορολογία, που θα θέσουν σε κίνδυνο την πορεία των εισπράξεων και την επίτευξη πλεονάσματος στο τέλος του τρέχοντος έτους, δεν επιτρέπονται.

Στο πλαίσιο αυτό, διεξάγονται και οι συζητήσεις μεταξύ των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία αναζητούν τρόπους να «βαπτίσουν» μειώσεις τις επικείμενες αλλαγές στις τιμές των ακινήτων, λόγος για τον οποίο άλλωστε χρησιμοποιούν τον όρο «αυξομειώσεις».

Το σίγουρο πάντως είναι ότι, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στο υπουργείο προκύπτει πως στις περιοχές όπου και σήμερα οι αντικειμενικές βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αγοραίες, θα υπάρξουν αυξήσεις που μπορεί να φθάσουν και το 40%. Οι αυξήσεις αυτές θα έχουν αλυσιδωτές επιδράσεις στο πορτοφόλι των ιδιοκτητών, αν ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις στους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα και υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες, όπως ο ενιαίος φόρος που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2014.


Μεγάλες επιβαρύνσεις θα υποστούν και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, εξαιτίας της επέκτασης του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα, ενώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις περιοχές όπου η μείωση της ζήτησης «βύθισε» τις τιμές της αγοράς και κάτω από τις αντικειμενικές αξίες, θα υπάρξουν μειώσεις τιμών, οι οποίες βέβαια θα καλυφθούν από τις ανωτέρω αυξήσεις.

Οι διαπραγματεύσεις, πάντως, με την τρόικα δεν θα είναι εύκολες, όσον αφορά στις νέες αντικειμενικές αξίες, που δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 2007. Όπως ομολογούν στο υπουργείο Οικονομικών, οι δανειστές πιέζουν για μεγάλες αυξήσεις ακόμη και στα εκτός σχεδίου ακίνητα, επικαλούμενοι στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι τιμές που είχαν διαμορφωθεί πριν από αρκετά χρόνια εξακολουθούν να βρίσκονται πάρα πολύ χαμηλά σε σύγκριση με τις πραγματικές, ειδικά στις παραθαλάσσιες και γενικότερα τουριστικά περιοχές της χώρας.


Η μνημονιακή, πάντως, δέσμευση είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα επικαιροποιεί συνεχώς τις αντικειμενικές αξίες, ούτως ώστε να είναι πάντα ευθυγραμμισμένες με τις εμπορικές τιμές.


Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα αποτελέσουν, τη βάση για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου επί των ακινήτων που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2014, με στόχο την είσπραξη 3,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθει από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια και τα υπόλοιπα από τα ακίνητα που κατέχουν οι επιχειρήσεις και η Εκκλησία.


Εντός της εβδομάδας, στο υπουργείο Οικονομικών και στο τραπέζι της διακομματικής επιτροπής, υπό τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, τίθεται εκ νέου η διαδικασία φορολόγησης των αγροτεμαχίων με το επικρατέστερο σενάριο να προκρίνει τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου ακινήτων με το στρέμμα και όχι με βάση την αντικειμενική αξία.
ΠΗΓΗ:http:ameiniasopallineus.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου