Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Φοβού… τη Bild μνείες για Σαμαρά δημοσιεύουσα!

Φοβού… τη Bild μνείες για Σαμαρά δημοσιεύουσα!
Χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά «νικητή» και τον παροτρύνει «να συνεχίσει έτσι» την ώρα που η κοινωνία στενάζει

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν
Στήριξη στη σφόδρα αντιλαϊκή και φορομπηχτική πολιτική που εφαρμόζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας κατ’ εντολή της τρόικας και των δανειστών με την ανοχή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά φαίνεται ότι παρέχει το γερμανικό πολιτικό και εκδοτικό κατεστημένο.
Η εφημερίδα “Bild” που πρωταγωνίστησε στο διατεταγμένο διασυρμό και τη χλεύη της Ελλάδος από τα κέντρα που έσυραν την Ελλάδα στους μηχανισμούς στήριξης και στα Μνημόνια, ύστερα από την αδυναμία του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου να διαχειριστεί την κρίση, προκαλεί υποψίες με την αλλαγή της στάσης της.
Σε σημερινό δημοσίευμά της, η λαϊκή “Bild” χαρακτηρίζει «νικητή» τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τεκμηριώνει τη θέση της αυτή με δύο γεγονότα:
Πρώτον, αναδεικνύει ως μείζον γεγονός την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον Οίκο Fitch.
Δεύτερον, επικαλείται τον χαρακτηρισμό «διασώστης» που χρησιμοποίησε η αμερικανική εφημερίδα “Washington Post” για τον κ. Σαμαρά.
Στην πρώτη σελίδα
Ο αιφνίδιος… «σεβντάς» της γερμανικής εφημερίδας που εκτονωνόταν με ανθελληνικό μένος έως πριν από λίγο καιρό φαίνεται μάλιστα ότι γίνεται κραυγαλέα για να προκαλέσει εντυπώσεις. Η θετική δημοσίευση για τον πρωθυπουργό βρίσκεται στην πρωτοσέλιδη καθημερινή στήλη «Νικητές και Ηττημένοι» στην οποία παρουσιάζονται προσωπικότητες από όλον τον κόσμο και όλους τους τομείς. Είναι κάτι σαν το δικό μας «Βαρόμετρο» του “Newsbomb.gr” αλλά με μεγαλύτερη έκταση.
Δεν είναι τυχαίο το σχόλιο στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το οποίο, οι συντάκτες της “Bild” φαίνεται ότι άφησαν το ρόλο του σπεκουλαδόρου εναντίον της Ελλάδας κι ανέλαβαν καθήκοντα εθελοντών επικοινωνιολόγων του κ. Σαμαρά. Η άποψη αυτή ενισχύεται από το δημοσίευμα.
Η “Bild” γράφει επί λέξει: «Από πρωθυπουργός της χρεοκοπίας έγινε φορέας ελπίδας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Αντώνης Σαμαράς μπορεί έπειτα από έναν χρόνο στο αξίωμα να επιδείξει επιτυχίες.
»Ο Οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε τώρα την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας του, επειδή “υπάρχει σαφής πρόοδος”. Η WashingtonPost τιμά τον Σαμαρά ως “διασώστη”. Η άποψη της Bild: Συνεχίστε έτσι!».
Τι σημαίνει η παρότρυνση
Πολιτικοί παρατηρητές δεν θεωρούν τυχαίο το δημοσίευμα, τώρα στο αποκορύφωμα της επίσκεψης του κ. Σαμαρά στην Κίνα. Κατά μία άποψη, το Βερολίνο προέβη σε μια πολύ προσεκτική ψυχολογική επιχείρηση έναντι κατ’ αρχήν του Πεκίνου. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από μερικούς μήνες, ο πρωθυπουργός της Κίνας κ. Ουέν Ζιαμπάο απείλησε την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Άνγκελα Μέρκελ στις ιδιαίτερες συνομιλίες τους ότι λέγοντας πως δεν θα ήθελε αποπομπή της χώρας μας από την ευρωζώνη τονίζοντας: «έχουμε ήδη χάσει 30 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα. Εάν χάσουμε άλλα 40, δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα πλέον για τη σταθεροποίηση του ευρώ».
Το θέμα ανέδειξε στο έγκυρο και σοβαρό περιοδικό “Stern” ο έγκριτος δημοσιογράφος κ. Χανς - Ούρλιχ Γέργκες (Hans-Ulrich Jörges) στις 11 Οκτωβρίου 2012. Η απόσταση ανάμεσα στη σοβαρότητα του “Stern” και της “Bild” δεν συγκρίνεται στη Γερμανία.
Δεν σημείωνε τότε τυχαία ο Γερμανός δημοσιογράφος:
«Εάν η Ελλάδα έβγαινε από την Ευρωζώνη, οι κινεζικές επενδύσεις θα έχαναν μονομιάς την αξία τους. Η Κίνα θα είχε επενδύσει σε ένα αποτυχημένο κράτος που θα βυθιζόταν στην εξαθλίωση και η υπόλοιπη Ευρώπη θα έπρεπε «να το πληρώσει».
»Είναι πολύ πιθανό, ότι στο ευρωπαϊκό πόκερ η Κίνα έδωσε φλος ρουαγιάλ στους Έλληνες. Και αυτοί δεν το έχουν πάρει είδηση ακόμη.»
Κι επειδή οι ψυχολογικές επιχειρήσεις δεν απευθύνονται μόνο στο ουδέτερο ή το φίλιο περιβάλλον όπως είναι οι τρίτοι παρατηρητές της ελληνικής κρίσης αλλά και στο εχθρικό, το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί ότι είναι αυτό της πληττόμενης και στενάζουσας ελληνικής κοινωνίας, το δημοσίευμα της “Bild” εξυπηρετεί ένα σκοπό ακόμα. Επιχειρεί να πείσει ότι η κυβέρνηση Μέρκελ παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και των πολιτικών εταίρων του.
Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί ως ο ισχυρότερος μεταξύ των κ.κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη εφ’ όσον κομίζει γλαύκας από τον διεθνή παράγοντα. Ταυτοχρόνως, με τον τρόπο αυτό γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πολιτικό ανάχωμα στο συνεχώς εντεινόμενο σφυροκόπημα της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.


ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου