Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ακόμα δεν έχασα τα κιλά του Πάσχα. Τι να κάνω;


Ακόμα δεν έχασα τα κιλά του Πάσχα. Τι να κάνω;
Είναι αλήθεια ότι οι ποσότητες φαγητού που καταναλώνονται συνήθως τις γιορτές ξεπερνούν κατά πολύ τις ανάγκες του σώματός μας και τα αποτελέσματα γίνονται αμέσως εμφανή.
Συνήθως κατά τη διάρκεια των εορτών η αύξηση του σωματικού βάρους κυμαίνεται από… 0,5-2 κιλά για τα άτομα φυσιολογικού βάρους, ενώ για τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα η αύξηση ξεπερνάει τα 2 κιλά.

Η περίοδος μετά το Πάσχα είναι για τους περισσότερους η καλύτερη περίοδος για δίαιτα. Το καλοκαίρι δεν είναι τόσο μακριά και τα λιγότερα ρούχα ήδη μαρτυρούν ότι κάτι δεν πήγε καλά στις γιορτές. Η υπερκατανάλωση φαγητού και η αύξηση βάρους οδηγούν συνήθως σε πανικό για αδυνάτισμα. Το επόμενο βήμα είναι να καταφύγουμε σε δίαιτες εξπρές οι οποίες όχι μόνο έχουν καθαρά προσωρινό αποτέλεσμα αλλά έχει αποδειχτεί ότι είναι επικίνδυνες για την υγεία μας.

Αποφύγετε το λάθος να εφαρμόσετε προγράμματα αστραπή. Αν και τα πρώτα εμφανή αποτελέσματα θα σας ενθουσιάσουν, το τελικό θα σας απογοητεύσει. Στερητικές δίαιτες που έχουν ως βάση τη μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων, εξαντλούν αποθέματα γλυκογόνου το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με μόρια νερού. Έτσι, ουσιαστικά μεγάλο κομμάτι του βάρους που έχει χαθεί αποτελείται από νερό. Το σώμα μας έχει τόση ανάγκη το αποθεματικό γλυκογόνο και το νερό, που αργά ή γρήγορα θα το αναπληρώσει και έτσι θα χαθεί το αποτέλεσμα απώλειας βάρους που με τόση στέρηση και προσπάθεια πετύχατε.
Επίσης αποφύγετε τις εξαντλητικές «αποτοξινώσεις». Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν θα σας βοηθήσει αλλά θα σας δημιουργήσει μεγαλύτερη επιθυμία για φαγητό τις επόμενες μέρες. Με το να τρώτε κάποιες μέρες υπερβολικές ποσότητες φαγητού και στη συνέχεια να προσπαθείτε να «εξιλεωθείτε» μη τρώγοντας σχεδόν τίποτα, μόνο κακό μπορείτε να κάνετε στον οργανισμό σας.
Προς την κατεύθυνση μιας υγιεινής και μακροχρόνιας απώλειας βάρους απαιτείται ενημέρωση από διαιτολόγους-διατροφολόγους για σωστή θρέψη, ανθρωπομετρικές μετρήσεις και εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής. Η σωστή διατροφή είναι η καλύτερη λύση για να απαλλαγείτε από τα κιλά των εορτών και να μην διαιωνίζετε το πρόβλημα της υγείας και της σιλουέτας σας. Μιλώντας φυσικά για σωστή διατροφή κάθε άλλο παρά στέρηση ή υποταγή σε αυστηρούς κανόνες διαιτολογίας εννοούμε. Αυτό που προτείνεται σήμερα για τη σωστή και υγιεινότερη απώλεια βάρους είναι το σύγχρονο πρότυπο Αλλαγής Διαιτητικής Συμπεριφοράς. Σύμφωνα με το οποίο δεν εντάσσουμε το άτομο σε αυστηρά υποθερμιδικά προγράμματα διατροφής, αλλά με βάση τις υπάρχουσες διατροφικές του συνήθειες εφαρμόζουμε σύγχρονες τεχνικές για την σταδιακή αλλαγή της διατροφικής του συμπεριφοράς με απώτερο στόχο την σωστή και μόνιμη απώλεια βάρους.

Η προσαρμογή της καθημερινότητας σε ένα διατροφικό πλαίσιο ανάλογο με τη δραστηριότητα, τις συνήθειες και τις γευστικές ιδιαιτερότητες του καθένα είναι η καλύτερη μέθοδος απώλειας βάρους και κυρίως απώλειας λίπους. Μόνο έτσι σταματούν να εμφανίζονται αυξομειώσεις κιλών οι οποίες εκτός των άλλων είναι και πολύ ψυχοφθόρες.

Επειδή το πασχαλινό τραπέζι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και αλάτι, καλό είναι για μια με δυο μέρες να περιορίσετε την κατανάλωση κρέατος ή άλλων τροφίμων που είναι πλούσια σε λίπος. Το μικρό φούσκωμα που αισθάνεστε οφείλεται κατά βάση σε κατακράτηση υγρών. Μη λάβετε υπόψη σας το τι δείχνει η ζυγαριά και αντιδράστε στην εικόνα ενός ακόμη πλούσιου γεύματος, τρώγοντας ελαφρές τροφές. Δώστε τη δυνατότητα στο ταλαιπωρημένο σας πεπτικό σύστημα να επανέλθει στην φυσιολογική του κατάσταση επιλέγοντας αρκετά γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά και νερό στο διαιτολόγιό σας.

Με αυτό τον τρόπο θα ξεπρηστείτε και θα επανέλθετε στα κιλά που είχατε πριν το Πάσχα.
Ένα καλό πρωινό θα σας δώσει αρκετές βιταμίνες και ενέργεια για να ξεκινήσετε ευχάριστα τη μέρα σας ενώ θα έχετε εξασφαλίσει από νωρίς την αρχή των καύσεων του οργανισμού. 1-2 φρούτα (ή χυμός) ενδιάμεσα, θα αποτρέψουν το αίσθημα της πείνας και σας καλύψουν με θρεπτικά συστατικά έτσι ώστε να αντεπεξέλθετε με επιτυχία στις απαιτήσεις της ημέρας. Μην παραλείπετε να τρώτε σαλάτα καθημερινά με το μεσημεριανό σας γεύμα. Έτσι θα εξασφαλίσετε αρκετές φυτικές ίνες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το μεσημεριανό καλό θα ήταν να μην ξεπερνά σε μέγεθος μια μερίδα εστιατορίου. Ένα απογευματινό φρούτο εκτός των άλλων, θα βοηθήσει να φάτε ένα ελαφρύ βραδινό και έτσι να μην καταπονήσετε το στομάχι σας την ώρα που οι καύσεις σας αρχίζουν να «πέφτουν».
Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσετε και μια μικρή αύξηση της φυσικής δραστηριότητας (π.χ. λίγο περπάτημα), τότε σίγουρα θα χάσετε τα κιλά που βάλατε στις γιορτές.ΠΗΓΗ:life2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου