Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Αθλητικές Δραστηριότητες & Αθλητικές Κακώσεις


Μετά από ένα μακρύ χειμώνα μειωμένης  αθλητικής  δραστηριότητας ή αδράνειας, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό, καθώς ο καιρός βελτιώνεται, να αρχίσετε πάλι ή για πρώτη φορά να αθλείστε.
Μπορεί επίσης να μπείτε να στον πειρασμό να ασκηθείτε στο επίπεδο που είχατε στο τέλος της προηγούμενης περιόδου. Ο ενθουσιασμός αυτός συχνά οδηγεί...
σε τραυματισμούς  στην αρχή της σεζόν. Παρακάτω  αναφέρονται οι συχνότερες αθλητικές κακώσεις  καθώς και μερικές συμβουλές για την πρόληψη αυτών.

Ως αθλητικές κακώσεις ορίζετε το είδος τραυματισμών του μυοσκελετικού συστήματος κατά την άθληση ή τραυματισμοί που έχουν άμεση σχέση με αυτή και αφορά επαγγελματίες ή ερασιτέχνες αθλητές  ή άτομα περιστασιακά αθλούμενα.
Οι αθλητικές κακώσεις ταξινομούνται  σε δύο βασικούς τύπους:  οξείες κακώσεις (acute injuries) και τις κακώσεις από  υπερβολική χρήση (overuse injuries).  Οξείες  είναι εκείνες που περιλαμβάνουν οξύ τραυματισμό , όπως μώλωπες, θλάσεις, διαστρέμματα, ρήξεις συνδέσμων,  κατάγματα κ.α.  Από την άλλη πλευρά, οι τραυματισμοί υπέρχρησης  μπορούν να προκύψουν από  μια σειρά  μικρότερων  επαναλαμβανόμενων  καταπονήσεων  ή τραυματισμών, όπως κακώσεις  συνδέσμων, τενοντοπάθειες , περιοστίτιδες , κατάγματα κοπώσεως κ.α.  Πώς μπορείτε να αποφύγετε αυτούς τους τραυματισμούς; Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό;

Όπως προκύπτει από μια μελέτη   [Orthopedic Reviews 2011 (Sport injuries in adolescents.  DepartmentofOrthopaedicSurgery, UniversityHospitalofBasel].                                         σε 4468 αθλητικές κακώσεις σε ενήλικες  η συχνότητα των κακώσεων  αφορούσε ποσοστιαία τις ανατομικές περιοχές όπως φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:



ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ  (ΣΥΝΟΛΟ 4468 ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ)
1
ΓΟΝΑΤΟ
1331
29,70%
10
ΑΓΚΩΝΑΣ
127
2,80%
2
ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗ
1073
24%
11
ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ
115
2,50%
3
ΔΑΚΤΥΛΑ
363
8,12%
12
ΚΕΦΑΛΙ
89
2%
4
ΩΜΟΣ
254
5,70%
13
ΔΑΚΤΥΛΑ ΠΟΔΙΟΥ
79
1,70%
5
ΠΟΔΙ
196
4,50%
14
ΑΝΤΙΒΡΑΧΙΟ
68
1,50%
6
ΜΗΡΟΣ
188
4,20%
15
ΛΕΚΑΝΗ
46
1%
7
ΚΝΗΜΗ
185
4,10%
16
ΣΤΗΘΟΣ
19
0,42%
8
ΚΑΡΠΟΣ
158
3,50%
17
ΒΡΑΧΙΟΝΙΟ
19
0,42%
9
ΧΕΡΙ
140
3,10%
18
ΙΣΧΙΟ
18
0,40%


Οι αθλητικές κακώσεις διαφέρουν στο είδος, στη συχνότητα και στη βαρύτητα αναλόγως  το είδος του αθλήματος, την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο φυσική κατάστασης του κάθε αθλητή.
Πρόληψη αθλητικών κακώσεων
Μεγάλη βαρύτητα δίνεται σήμερα πρωταρχικά στην πρόληψη και μετέπειτα στη θεραπεία των αθλητικών κακώσεων, με στατιστικώς σημαντικά θετικά αποτελέσματα.

Αποφύγετε το σύνδρομο του αθλητή του Σαββατοκύριακου (weekend warrior syndrome). Προσπαθήστε να ασκήστε 2-4 φορές την εβδομάδα σε εναλλασσόμενες ημέρες. Σκληρή άσκηση το Σαββατοκύριακο και αδράνεια τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για βαρύ τραυματισμό.

Καταγράψτε το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης. Το επίπεδο έντασης στην άσκηση είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Χρησιμοποιήστε κάποια από τις μεθόδους:  πχ  τη μέθοδο της υποκειμενικής εκτίμησης της προσπάθειας (Ratings of perceived Exertion - PRE), τον καρδιακό παλμό (HR), τον έλεγχο της ομιλίας (Talk test).

Σταδιακή αύξηση της αθλητικής δραστηριότητας. Ακολουθήστε τον κανόνα του 10%. Αύξηση της έντασης μεγαλύτερη του 10% την εβδομάδα (too much, too soon, too fast) οδηγεί επίσης σε τραυματισμούς.

Μην αθλείστε με πόνο. Μπορεί να έχετε ήπιους μυϊκούς πόνους ή ερεθισμούς αλλά όταν ο πόνος αφορά αρθρώσεις , έντονα οιδήματα, περιορισμό εύρους κίνησης μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια ενός σοβαρού τραυματισμού τα οποία πρέπει να προσέξετε.

Κατάλληλος εξοπλισμός . Είναι απαραίτητος για την αποφυγή – περιορισμό τραυματισμών. Διαφέρει από άθλημα σε άθλημα (π.χ. τα αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 300 έως 400 μίλια ή αντικατάσταση 2 φορές το χρόνο για συστηματικούς δρομείς).

Cross training.  Είναι μια διασταύρωση από διαφορετικούς τρόπους εκγύμνασης που στόχο έχουν να δημιουργήσουν καλύτερη μυϊκή ισορροπία, βέλτιστη ευλυγισία και ευκαμψία. Εκγύμναση διαφορετικών μυϊκών ομάδων έχει στόχο την αποφυγή καταπονήσεων και τραυματισμών.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό;
Μετά από μια κάκωση, υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που πρέπει να προσέξει ο αθλούμενος  για να καθορίσει εάν συντρέχει ή όχι λόγος ιατρικής φροντίδας. Αν έχετε παρατηρήσει ή παρουσιάζετε κάποιο  από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό ιατρό:
• Έντονος πόνος και αδυναμία φόρτισης του πάσχοντος σκέλους
• Παραμόρφωση της πάσχουσας περιοχής (όχι ήπιο οίδημα) σε σύγκριση με την αντίθετη  πλευρά.
• Αδυναμία ή περιορισμός εύρους κίνησης κάποιας άρθρωσης.
• Δυσχέρεια φυσιολογικής βάδισης ή βάδιση με έντονο πόνο.
• Αίσθημα αστάθειας της τραυματισμένης άρθρωσης.
• Αιμωδίες στην περιοχή ή κοντά στην περιοχή του τραυματισμού.
• Έντονη ερυθρότητα, πόνος , οίδημα  που εξαπλώνετε μετά από τον τραυματισμό.
• Ο τραυματισμός αφορά μια περιοχή που έχει τραυματιστεί πολλές φορές στο παρελθόν.
• Απορίες σχετικά με τη σοβαρότητα του τραυματισμού ή της φροντίδας του.
• Απώλεια συνείδησης κατά τη στιγμή του τραυματισμού.

Απλοί τραυματισμοί που δεν πληρούν κανένα από τα παραπάνω κριτήρια θα πρέπει να φροντίζονται με τις ακόλουθες αρχές:
P.R.I.C.E (Protection. Rest. Ice. Compression. Elevation.)
P. Προστασία: Αποφυγή αθλητικών δραστηριοτήτων, αποφυγή φόρτισης (βακτηρίες μασχάλης), ακινητοποίηση, (νάρθηκας, ελαστική περίδεση, tapes)
R. Εφαρμογή πάγου έως και 96 ώρες μετά την κάκωση. Ο πάγος δεν πρέπει να έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα και πρέπει να τοποθετείται για περίπου 20 λεπτά σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
C. Συμπίεση χρήσιμη για περιορισμό του οιδήματος, (προσοχή στην τάση, η επίδεση πρέπει να είναι τόσο σφιχτή ώστε να ελέγξει το οίδημα αλλά αρκετά χαλαρή ώστε να μην επηρεάσει την κυκλοφορία).
Ε. Ανύψωση: προσπαθήστε να κρατάτε το πάσχον μέλος ή σκέλος σε επίπεδο ψηλότερο από αυτό της καρδίας όταν αυτό είναι εφικτό.

 Μην ξεχνάτε η άθληση συμβάλει στην ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου, παράλληλα αποτελεί  χρόνο χαλάρωσης και διασκέδασης. Μην επιτρέψετε κάποιον τραυματισμό να σας την στερήσει.

Dr. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΙΑΝΤΣΗΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Μετεκπαίδευση: Αρθροσκοπική χειρουργική – Αθλητικές Κακώσεις
(Karolinska institute – Capio Artro Clinic – Stockholm Sweden

Ιατρείο: Φαρδυκάμπου 2 Γρεβενά
Τηλ: 2462023091 κιν 6974723906
ΠΗΓΗ:greveniotis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου