Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Το sex symbol που έγινε γυναίκα-σύμβολο


Τριάντα ταινίες, ένα Οσκαρ, μία Χρυσή Σφαίρα, ένας διάσημος πατέρας και μία ομορφιά που την έχει μετατρέψει σε φαντασίωση εκατομμυρίων ανδρών
, θα έπρεπε να ήταν αρκετά συστατικά από τα οποία θα προέκυπτε μία σούπερ σταρ, στην περίπτωση όμως της Αντζελίνα Τζολί όλα αυτά αποδεικνύονται απλώς τα... καρυκεύματα.

Η Αντζελίνα Τζολί κρατά στοργικά το νεογέννητό της σε μια φωτογραφία που τράβηξε ο ίδιος ο Μπραντ Πιτ το 2008, λίγο μετά τη γέννηση των δίδυμων παιδιών τους
Κι αυτό γιατί η Τζολί συνηθίζει να τραβάει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας για εντελώς διαφορετικούς και μάλλον «περίεργους» -για τα δεδομένα του Χόλιγουντ τουλάχιστον- λόγους. Πρόσφατο τρανό παράδειγμα η απόφασή της να δημοσιοποιήσει ότι υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή, με άρθρο της στους «New York Times», για να αποτρέψει τον πολύ αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο στο στήθος (πιθανότητα που έφτανε το 87%) ή στις ωοθήκες (πιθανότητα που έφτανε στο 50%) λόγω της παρουσίας του γονιδίου BRCA1. Η μητέρα της πέθανε το 2007, σε ηλικία 56 ετών, από καρκίνο.
Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Guardian, «το να ανακοινώσει μία νέα, όμορφη ηθοποιός ότι αφαίρεσε το στήθος της αποτελεί ως κίνηση καριέρας κάτι παρόμοιο με το να δηλώσει ομοφυλόφιλος ένας όμορφος, αρρενωπός άνδρας»... κι όμως η Αντζι όχι μόνο το τόλμησε, αλλά και δηλώνει «πιο δυνατή που έκανε μια σημαντική επιλογή, η οποία δεν μειώνει τη θηλυκότητά της».
Εκστρατεία

Αντζελίνα Τζολί και Μπραντ Πιτ θα παντρευτούν σε στενό οικογενειακό κύκλο το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο
Και λίγο πριν την αφοπλιστική αυτή αποκάλυψη, η Τζολί είχε βρεθεί στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της G8 στο Λονδίνο ως πρέσβειρα καλής θέλησης της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και μίλησε για το φαινόμενο του βιασμού των γυναικών στις εμπόλεμες ζώνες. Νωρίτερα, είχε επισκεφθεί μαζί με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χαγκ, περιοχές της νότιας Αφρικής για να υποστηρίξουν εκστρατεία κατά των βιασμών ως όπλου στον πόλεμο. Συνομίλησαν με θύματα και συναντήθηκαν με πολιτικούς ηγέτες. Οι δυο τους συνεργάζονται εδώ κι αρκετούς μήνες σε μία πολύπλευρη πρωτοβουλία, που περιλαμβάνει ενέργειες από τη χρηματοδότηση κλινικών για γυναίκες έως την αποστολή νομικών στη Συρία, τη Λιβύη, στο Μάλι και το Κονγκό.
Αφορμή για την ανθρωπιστική της δράση στάθηκε η επίσκεψή της στην Καμπότζη για τα γυρίσματα της ταινίας «Tomb Rider». Διαπιστώνοντας από κοντά τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών εκεί, αποφάσισε να αναλάβει δράση και ήρθε σε επαφή με τον ΟΗΕ. Για να μάθει περισσότερα, άρχισε να επισκέπτεται καταυλισμούς προσφύγων: το πρώτο της ταξίδι, διάρκειας 18 ημερών, ήταν το 2001 στη Σιέρα Λεόνε και την Τανζανία. Από τότε έχει επισκεφτεί πάρα πολλές χώρες, καλύπτει μόνη της όλα τα έξοδα που σχετίζονται με τις αποστολές της, κι επιμένει να μοιράζεται τα ίδια καταλύματα και με τα άλλα μέλη των αποστολών. Κι όπως έχει δηλώσει, το ένα τρίτο κάθε αμοιβής της για κάθε ταινία και συμφωνία της καταλήγει σε κάποιο στρατόπεδο προσφύγων.

Το ζευγάρι έχει έξι παιδιά, τρία από τα οποία είναι υιοθετημένα.
Επίσης έχει ιδρύσει και χρηματοδοτεί κοινωφελή ιδρύματα, μεταξύ των οποίων ένα σχολείο θηλέων στο Αφγανιστάν, το ταμείο που ιδρύθηκε από τη Μαλάλα Γιουσαφζάι, τη μικρή Πακιστανή που γλίτωσε από τη δολοφονική επίθεση των Ταλιμπάν, ενώ το 2010 ίδρυσε το Νομικό Πρόγραμμα Τζολί, το οποίο «στρατολογεί» δικηγόρους για τη νομική υποστήριξη παιδιών στην Αϊτή. Εξάλλου, εκτός από την αμερικανική υπηκοότητα, είναι και πολίτης του Σεράγεβο, τιμητικά από τις αρχές της βοσνιακής πρωτεύουσας για την ταινία της «In the Land of Blood and Honey», με θέμα τον πόλεμο στη Βοσνία.
Πριν, ωστόσο, μεταμορφωθεί σε... διεθνή ακτιβίστρια, υπήρξε μάλλον... άτακτη. Μικρή έπαιζε με τα μαχαίρια, είχε δηλώσει λάτρης των τατουάζ, είχε δηλώσει ότι είναι αμφιφυλόφιλη και είχε παραδεχτεί ότι είχε ερωτική σχέση με τη συμπρωταγωνίστριά της στην ταινία Foxfire, Τζένι Σιμίζου, και πριν κλείσει τα τριάντα χρόνια της είχε παντρευτεί και χωρίσει δύο φορές με τους Τζόνι Λι Μίλερ και Μπίλι Μπομπ Θόρντον. Στον πρώτο της γάμο με το Βρετανό Μίλερ φορούσε μαύρο δερμάτινο παντελόνι κι άσπρο μπλουζάκι, στο οποίο είχε γράψει το όνομά του με το αίμα της στην πλάτη. Στον δεύτερο με τον Θόρντον φορούσε ο καθένας ένα φιαλίδιο με το αίμα τους.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός είναι πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Λίγο πριν χωρίσουν, έκανε την πρώτη υιοθεσία, του Μάντοξ, από την Καμπότζη για να συνεχίσει με τη Ζαχάρα από την Αιθιοπία και του Παξ από το Βιετνάμ. Είναι και η βιολογική μητέρα τριών ακόμα παιδιών με τον Μπραντ Πιτ, της Σιλό και των διδύμων, Νοξ και Βιβιέν. Στο μεσοδιάστημα, άλλαξε (το 2002) και νομικά το όνομά της σε Τζολί λόγω της κακής της σχέσης με τον πατέρα της, Τζον Βόιτ, που την αποδίδει στις απιστίες του προς τη μητέρα της. Ο Βόιτ από την πλευρά του είχε χαρακτηρίσει την κόρη του «ασταθή», γεγονός που την είχε ενοχλήσει ιδιαίτερα. Τον τελευταίο καιρό προσπαθούν να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους.
Ζευγάρι - brand name
H σόουμπιζ στα πόδια... των Μπραντζελίνα
Ως το «όνειρο κάθε παπαράτσι που βγαίνει αληθινό» είχε χαρακτηρίσει πριν από μερικά χρόνια τον δεσμό της Αντζελίνα Τζολί και του Μπραντ Πιτ ο Ρόμπερτ Τόμσον, ερευνητής στον τομέα της ποπ κουλτούρας. Πράγματι, οι Μπραντζελίνα, όπως αποκαλεί το ζεύγος ο παγκόσμιος Τύπος, είναι το υπερ-ζευγάρι. Ομορφοι, επιτυχημένοι, φουλ ερωτευμένοι και πολύτεκνοι, προκαλούν το ενδιαφέρον ακόμα και μία απλή εμφάνισή τους.
Γνωρίστηκαν το 2005, στα γυρίσματα της ταινίας «Ο Κύριος και η Κυρία Σμιθ» και με ταχύτητα φωτός εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που τους ήθελαν να είχαν συνάψει σχέση πριν ο Πιτ χωρίσει με την Ανιστον. Η ίδια παραδέχτηκε αργότερα πως «υπήρξε σπίθα ανάμεσά τους από την πρώτη στιγμή που συναντήθηκαν στα πλατό». Οι ίδιοι, ωστόσο, απέφευγαν για καιρό να πουν οτιδήποτε για τη σχέση τους, ενώ και η Τζολί είχε δηλώσει το 2005 (χρονιά του διαζυγίου του Πιτ) πως ουδέποτε θα έμπλεκε με παντρεμένο εξαιτίας των τραυμάτων που της άφησαν οι απιστίες του πατέρα της. «Δεν θα με έλκυε ποτέ ένας άνδρας που θα απατούσε τη γυναίκα του», είχε πει.
Η εγκυμοσύνη
Το 2006, η Τζολί επιβεβαίωσε πως περίμενε παιδί του Πιτ, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά επισήμως τη σχέση τους. Η Σιλό Νουβέλ γεννήθηκε στη Ναμίμπια και οι δυο τους αποφασίζουν να πουλήσουν οι ίδιοι τις πρώτες φωτογραφίες της μικρής. Το περιοδικό People έδωσε- όπως λέγεται- 4,1 εκατ. δολάρια για να τις αποκτήσει, ενώ το περιοδικό Hello! απέκτησε τα δικαιώματα για τη Βρετανία, πληρώνοντας 3,5 εκατ. δολάρια. Ολα τα χρήματα πήγαν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις για τα παιδιά της Αφρικής. Επίσης, η Σιλό έγινε κέρινο ομοίωμα στο μουσείο της Μαντάμ Τισό, σε ηλικία μόλις δύο μηνών. Το 2008, η Τζολί γέννησε στη Γαλλία τα δίδυμα Νοξ και Βιβιέν, οι φωτογραφίες των οποίων επίσης πουλήθηκαν στο People και το Hello! για 14 εκατ. δολάρια - οι πιο ακριβές φωτογραφίες στην ιστορία του Χόλιγουντ. Τα χρήματα δόθηκαν στο ίδρυμα Τζολί - Πιτ το οποίο χρηματοδοτεί ανθρωπιστικές αποστολές σε όλο τον κόσμο.
Πέρσι τον Απρίλιο ανακοίνωσαν τον αρραβώνα τους και σκοπεύουν να παντρευτούν το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, κατόπιν απαίτησης των παιδιών τους. Κι αυτή η είδηση, του επικείμενου γάμου τους, προκάλεσε πλήθος δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία η Τζολί πίεζε να γίνει ο γάμος πριν από αυτόν της Τζένιφερ Ανιστον και αναζητούσε μετά μανίας ρομαντικά πανάκριβα ξενοδοχεία για τον μήνα του μέλιτος. Στην πραγματικότητα, η Τζολί βρισκόταν στο Κέντρο Μαστού Πινκ Λότους, σε θεραπεία για τη διπλή μαστεκτομή της και δίπλα της είχε τον Πιτ. «Είμαι τυχερή που έχω ένα σύντροφο, τον Μπραντ Πιτ», γράφει στο άρθρο της.
Αλλά και ο Πιτ δήλωσε πως «έχοντας το προνόμιο να παρακολουθήσω την απόφαση αυτή, θεωρώ ότι η επιλογή της Αντζι, όπως και πολλών άλλων γυναικών που βρίσκονται στην κατάστασή της, είναι απολύτως ηρωική». «Αυτό που επιθυμώ είναι να ζήσει (η Αντζελίνα) μια μακρά ζωή με καλή υγεία μαζί μου και με τα παιδιά μας. Αυτή είναι μια ευτυχισμένη ημέρα για όλη μας την οικογένεια», δήλωσε.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
ΠΗΓΗ:katsarou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου