Έλληνας δημοσιογράφος γίνεται πολιτικός, εκφράζοντας το ρεύμα εναντίον του κατεστημένου

Ένας δημοσιογράφος της τηλεόρασης, ο οποίος ξεκίνησε μία πολιτική σταυροφορία που υπόσχεται να ταράξει την ελληνική πολιτική σκηνή, κερδίζει απροσδόκητα μεγάλη υποστήριξη από τους ψηφοφόρους στην περίοδο πριν τις Ευρωεκλογές τον Μάιο.
Αντιμετωπίζοντας την απέχθεια που νιώθουν πολλοί Έλληνες απέναντι σε πολιτικούς του κατεστημένου με ένα κάλεσμα για ένα κίνημα από τη βάση της κοινωνίας και της νεολαίας, που θα λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας, ο Σταύρος Θεοδωράκης γρήγορα προσέλκυσε υποστηρικτές τόσο από την Αριστερά όσο κι από τη Δεξιά.
Ο Θεοδωράκης έχει γίνει η πλέον συζητημένη νέα δύναμη στην ήδη ταραγμένη πολιτική σκηνή της Ελλάδας.
Μόλις τρεις βδομάδες μετά την ίδρυση του κόμματος, το Ποτάμι συγκεντρώνει το 6% της ψήφου για το Ευρωκοινοβούλιο στις δημοσκοπήσεις, ξεπερνώντας κόμματα του κατεστημένου όπως το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, κομμάτι της κυβέρνησης συνεργασίας της χώρας, καθιστώντας το τέταρτη ή πέμπτη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, αν γίνονταν εκλογές τώρα.
Η ψήφος του Μαΐου –η οποία συμπίπτει με τις τοπικές εκλογές στις οποίες το Ποτάμι δεν θα κατεβάσει υποψήφιους- θεωρείται από πολλούς ως μια δοκιμασία εμπιστοσύνης για τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό που έχει συστήσει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και πιέζει για μεταρρυθμίσεις, αντιμετωπίζοντας κοινωνικές αντιδράσεις.
Οι μεταρρυθμίσεις απαιτούνται για να εκπληρωθούν οι όροι που έχουν θέσει η  Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να καταβληθούν τα απαιτούμενα χρήματα διάσωσης.
Η άνοδος του Θεοδωράκη θα περιπλέξει τα πράγματα, τόσο για τον Σαμαρά, όσο και για τον μεγαλύτερο αντίπαλό του- τον ριζοσπαστικό αριστερό και αντιμνημονιακό του ΣΥΡΙΖΑ , αναλόγως από ποια εκλογική βάση θα αντλήσει περισσότερες ψήφους το Ποτάμι.
Διάσημος από την εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή έρευνας που έκανε, με θέματα για άστεγους και ναρκομανείς μεταξύ άλλων, τους οποίους πλησίαζε για να τους μιλήσει έχοντας ένα σακίδιο στην πλάτη του, ο Θεοδωράκης απολαμβάνει ευρείας αποδοχής, λόγω του ότι βρίσκεται εκτός του παλιού κατεστημένου και των «ημέτερων» οι οποίoι θεωρείται πως έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της χρεωκοπίας.
«Σε αυτή τη χώρα δεν έχει νόημα να πεις αν είσαι με την αριστερά ή τη δεξιά» ανέφερε ο πενηντάχρονος Θεοδωράκης σε μία συνέντευξη.
«Όταν υπάρχουν τόσα προβλήματα, όταν νιώθεις πως το πλοίο βουλιάζει, δεν ρωτάς αν υπάρχει κάποιος καλός αριστερός μηχανικός ή κάποιος καλός δεξιός μηχανικός. Θες απλά έναν καλό μηχανικό.»
Ντυμένος με τζιν και μακρυμάνικα μακό, ο Θεοδωράκης δουλεύει και μπλογκάρει από ένα διαμέρισμα, το οποίο μετατράπηκε σε γραφείο, σε μία τυπική γειτονιά της Αθήνας. Μία μάσκα του Μπαράκ Ομπάμα, προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, χαμογελάει από τον τοίχο, ενώ σε ένα άλλο δωμάτιο βλέπει κανείς ένα παραβάν με το εξώφυλλο του θρυλικού δίσκου Abbey Road των Μπιτλς..
Έχοντας ως σλόγκαν το «Πολιτική για όλους», ο Θεοδωράκης ξεκινά μία εκστρατεία σε όλη τη χώρα, με την υπόσχεση να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας που πλησιάζει το 28%, να τονώσει τις προοπτικές για τους νέους, να μειώσει τον αριθμό των βουλευτών και να αναμορφώσει τη Δικαιοσύνη.
Εφήμερη Μόδα;
Αν και κάποτε τα δύο μεγάλα αντίπαλα κόμματα, η συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, κυριαρχούσαν στην ελληνική πολιτική σκηνή, η κρίση χρέους έφερε τα πάνω κάτω, καθώς ανάγκασε την Ελλάδα να διασωθεί δύο φορές από την ΕΕ και το ΔΝΤ, και παράλληλα να υποστεί δυσβάστακτα μέτρα λιτότητας.
Τα δύο αυτά κόμματα βρίσκονται ακόμα στην εξουσία, έχοντας συγκροτήσει μία άβολη κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά η υποστήριξη για το ΠΑΣΟΚ έχει σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί, και μέχρι τώρα αρκετά ομάδες που αποσχίστηκαν, καθώς και διάφορες πρωτοβουλίες της Αριστεράς, απέτυχαν να καλύψουν το κενό της κεντροαριστεράς που άφησε το άλλοτε κραταιό κόμμα.
Από την άλλη πλευρά, ο έντονα αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ, και η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή έχουν ισχυροποιήσει τη θέση τους στην πολιτική σκηνή, αντανακλώντας την αυξανόμενη πόλωση.
Μένει να φανεί αν το Ποτάμι θα μπορέσει να αξιοποιήσει τον κατακερματισμό της πολιτικής σκηνής, ώστε να καταφέρει να καθιερωθεί, αν κι οι αναλυτές λένε πως η υποστήριξη που έχει κερδίσει σε τόσο λίγο καιρό είναι αναπάντεχα μεγάλη.
«Πολλά κόμματα ξεπετάχθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά δεν πήραν πάνω από 1%, όχι περισσότερο,» παρατήρησε ο Κώστας Παναγόπουλος της εταιρίας δημοσκοπήσεων ALCO, προσθέτοντας πως το 77% που ψηφίζουν το Ποτάμι είναι γυναίκες και βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα των 25-44.
«Το Ποτάμι έχει ένα προφίλ κόμματος που μπορεί να κάνει τη διαφορά … Θα δούμε αν θα θεωρηθεί ως κάτι καινούριο ή μία εφήμερη μόδα.»
Η δημοσκόπηση στις 6 Μαρτίου για την ALCO έδειξε πως το Ποτάμι συγκεντρώνει το 6.4% της ψήφου, ενώ μία δημοσκόπηση της Κάπα για το Κυριακάτικο Βήμα έδειξε πως παίρνει 5.9% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και σκαρφαλώνει στο 8.1% στη βόρεια Ελλάδα.
Το όριο για την εκπροσώπηση τόσο στη Βουλή όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο είναι 3%.
Το Ποτάμι έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει την προσοχή μερικών από τους ήδη καθιερωμένους αντιπάλους του, καθώς πολλά αριστερά κόμματα του άσκησαν κριτική για αοριστία και έλλειψη συγκροτημένων προτάσεων.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από τη Δεξιά υποστήριξαν πως το Ποτάμι είναι απλά μία βιτρίνα του ΠΑΣΟΚ.
Ο Θεοδωράκης αρνείται οποιοδήποτε δεσμό με το πολιτικό κατεστημένο.
«Δεν έχουμε και δεν θέλουμε την υποστήριξη κανενός πολιτικού,» ανέφερε. «Αυτό που θέλουμε είναι νέο αίμα στην ελληνική πολιτική σκηνή.»