Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Ιρλανδικό μοντέλο για ρυθμίσεις δανείων και κούρεμα χρεών


Ιρλανδικό μοντέλο για ρυθμίσεις δανείων και κούρεμα χρεών

«Αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης» και «συνεργάσιμος δανειολήπτης» είναι οι δύο νέοι όροι που εισάγονται στην ελληνική αγορά. Τι σημαίνουν, ποιος ο σχεδιασμός κυβέρνησης – τρόικας
Γενναίες ρυθμίσεις τραπεζικών δανείων με χαμηλές δόσεις ή και με διαγραφές οφειλών φέρνει μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ιρλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ και το οποίο καλείται από την τρόικα η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
 
Στόχος είναι να δοθεί μια ανάσα στους χιλιάδες δανειολήπτες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, 
 
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, καλεί κυβέρνηση καλείται να εισαγάγει τις έννοιες των «αποδεκτών δαπανών διαβίωσης» καθώς και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη».
 
Για τον σκοπό αυτό τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η Τράπεζα της Ελλάδας, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών και οι καταναλωτικές οργανώσεις θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να φέρουν και να καθιερώσουν τους δύο ορισμούς και στην ελληνική αγορά.
 
«Απαιτούμενες δαπάνες διαβίωσης»
 
Στην Ιρλανδία, πάντα σύμφωνα με το Έθνος,  έχει καθιερωθεί μια λίστα με τις απαιτούμενες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών είτε πρόκειται για οικογένειες με παιδιά, ζευγάρια ή μεμονωμένα άτομα.
 
Παράλληλα, υπάρχει ένας κατάλογος με τα μηνιαία έξοδα για διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μόρφωση, ψυχαγωγία, ένδυση,επικοινωνία, ασφαλιστική κάλυψη, θέρμανση, ηλεκτροδότηση, ο οποίος είναι αποδεκτός από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
 
Ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης»
 
Εκτός από τη λίστα αυτή, που είναι αδιαμφισβήτητη καθώς έχει καταρτιστεί από την ιρλανδική στατιστική υπηρεσία (κάτι που αναμένεται να πράξει και η ελληνική αντίστοιχη υπηρεσία) έχουν καταρτιστεί και συγκεκριμένα κριτήρια που αποτελούν τον όρο του «συνεργάσιμου δανειολήπτη».Πρόκειται για εκείνον που δεν κρύβει στοιχεία από τις τράπεζες όπως π.χ. έσοδα ή περιουσιακά στοιχεία.
 
Μέσω αυτού του μοντέλου η τράπεζα δεν θα μπορεί να χαρακτηρίζει με αδιαφανή κριτήρια κάποιον ως μη συνεργάσιμο δανειολήπτη και, συνεπώς, να του αρνείται αναδιάρθρωση χρέους. Στόχος του νέου μοντέλου με αυτούς τους όρους είναι να υπάρχει ένα σωστά δομημένο πλαίσιο με το οποίο θα μπορούν τράπεζες και δανειολήπτες να διαπραγματευτούν προς μια ρύθμιση οφειλών με χαμηλότερες δόσεις που θα είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές.
Τι συμβαίνει με τις διαγραφές χρέους
 
Στην Ιρλανδία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ορισμένες οφειλές μπορούν ακόμη και να διαγραφούν εφόσον η τράπεζα διαπιστώσει ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι παραπάνω όροι, αλλά ούτες και υπάρχει προοπτική δημιουργίας τους. Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί διακανονισμοί σε τέτοιο βαθμό που τράπεζα και δανειολήπτης να βγαίνουν και οι δύο ωφελημένοι.
 
Μάλιστα, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι τέτοιες πρακτικές βρίσκουν σύμφωνη σημαντική μερίδα τραπεζών και επισημαίνουν πως όσο τράπεζες και δανειολήπτες δεν προχωρούν σε διευθέτηση των διαφορών τόσο καθυστερεί η διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας.
Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου