Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

«Όχι» σε νέα μέτρα λέει στην Τρόικα ο Σαμαράς και εξετάζει σενάρια για τριπλές εκλογές!


«Όχι» σε νέα μέτρα λέει στην Τρόικα ο Σαμαράς και εξετάζει σενάρια για τριπλές εκλογές!

Σκληρή στάση απέναντι στην Τρόικα αναμένεται να κρατήσει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δηλώνει μέχρι και αποφασισμένος να κηρύξει πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που οι δανειστές του ζητήσουν να λάβει νέα μέτρα.


Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει την Τρόικα, πως δεν είναι δυνατή η λήψη περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων, καθώς η Βουλή δεν θα τα εγκρίνει, με αποτέλεσμα άμεσα η κυβέρνηση να χάσει την εμπιστοσύνη της και να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες. Όπως γράφει η εφημερίδα, η άρνηση του Αντώνη Σαμαρά αφορά την περίοδο 2015-2016, ενώ σε περίπτωση σύγκρουσης με τους δανειστές το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει μέχρι και τριπλές εκλογές!

Ταυτόχρονα δηλαδή με τις ευρωεκλογές, να κληθούμε να ψηφίσουμε και για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και για το εθνικό κοινοβούλιο. Οι εντολές που έχει δώσει ο Αντώνης Σαμαράς προς τους υπουργούς του και συγκεκριμένα στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, είναι να κρατήσει εκτός ατζέντας τέτοια συζήτηση. Ωστόσο ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται επιφυλακτικός.

Το σενάριο που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου αφορά την επιτυχία του προγράμματος και πώς αυτή θα χρησιμοποιηθεί από τον Αντώνη Σαμαρά. Συγκεκριμένα σε περίπτωση που η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα έως το τέλος του χρόνου θα επιχειρήσει την έξοδο στις αγορές για πρώτη φορά μετά την υπαγωγή στο Μνημόνιο. Στόχος θα είναι η συγκέντρωση συνολικά 4 δισ. ευρώ τα οποία σε συνδυασμό με τα αχρησιμοποίητα ποσά από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2014-2015.

Έτσι σε περίπτωση εκλογών η ρητορική του πρωθυπουργού θα είναι να μην επιβληθεί νέο μνημόνιο ούτε νέα μέτρα. Ωστόσο εφόσον η κυβέρνηση θα έχει επιτύχει για πρώτη φορά -ασθενή- ανάκαμψη της οικονομίας μετά από συνολικά έξι χρόνια, ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει πλεονέκτημα σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το τελευταίο διάστημα κατηγορεί την κυβέρνηση πως θα φέρει νέο μνημόνιο. Εάν αυτό διαψευστεί στην πράξη, το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει επιτύχει μια επικοινωνιακή αντεπίθεση καθώς η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ θα του έχει γυρίσει «μπούμερανγκ».

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο Αντώνης Σαμαράς θα αρνηθεί την λήψη μέτρων στην Τρόικα και προκειμένου να προλάβει το αίτημά της επεξεργάζεται την επίσπευση της προγραμματικής συμφωνίας η οποία θα κάνει λόγο για άρνηση τέτοιου αιτήματος.



Πηγή: KoolNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου