Στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού οργασμού στον οποίο βρίσκεται η Κούβα υπό την επισπεύδουσα δύναμη, Ραούλ Κάστρο και με τις ευλογίες του κομμουνιστικού κόμματος, οι κουβανοί θα βρίσκονται πλέον, στο τιμόνι των αυτοκινήτων τους, χωρίς την απαραίτητη αδειοδότηση από το κράτος.

Η παραπάνω ιστορική μετατροπή έρχεται λίγες ημέρες μετά την εξόχως συμβολική χειραψία που αντάλλαξε στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα, ο Ραούλ Κάστρο με τον Μπαράκ Ομπάμα, εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου τόσο ως ντοκουμέντο αλλά κυρίως, ως σχόλιο: Η επανάσταση στην Κούβα, μεταρρυθμίζεται, υπό τον μαγικό αριθμό: 300.

Τόσες είναι οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στην ατζέντα του Ραούλ Κάστρο και προωθούνται ήδη από το 2011.

Σε αυτή εντάσσεται πλέον η δυνατότητα που παρέχεται στους κουβανούς να αγοράζουν χωρίς να ζητήσουν την άδεια του κράτους, τα οχήματα της επιλογής τους.

"Η αγορά νέων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βαν, μικρών φορτηγών και μίνι μπας απελευθερώνετα» για Κουβανούς, αλλοδαπούς κατοίκους της χώρας, εταιρίες και διπλωμάτες", αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Granma, το επίσημο κομματικό έντυπο του κομμουνιστικού κόμματος, χαιρετίζοντας ουσιαστικά την απελευθέρωση στην αγορά αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Reuters "Στα νέα μέτρα , θα τεθούν σε εφαρμογή " σταδιακά ", θα οριστεί μια ελάχιστη τιμή για τις πωλήσεις αυτοκινήτων , τις οποίες θα μπορεί να  φορολογεί η κυβέρνηση, προκειμένου να μπορεί να πληρώσει για να αναβαθμίσει τα δημόσια μέσα μεταφοράς".

"Μου πήρε μήνες για να μπορέσω να εξασφαλίσω την περιβόητη επιστολή αδείας από το κουβανικό κράτος προκειμένου να αγοράσω ένα αυτοκίνητο, αφού προηγουμένως είχα πάει σε δύο διεθνείς αποστολές και αφού αναγκάστηκα να συναντήσω σειρά ανθρώπων" αφηγείται στο Reuters, ο γιατρός Antonio, αναφερόμενος στο προηγούμενο status quo και ζητώντας να μην δημοσιοποιηθεί το επώνυμό του.

Τώρα, συνεχίζει, θα είναι πολύ πιο εύκολο να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο ενώ αυτή η μεταρρύθμιση θα μειώσει την διαφθορά την οποία επέτειναν οι κανονισμοί και οι έλεγχοι.

Όπως υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ του πρακτορείου, στην Κούβα πλέον υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις κατασκευών, γεωργίας, μεταφοράς και λοιπών συνεταιρισμών, οι οποίες αναμένεται να ωφεληθούν από τους νέους κανονισμούς. Ομοίως ωφελημένοι, αναμένεται να είναι και πολλοί κουβανοί οι οποίοι λαμβάνουν χρήματα από συγγενείς τους στο εξωτερικό.


Πηγή:www.capital.gr