Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Αλμυρά καλιτσούνια (ΣΥΝΤΑΓΗ)



«Τα κάνω όλο το χρόνο γιατί τα λατρεύουν τα παιδιά και ο άντρας μου! Δοκιμάστε τα»
Πηνελόπη Βασιλάκη, Χανιά Κρήτης


ΥΛΙΚΑ
- 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζ. τσαγιού νερό (και λίγο περισσότερο)
- ½ φλιτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι αλάτι
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 1 κιλό ψιλοκομ. σπανάκι
- ½ κιλό μυζήθρα
- 1 ξερό ψιλοκομ. κρεμμύδι
- Ψιλοκομ. δυόσμος και μάραθος
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγο ελαιόλαδο
- 1 αβγό (για την επάλειψη)
- Λίγο σουσάμι (για πασπάλισμα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι πάνω από μπολ, ρίχνουμε το χλιαρό νερό, το λάδι και «δουλεύουμε» με τα χέρια τη ζύμη έως ότου γίνει σφιχτή και δεν κολλάει στα δάχτυλα. Τέλος, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη αφήνοντας το για 30’ περίπου λεπτά. 

2. Αναμειγνύουμε σε λεκάνη το σπανάκι, τον δυόσμο, το μάραθο, το κρεμμύδι, τη μυζήθρα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο λάδι και ανακατεύουμε έως ότου σφίξει η γέμιση. Έπειτα, ανοίγουμε με πλάστη τη ζύμη σε -μέτριου πάχους- φύλλο και με πιατάκι του καφέ κόβουμε στρογγυλά φυλλαράκια (ή τα κάνουμε τετράγωνα, με πλευρές 10 εκατ. περίπου). Στα στρογγυλά σκαλτσούνια δημιουργούμε μισοφέγγαρα που «κλείνουν» στη μία άκρη, ενώ στα τετράγωνα βάζουμε μία γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου κι ανασηκώνουμε τις τέσσερεις γωνίες, επάνω από τη γέμιση, χωρίς να την καλύψουμε όλη. Πατάμε με τα δάχτυλά μας τις τέσσερεις άκρες στη βάση να κολλήσουν, έτσι ώστε να σχηματιστούν πουγκιά. Εναλλακτικά, μπορούμε και να «σκεπάσουμε» εντελώς τη γέμιση. Κάθε «γεμάτο» καλιτσούνι το αλείφουμε με αυγό αραιωμένο σε ελάχιστο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο και σε λαδωμένο ταψί, για 45 με 50 περίπου λεπτά, στους 180oC με 200oC μέχρι να πάρουν χρώμα.

Χρόνος εκτέλεσης: 60 λεπτά
Μερίδες: 40+ κομμάτια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου