Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Η Ελλάδα βράζει: Δημόσιο και ιδιωτικοί υπάλληλοι στο δρόμο από Σεπτέμβριο



Τα σχολεία ενδέχεται να μην ανοίξουν, οι εργαζόμενοι στην υγεία και την τοπική αυτοδιοίκηση προσανατολίζονται σε απεργίες, οι εμποροϋπάλληλοι προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις. Ο Σεπτέμβριος έρχεται καυτός....

Αγνωστο παραμένει αν φέτος θα χτυπήσει το κουδούνι για την έναρξη των μαθημάτων στις 11 Σεπτεμβρίου, καθώς η ΟΛΜΕ εμφανίζεται αποφασισμένη για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας. Οι εκπαιδευτικοί θα επιδιώξουν κοινό μέτωπο με τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων, αλλά και με τους εργαζομένους στην υγεία και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Την ίδια ώρα, η πρόταση του προέδρου της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) Βασίλη Κορκίδη για μειώσεις μισθών, ωθεί τους εμποροϋπαλλήλους σε κινητοποιήσεις.
Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία;
«Η κυβέρνηση θα κλείσει τα σχολεία τον Σεπτέμβριο! Με τόσες περικοπές θέσεων καθηγητών και ένα νέο νόμο για το Λύκειο, που θα ψηφιστεί λίγο πριν ή λίγο μετά την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων, είναι αδύνατο να λειτουργήσουν τα σχολεία». O πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης είναι σαφής. Σύμφωνα με την Καθημερινή, επιβεβαιώνει την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της ΟΛΜΕ για απεργία διαρκείας στα σχολεία, τονίζοντας ότι οι καθηγητές θα επιδιώξουν κοινό μέτωπο στην εκπαίδευση και όχι μόνο. Θεωρητικά τα σχολεία ανοίγουν στις 11 Σεπτεμβρίου.
Οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ κάνουν λόγο για «αποψίλωση του δημόσιου σχολείου», καθώς τονίζουν ότι φέτος θα διδάσκουν 16.000 - 17.000 λιγότεροι καθηγητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για να διαμορφώσει εισήγηση προς τις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, που θα συνέλθουν από την 1η Σεπτεμβρίου. Η τελική απόφαση θα παρθεί από τη συνέλευση των προέδρων, σύμφωνα με τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ.
«Δεν είμαστε ούτε σαδιστές, ούτε μαζοχιστές. Από την απεργία χάνουμε εισόδημα, απλώς η κατάσταση στην εκπαίδευση δεν πάει άλλο», καταλήγει ο κ. Κοτσιφάκης.
Σε κύκλο συνελεύσεων θα βρεθούν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και οι καθηγητές των ιδιωτικών σχολείων, με βασικό αντικείμενο τον τρόπο απάντησης στα κυβερνητικά μέτρα. «Αντιδρούμε στην πρόταση για το νέο Λύκειο και στην υπαγωγή της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο υπουργείο Εργασίας. Το βασικό ζητούμενο είναι η συμπόρευση με την ΟΛΜΕ», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κ. Κουρουτός.
Η επιστολή Κορκίδη φέρνει απεργίες
Επιμένει στην εισήγησή του για μείωση του μισθού των εμποροϋπαλλήλων ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, εισήγηση που έχει προκαλέσει σάλο και οδηγεί τους εργαζόμενους σε συνελεύσεις που κλίνουν προς την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων.
Με επιστολή του προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΕΕ και στους εμπορικούς συλλόγους, εξηγεί την άποψή του:
«Η εισήγησή μου στο ΔΣ της ΕΣΕΕ είναι η διαμόρφωση του βασικού μισθού εισαγωγής των πωλητών στο εμπόριο στα 751€ για πλήρη απασχόληση συν τα προβλεπόμενα επιδόματα και 511€ για μερική απασχόληση (4ωρο), ώστε να φέρουμε στο προσκήνιο την κατάχρηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αυτές συνεπάγονται.
Eάν ως πρόεδρος της ΕΣΕΕ είμαι ο κακός και ο δυσάρεστος, επειδή ρωτήθηκα και απάντησα, για την κλαδική του εμπορίου που επίσημα έληξε 31/7 δεν με πειράζει, αρκεί να βρεθεί στο τέλος η χρυσή τομή, αλλά βεβαίως με την προϋπόθεση ότι θα πάψουν να χρησιμοποιούνται υβριστικές εκφράσεις και απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί, που μειώνουν, προσβάλλουν και δεν βοηθούν τον διάλογο. Πρέπει, λοιπόν, όλοι οι εμπλεκόμενοι να καταλάβουν ότι ο ρόλος τους δεν είναι να ακούγονται και να φαίνονται αρεστοί αλλά χρήσιμοι. Η διαδικασία αυτή την φορά θα είναι μακριά και δύσκολη, αλλά πιστεύω ότι μια λογική μείωση όσο άσχημα και εάν ακούγεται θα αποτρέψει τα χειρότερα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου