Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Χρυσαυγίτης βουλευτής απείλησε αλλοδαπό: Αν πεις ότι σου σπάσαμε το μαγαζί, θα «φας» μήνυση


Χρυσαυγίτης βουλευτής απείλησε αλλοδαπό: Αν πεις ότι σου σπάσαμε το μαγαζί, θα «φας» μήνυση

Ποινές φυλάκισης συνολικά 3 ετών και 5 μηνών στον καθένα, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο σε δύο πρόσωπα, που εκτιμάται ότι σχετίζονται με την Χρυσή Αυγή και κρίθηκαν ένοχοι με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί ρατσιστικής βίας, για εμπρησμό καταστήματος αλλοδαπού τον περασμένο Μάιο.

Οι δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ερήμην τους, με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση τους και με δικαίωμα εξαγοράς της ποινής τους, για τις κατηγορίες του εμπρησμού από κοινού, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και παράνομης βίας, που αφορούν εμπρησμό καφετέριας – μπαρ στην πλατεία Αμερικής, που διατηρούσε αλλοδαπός.
Το περιστατικό εξελίχθηκε ξημερώματα της 14ης Μαΐου 2013, όταν οι δύο δράστες πήγαν στον ιδιοκτήτη του καταστήματος, υπήκοο Τανζανίας και τον απείλησαν ότι αν δεν το κλείσει θα το κάψουν.
Στο κατάστημα μέσα σε λίγες ώρες εκδηλώθηκε φωτιά.
Η Αστυνομία έφθασε στα ίχνη των κατηγορουμένων μετά από υπόδειξη του θύματος, που αναγνώρισε τον έναν ως αυτόν που τον απείλησε να κλείσει το μαγαζί του.
Με την έναρξη της διαδικασίας οι δύο κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο και δήλωσαν ότι δεν έχουν δικηγόρο και έτσι το δικαστήριο διέκοψε την δίκη για να διορίσει αυτεπάγγελτα συνήγορο υπεράσπισης.
Ωστόσο, όταν επανήλθε η Έδρα, οι δύο κατηγορούμενοι είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα.
Στη δίκη κατέθεσε ο πρόεδρος κοινότητας Σενεγαλέζων, ο οποίος αναφέρθηκε σε παρόμοια περιστατικά που έχουν συμβεί σε βάρος συμπατριωτών του ή άλλων Αφρικανών.
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων μαζί με άλλους είχε μπει σε μαγαζί και είχαν πάρει προϊόντα, χωρίς να πληρώσουν, όταν δε η ιδιοκτήτρια τούς ζήτησε να της δώσουν τα χρήματα που όφειλαν, της απάντησαν: «στη χώρα μας είσαι, θες και να πληρώσουμε;».
Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης κι άλλο περιστατικό κατά το οποίο μέλη της Χρυσής Αυγής «έσπασαν ένα μαγαζί» και μετά εμφανίστηκε στον ιδιοκτήτη «βουλευτής του κόμματος και τον απείλησε πως αν καταγγείλει το περιστατικό θα του κάνουν μήνυση. Ο καταστηματάρχης φοβήθηκε και δεν έκανε τίποτα».
Τέλος ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε περιστατικά ξυλοδαρμών αλλοδαπών.
Στο δικαστήριο είχαν κληθεί κι άλλοι μάρτυρες, συμπατριώτες του θύματος, οι οποίοι, ωστόσο, δεν εμφανίστηκαν, όπως και ο πρόεδρος τους, καθώς, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο από την πολιτική Αγωγή, φοβούνται.
Την ενοχή των δύο κατηγορουμένων ζήτησε στην αγόρευση του ο Εισαγγελέας Έδρας, κρίνοντας ότι οι πράξεις που τους αποδίδονται προέκυψαν «πέραν πάσης αμφιβολίας», ενώ πρότεινε, όπως και έγινε, να καταδικαστούν με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί ρατσιστικής βίας.
Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Τ. Ζώτος ζήτησε από το δικαστήριο – αίτημα που ωστόσο δεν έγινε δεκτό – να αποστείλει την δικογραφία, μέσω της Εισαγγελίας, στις εφέτες ανακρίτριες που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, με το σκεπτικό ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν πως οι ενέργειες των κατηγορουμένων εντάσσονται στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης.
Στην αγόρευση του ο δικηγόρος επικαλέστηκε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για την περίοδο 2012-2013, σύμφωνα με την οποία έχουν καταγραφεί 285 περιστατικά σοβαρής ρατσιστικής βίας στο νομό Αττικής.
Ο δικηγόρος ανέφερε ότι «η περίοδος αυτή συμπίπτει με την είσοδο της ΧΑ στη Βουλή και στο Δήμο της Αθήνας» και τόνισε ότι όλα τα περιστατικά σταμάτησαν, μετά τις συλλήψεις της ηγεσίας της ΧΑ.
Το δικαστήριο υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση επέβαλε στον κάθε κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 30 μηνών για τον εμπρησμό, ενός έτους για φθορά ξένης ιδιοκτησίας και 10 μηνών για παράνομη βία.
Κατά συγχώνευση στον καθένα, η ποινή ορίστηκε στους 41 μήνες εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως, ενώ η έφεσή τους έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.-
Πηγή: KoolNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου