Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ «Προστατευόμενος» του Μαξίμου ο Στουρνάρας – Πλήρης κάλυψη για το πετρέλαιο


«Προστατευόμενος» του Μαξίμου ο Στουρνάρας – Πλήρης κάλυψη για το πετρέλαιο

Στο στόχαστρο έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος προκάλεσε συζητήσεις γύρω από το όνομά του για την κατηγορηματική του άρνηση να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο υπουργός Οικονομικών με την κριτική που έχει δεχθεί έχει τις φήμες να οργιάζουν και έχει ακούσει μέχρι και πως ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεν τον στηρίζει, ενώ έχει ειπωθεί μέχρι και το σενάριο διάσπασης του υπουργείου Οικονομικών καθώς και της αντικατάστασής του. Υψηλόβαθμο στέλεχος πάντως του υπουργείου, μιλώντας στο koolnews.gr, διέψευσε κατηγορηματικά κάθε φήμη περί αντικατάστασης του υπουργού αλλά και διάσπασης του υπουργείου. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «ο υπουργός έχει βαρεθεί να διαψεύδει κάθε τόσο πως δεν είναι ελεέφαντας».
Η πολιτική απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να στηρίξει τη γραμμή του Γιάννη Στουρνάρα ως προς το ζήτημα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, έναντι των αιτημάτων για μείωσή του, είναι ισχυρή, ωστόσο δεν επαρκεί για να καλύψει τον προβληματισμό που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι αν μειωνόταν η τιμή του πετρελαίου τότε και οι κάτοχοι πισίνας θα μπορούσαν να τη θερμαίνουν φθηνότερα, αλλά και τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη πως όποιοι υποστηρίζουν τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ευνοούν τους λαθρεμπόρους. Υπενθυμίζεται ότι, μόλις πριν από λίγες ημέρες, 41 βουλευτές της Νέας Δημοκρατάις με κοινή ερώτησή τους επανέφεραν ως αίτημα τη μείωση του ΕΦΚ ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο διαπιστώνουν μεν ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Στουρνάρα ενίοτε προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση, ωστόσο παρέχουν πλήρη κάλυψη στον υπουργό Οικονομικών, τον οποίο και θεωρούν πρωταγωνιστή για την επόμενη μέρα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Είναι ενδεικτικό ότι ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρύσ. Λαζαρίδης διέψευσε με κάθετο τρόπο σενάρια που έφεραν τον κ. Αντ. Σαμαρά να εξετάζει τη διάσπαση του υπουργείου Οικονομικών σε δύο, με τον κ. Στουρνάρα να διατηρεί το κομμάτι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τον κ. Λαζαρίδη να αναλαμβάνει το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο. «Δεν θα βοηθήσω όσους θέλουν να “φάνε” τον Στουρνάρα», διεμήνυε ο κ. Λαζαρίδης, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα τα σχετικά σενάρια διέψευδε ως «φανταστικά» και ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.
Παρά τις επιθέσεις που δέχεται, το Μαξίμου δεν θέλει την αποδυνάμωση του υπουργού Οικονομικών και γι’ αυτό άλλωστε έσπευσε να αποδοκιμάσει μέσω «διαρροών» την πρωτοβουλία των 41 βουλευτών αλλά ακόμη κι αυτές τις σχετικές αναφορές του κ. Σταϊκούρα. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι σαφές ότι, με δεδομένες τις σκληρές αποφάσεις που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, ενισχύεται και η μερίδα των γαλάζιων στελεχών που θα επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να φτάσει στις εκλογές του Μαΐου χωρίς αλλαγές προσώπων.
Πηγή: KoolNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου