Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Πήγαμε στην Εύβοια Στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας Ενάντια στην Κακοποίηση των Ζώων



Την προηγούμενη Πέμπτη η σελίδα μου στο FB γέμισε από τις φωτογραφίες της άτυχης Μάγκυ, ενός μικρού κουταβιού που δολοφονήθηκε από τον ιδιοκτήτη ταβέρνας στα Νέα Στύρα, Ευβοίας.
Αμέσως ξεκίνησε μια κινητοποίηση η οποία προερχόταν από απλούς χρήστες του facebook που δεν ήταν οργανωμένοι σε κάποια φιλοζωική. Οι αναρτήσεις απεικόνιζαν ένα κουτάβι 3,5 μηνών να κείτεται αιμόφυρτο στον δρόμο. Το κείμενο από κάτω διηγούταν την ιστορία της.
Η Μάγκυ ήταν έναν αδέσποτο που τα ξημερώματα της Πέμπτης 17/07/2014 τριγυρνούσε στα γύρω μαγαζιά ψάχνοντας φαγητό. Ο κάτοχος μιας ταβέρνας την δελέασε με ένα κόκκαλο. Μόλις πλησίασε, την χτύπησε στο κεφάλι με μια καρέκλα, παραμορφώνοντάς της το κρανίο και αφού κατάλαβε την σοβαρότητα της κατάστασης, εξαφανίστηκε. Δυο άτομα από το λιμενικό σώμα πήραν φωτογραφίες και καταθέσεις και το κουτάβι μεταφέρθηκε άμεσα στο κτηνιατρείο της κας Παπούτη στην Νέα Λάμψακο, Ευβοίας. Ωστόσο οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ήταν τόσο εκτεταμένες που η γιατρός αναγκάστηκε να του κάνει ευθανασία.
Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε μια σελίδα στο facebook  που καλούσε τους πάντες σε συγκέντρωση έξω από την εν λόγω ταβέρνα την Κυριακή 20/07/2014. Το ραντεβού είχε δοθεί στον Αγ. Στέφανο -προς κατεύθυνση στην Αγ. Μαρίνα- για να περάσουν απέναντι στα Νέα Στύρα. Μέχρι την τελευταία στιγμή είχαν δηλώσει πως θα παρευρεθούν 3.100 άτομα.
Αποφάσισα να πάω και εγώ για να δω από πρώτο χέρι την κατάσταση και έτσι επιβιβάστηκα μαζί με την ομάδα στο ferry boat όπου μας δόθηκαν κάποιες κατευθύνσεις συμπεριφοράς από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης με κύριο και βασικό άξονα ότι πάμε εκεί ειρηνικά και όχι για να προκαλέσουμε ζημιές και αναταραχή.
Φτάνοντας στην Εύβοια κατά τις 6 το απόγευμα η ταβέρνα που έγινε το συμβάν ήταν μπροστά στο λιμάνι. Μου έκανε εντύπωση -αναρωτήθηκα πώς γίνεται να συμπεριφέρεται κάποιος έτσι και ούτε ο κόσμος που ήταν μπροστά αλλά ούτε και το λιμενικό που είναι δίπλα ακριβώς, δεν έκανε κάτι  για να εμποδίσει την επίθεση και να συλλάβει το δράστη.
Η ταβέρνα ήταν κλειστή και ο δράστης άφαντος ήδη από το βράδυ της επίθεσης. Στη δίπλα ταβέρνα, είχαν πιάσει θέση στα τραπέζια άτομα τα οποία αν και υποστήριζαν πως δεν είχαν καμία σχέση με το δράστη, όπως πληροφορήθηκα από ντόπιους, ήταν συγγενείς και φίλοι του που είχαν έρθει για να δουν τι θα συνέβαινε και πολλές φορές -από ό,τι φάνηκε-,  για να πυροδοτήσουν την κατάσταση.
Η συγκέντρωση είχε πολλά σκαμπανεβάσματα. Η οργή τόσο των φιλόζωων όσο και των κατοίκων ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα να μην λείπουν και οι μικροσυμπλοκές. Ήταν συχνό φαινόμενο ατάκες ντόπιων, απείρου κάλλους όπως «να πάτε στον διάολο, δεν σας θέλουμε εδώ» ή «για το κοπρόσκυλο γίνονται όλα αυτά; Αφού οι άνθρωποι είναι ανώτεροι από τα κωλόσκυλα» ακόμα και «καλά του έκανε του μαλακισμένου». Όλα αυτά δυναμίτισαν τις συνθήκες φτάνοντας σε σημείο να ακούγονται. Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές ακούστηκαν συνθήματα -μεμονωμένα κυρίως- έναντι και της περιοχής, γεγονός που εξόργισε πολλούς νέους. Θεωρούσαν πως έτσι στιγματίζεται ο τόπος τους και οι ίδιοι. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν  ωστόσο, τόσο με την συνεχή παρουσία της αστυνομίας όσο και με προτροπές από πιο ψύχραιμους φιλόζωους.
Σε συνομιλία που είχα με αυτόπτες μάρτυρες, επιβεβαίωσαν το σκηνικό της κακοποίησης τονίζοντας μάλιστα πως ο δράστης ήταν μεθυσμένος και αφού δελέασε την Μάγκυ με το κόκκαλο την χτύπησε τέσσερις φορές με μια καρέκλα. ’Υστερα και ενώ το σκυλί ζούσε ακόμα, ζήτησε να του φέρουν μια σακούλα σκουπιδιών να το πετάξει σε κάδο.
«Ήταν φοβερό», μου λέει ο Μανώλης «... εγώ έκλεισα τα μάτια στο μικρό μου αδερφό και τα παιδιά που ήταν μπροστά άρχισαν να κλαίνε. Το σοκ ήταν μεγάλο για όλους μας και οι κινήσεις πολύ γρήγορες για να καταφέρουμε να τον σταματήσουμε. Όταν κάποιοι από μας αντέδρασαν άρχισε να ουρλιάζει πως δεν θα έπρεπε να μας νοιάζει γιατί δεν είναι δικό μας το σκυλί και πως τον είχε εκνευρίσει με την παρουσία του και μόνο. Έφυγε λίγο προτού έρθει το λιμενικό».
Ο επικεφαλής του Λιμενικού ο οποίος όμως δεν ήταν μπροστά την ώρα του συμβάντος, υποστήριξε πως ο δράστης μάλλον θα εμφανιστεί αφού περάσει η προθεσμία του αυτόφωρου ενώ στο μεταξύ έχει δημιουργηθεί φάκελος για την υπόθεση αφού οι μηνύσεις που έχουν γίνει για το συμβάν, είναι μαζικές. Προς το παρόν συλλέγονται στοιχεία και καταθέσεις  και ήδη εξετάζονται από τον Εισαγγελέα Καρύστου.
Μια από τους επικεφαλής της συγκέντρωσης ήταν η Σταυρούλα Ζερβού που είναι γνωστή για την ακτιβιστική της δράση αναφορικά φιλοζωικά θέματα μας μίλησε τόσο για την συγκέντρωση και τον σκοπό της.
VICE: Πώς και πήρατε την πρωτοβουλία να κάνετε συγκέντρωση;
Σταυρούλα Ζερβού: Σε κάθε κακοποίηση και δολοφονία ζώου παίρνουμε την πρωτοβουλία να κάνουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις διαμαρτυρόμενοι για όλες αυτές τις καταστάσεις.
Ήδη από το facebook υπήρξαν διαμαρτυρίες και κάποιοι τραμπουκισμοί ενάντια στην διαμαρτυρία αυτή καθώς και κάποιοι φανατισμένοι που απειλούσαν ότι θα καταστρέψουν το μαγαζί και θα λιντσάρουν. Πώς το χειριστήκατε;
Όλοι αυτοί αποκλείστηκαν από την σελίδα για να μην λαμβάνουν άλλες πληροφορίες. Ήρθαν όσοι ήθελαν να έρθουν ειρηνικά. Γι' αυτό το event είχε δηλωμένους 2,500 άτομα και ήρθαν 200. Αυτό είχαμε δηλώσει εξ΄αρχής άλλωστε. Βγάζαμε συνεχώς ανακοινώσεις και προσπαθούσαμε να αποτρέψουμε τον κόσμο από το να κάνει φασαρίες
Τι περιμένατε και τι αντιμετωπίσατε τελικά όταν φτάσατε στα Στύρα;
Περιμέναμε ότι ο κόσμος θα μας αγκαλιάσει γιατί είχαμε δηλώσει εξ' αρχής ότι θα έρθουμε ειρηνικά και εμείς θέλαμε να υποστηρίξουμε αυτόν τον κόσμο. Παράλληλα και αυτούς τους θέλαμε δίπλα μας αλλά δεν έγινε έτσι. Ήταν απέναντί μας.
Πώς σας φάνηκε η κατάσταση εδώ;
Είναι μια κατάπτυστη κοινωνία -ας μου επιτραπεί η έκφραση αυτή. Η κοινωνία αυτή εδώ δεν σέβεται καμία μορφή ζωής. Έχουν φτάσει μέχρι το εξωτερικό τα μαντάτα τους και ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει εδώ.
Ισχύει ότι θα ασχοληθούν οι φιλοζωικές στην Γερμανία λοιπόν;
Βεβαίως, υπήρξε εδώ ανταποκριτής από την Γερμανία, ο οποίος κατέγραψε τα γεγονότα και επικοινώνησε έτσι γερμανικό σωματείο το οποίο θέλει να αναλάβει τις μηνύσεις και όλη την ποινική διαδικασία της υπόθεσης.
Εσείς τι ζητάτε; Ποια είναι τα αιτήματά σας;
Ζητάμε την δικαίωση αυτού του σκυλιού και όλων των σκυλιών και γενικώς όλων των ζώων που κακοποιούνται και σκοτώνονται καθημερινά. Επίσης ζητάμε να πιαστεί ο ένοχος και να μην δικαστεί ως πλημμέλημα η ποινή του αλλά κακούργημα γιατί πρόκειται περί δολοφονίας. Ήδη μαζέψαμε υπογραφές για ομαδική καταγγελία. Το ίδιο που έκανε στην Μάγκυ μπορεί να το κάνει σε ένα παιδί μεθαύριο.
Πριν από λίγο καιρό μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που καταδικάστηκε κάποιος για την κακοποίηση ζώου. Έτσι δεν είναι;
Ναι, ξεκίνησε από το διαδίκτυο όλο αυτό και καταδικάστηκε χωρίς αναστολή σε μεγάλη ποινή. Όποτε αυτό είναι κάπως ελπιδοφόρο. Και ο νόμος ελπιδοφόρος είναι από μόνος του αρκεί να αλλάξουνε 2-3 πράγματα όπως το πλημμέλημα να γίνει κακούργημα και να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα οι ποινές.
Στο μεταξύ, στην πρώτη γραμμή της διαμαρτυρίας υπήρχε και ένας απρόσμενος επισκέπτης: Ο Ανδρεούλης Ευαγγελόπουλος, a.k.a «εθνικός σταρ», έδωσε το  «παρών» φωνάζοντας για την Μάγκυ. Στο περιθώριο πιάσαμε την κουβέντα.
Παίρνοντας την ντουντούκα δηλώσατε πως θα θέλατε αυτή η ταβέρνα να μετατραπεί σε δημόσια ουρητήρια. Γιατί;
Ως δημόσιο πρόσωπο πιστεύω πως ο μόνος τρόπος για να ξεπλυθεί αυτή η ντροπή και έχοντας πλήρη συνείδηση του τι λέω και το τι βαρύτητα έχει το μόνο που θα έπρεπε να γίνει είναι αυτό. Δημόσια ουρητήρια για να έρχονται να αφοδεύουν. Φοβάμαι όμως ότι σε λίγο καιρό αυτό το κωλοχανείο θα ξαναλειτουργήσει και μάλιστα άκουσα και πολλά πράγματα από τους ντόπιους για τον κύριο που δεν μου επιτρέπεται να τα πω δημόσια και πιστεύω ότι ο εισαγγελέας θα πρέπει να ψάξει και λίγο τα οικογενειακά του.
Μιλάτε για τις φήμες περί ενδοοικογενειακής κακοποίησης;
Ακριβώς και γι’ αυτό πιστεύω ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας πρέπει να ρωτήσει και την γυναίκα του και το παιδί του να δει τι συμβαίνει. Άλλωστε όπως μου είχε πει και ένας φίλος μου ψυχολόγος όταν σκοτώνεις και ειδικά με τέτοιον τρόπο ένα σκυλί από την ανθρωποκτονία είσαι μακριά ένα βήμα.
Εσείς γενικά στηρίζετε τέτοιες κινήσεις;
Εγώ γενικά στηρίζω ό,τι είναι αδύναμο σε αυτόν τον τόπο, οτιδήποτε έχει αξία να στηριχτεί και θα είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή οπουδήποτε με χρειαστούν, με σωστό τρόπο. Βεβαίως και τα ζώα είναι αδύναμα και εμείς ως πιο νοήμονα όντα -αν και κρίνοντας από τον δολοφόνο αρχίζω και αμφιβάλλω- πρέπει να βοηθάμε.
Έφυγα από την Εύβοια με το πλοίο των 9μιση. Κάποιοι παρέμειναν πραγματοποιώντας καθιστική και σιωπηρή διαμαρτυρία. Τα πρόσωπα που έβλεπα στο κατάστρωμα ήταν κουρασμένα και προβληματισμένα. Προσωπικά, είμαι αρκετά δύσπιστη στο εάν θα αλλάξει κάτι τελικά στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα ζώα στην Ελλάδα. Το είδα στην αντιμετώπιση πολλών ντόπιων και στον ωχαδελφισμό όσων είχαν πει πως θα είναι στην συγκέντρωση και δεν ήταν. Το είδα όμως και στους ιδιοκτήτες οικόσιτων ζώων που δεν ενδιαφέρονται για τα κατοικίδια τους και τα παρατάνε σε μια γωνιά του μπαλκονιού χειμώνα-καλοκαίρι, χωρίς να τα πηγαίνουν βόλτα και να τα φροντίζουν.

πηγη:vice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου