Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Draghi: Στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα τα επιτόκια της ΕΚΤ για παρατεταμένη περίοδο Πηγή:www.capital.gr



Ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης αργότερα εντός του 2013 συνεχίζει να περιμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ την ίδια στιγμή αναμένει τα βασικά της επιτόκια να παραμείνουν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. 

Είναι η πρώτη φορά που ο διοικητής της ΕΚΤ δίνει κάποια πρόβλεψη για τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων.

Ο Draghi τόνισε μάλιστα στη συνέντευξη Τύπου ότι πρόκειται για σημαντική απόφαση της ΕΚΤ να αλλάξει την τακτική της όσον αφορά το guidance στα επιτόκια. Πρόσθεσε ότι η απόφαση του Δ.Σ. για το guidance ήταν ομόφωνη. 

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε πως η εκτίμηση για τα επίπεδα των επιτοκίων βασίζεται στην πρόβλεψη ότι οι πιέσεις στις τιμές στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνουν συγκρατημένες σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, δεδομένης της αδυναμίας στην πραγματική οικονομία και της υποτονικής νομισματικής δυναμικής. 

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για διευκρινίσεις όσον αφορά την ακριβή διάρκεια της "παρατεταμένης περιόδου" ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι "δεν είναι ούτε 6 μήνες, ούτε 12 μήνες". 

Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι υπάρχει άφθονη ρευστότητα στο σύστημα, ενώ επανέλαβε ότι ο μηχανισμός για τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων (OMT) είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα από κάποια χώρα της Ευρωζώνης. 

Επανέλαβε εξάλλου ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει διευκολυντική για όσο διάστημα κρίνεται απαραίτητο. 

Όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού, ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να παραμείνουν συγκρατημένες μεσοπρόθεσμα. 

Πρόσθεσε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα παραμένουν σταθεροποιημένες σε επίπεδα συμβατά με την επιδίωξη της ΕΚΤ να διατηρεί τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2%. 

Διατηρούνται οι καθοδικοί κίνδυνοι

Προειδοποίησε εξάλλου για καθοδικούς κινδύνους στο οικονομικό outlook για τη ζώνη του ευρώ, επισημαίνοντας ότι "η πρόσφατα σύσφιξη των συνθηκών στις παγκόσμιες αγορές χρήματος και οι σχετικές αβεβαιότητες ενδεχομένως να έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες".

Οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν επίσης "το ενδεχόμενο υποτονικότερου από το αναμενόμενο ρυθμού αύξησης της εγχώριας και παγκόσμιας ζήτησης, καθώς και βραδείας ή ανεπαρκούς υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ευρωζώνης".

Ελλάδα, Πορτογαλία έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε σχέση με την περίοδο πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια, ενώ δεν θέλησε να κάνει κάποια πρόβλεψη για την αξιολόγηση της τρόικας, επισημαίνοντας ότι "η αξιολόγηση συνεχίζεται". 

Για την Πορτογαλία σημείωσε ότι "αν και ήταν μια επώδυνη διαδρομή η Πορτογαλία έχει παρουσιάσει σημαντικά αν όχι εξαιρετικά αποτελέσματα".

"Αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση και στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Vitor Gaspar", δήλωσε ο Draghi, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο της νέας υπουργού Οικονομικών, Maria Luís Albuquerque σημειώνοντας ότι έχει παραστεί σε πολλά Eurogroup. 

Αμετάβλητα τα επιτόκια στην Ευρωζώνη

Αμετάβλητα στα ιστορικά τους χαμηλά διατήρησε σήμερα τα επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,50%, 1,00% και 0,00% αντιστοίχως.

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό επιτόκιο

Τη διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από το Μάρτιο του 2009, και του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 375 δισ. λίρες αποφάσισε, όπως αναμενόταν, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BoE) στην πρώτη συνεδρίαση υπό την προεδρία του νέου Καναδού διοικητή Mark Carney.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κεντρική τράπεζα, εξέδωσε ανακοίνωση, σε αντίθεσή με τη συνήθη πρακτική της όταν δεν μεταβάλλει την πολιτική της, σύμφωνα με την οποία η εγχώρια οικονομία βρίσκεται σε δρόμο ανάπτυξης ενώ προσθέτει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το στόχο του 2%.

Παράλληλα, σημειώνει πως οι πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία δεν δικαιολογούν μία αύξηση του επιτοκίου μελλοντικά.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης δεν αναμένεται να δημοσιευτούν πριν τις 17 Ιουλίου.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου