Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Το… μαύρο


eleni-gerasimidou

Της Ελένης Γερασιμίδου*
Την περασμένη βδομάδα, το «μαύρο» που επιφυλάσσουν χρόνια τώρα στη ζωή μας, έπεσε και στην ΕΡΤ. Και τότε καταγράφηκε στη συνείδηση των πολλών γιατί η εικόνα είναι μέσο δυνατό. Ας είναι…

Και τότε, όλοι είδαν πια, καθαρά τα βαριά χτυπήματα που δέχτηκε ο Πολιτισμός μας. Ο οποίος – μεταξύ μας – πλήττεται εδώ και χρόνια. Σε όλες τις μορφές του και κυρίως στην καθημερινότητά μας. Επειδή Πολιτισμός είναι και να μπορείς να ζεις αξιοπρεπώς.
Να μπορείς να χαμογελάς όταν τα αυτονόητα είναι διασφαλισμένα. Πολιτισμός μέγιστος να αγωνίζεσαι για ανοιχτούς ορίζοντες, για άλλη προοπτική. Πολιτισμός να αποφασίζεις για όσα σου ανήκουν. Πολιτισμός είναι να στέκεσαι πλάι στον άλλον χωρίς μνησικακία στα πλαίσια της ουσιαστικής αλληλεγγύης που αναπτύσσεται στους χώρους δουλειάς. Πολιτισμός είναι να σκέφτεσαι πολιτικά.
Αυτά όλα επειδή μου ζήτησαν να γράψω κυρίως για τον Πολιτισμό. Ξέρετε, δεν είμαι φλου αρτιστίκ, που λένε. Η Τέχνη για την Τέχνη δεν είναι το μότο μου. Η Τέχνη έχει αποδέκτη, κακά τα ψέματα. «Πατ’ απάν» λέμε εμείς οι Πόντιοι που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: «ξεπέρασέ το!».
Ας μιλήσουμε για ένα αξιόλογο κομμάτι της ΕΡΤ, την ΕΤ3 – και δεν παινεύουμε το σπίτι μας. Όντως η ΕΤ3 είχε να δείξει πολλά. Αγκάλιασε περιοχές και εκφράσεις της ζωής μας, ανέδειξε νέες καλλιτεχνικές δυνάμεις – στη μουσική και το θέαμα γενικότερα – φρόντισε για το βιβλίο, τον αθλητισμό, την πολιτισμένη διεξαγωγή συζητήσεων, υπήρξε πρωτοπόρα σε επιστημονικές εκπομπές και εκπομπές για νέους.
Η ειδικότητά μου δεν είναι οι επικήδειοι. Δεν δέχομαι ότι μπορεί κανείς να στείλει στη λήθη έναν ζωντανό οργανισμό. Ούτε να οδηγήσει στην απόγνωση τόσους εργαζόμενους. Όλοι μαζί πρέπει να διαφυλάξουμε – μαζί με το αρχείο της ΕΡΤ – όλα όσα μας ανήκουν.
Να αντισταθούμε στον Νόμο και την Τάξη που μας επιβάλλουν.
Προς το παρόν : Ελεύθερη και Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
*Η κ. Γερασιμίδου είναι ηθοποιός και βουλευτής του ΚΚΕ Β’ Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου