Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

«Ύποπτη» η φωτιά στην Πάρνηθα!



Φαίνεται ότι κάποιοι είχαν άλλα σχέδια...

Στο ίδιο, δραματικό έργο θεατές βρίσκονται από το βράδυ της Τετάρτης οι Αθηναίοι οι οποίοι βλέπουν μια ακόμη μεγάλη φωτιά να κατακαίει τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στην Αττική, την Πάρνηθα.

Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 9 το βράδυ σε δύσβατη περιοχή στην Πέτρα Βαρυπόμπης πάνω από τον Ιππικό όμιλο και συμμετέχουν δεκάδες πυροσβέστες και στρατός προκειμένου να τη θέσουν υπό έλεγχο και να μην επεκταθεί και σε κατοικημένες περιοχές.

Ακριβώς έξι χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, φαίνεται ότι κάποιοι έβαλαν στόχο και πάλι το βουνό. Η ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά αλλά και το δύσβατο της πρώτης εστίας μπορούν άνετα να κάνουν πολύ κόσμο να πιστεύει ότι πρόκειται για πολύ «ύποπτη» φωτιά. Πιο πιθανός είναι ένας εμπρησμός που θα αποτελειώσει ότι απέμεινε παρά μια τυχαία πυρκαγιά.

Είναι οικοπεδοφάγοι; Είναι ξένοι πράκτορες; Πρόκειται για τρομοκράτες; Είναι τυχαίο οτι η φωτιά ξέσπασε την ημέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδιου στην Βουλή; Ή μήπως είναι κάποιοι που θέλουν με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα;

Ό,τι κι αν είναι, δυστυχώς, κάποιοι επιλέγουν να βάλουν ένα ακόμη καρφί στο καμένο κορμί του Λεκανοπεδίου.


Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Ιουνίου 2007μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε 25.000 από τα περίπου 35.000 στρέμματα δασικής έκτασης του δρυμού της Πάρνηθας. Αφάνισε περίπου 10.500 στρ. πευκοδάσους, 21.800 στρ. ελατοδάσους και 4.300 στρ. μακίας. Το ελατόδασος κάηκε κατά τα 2/3 του. Σπάνια φυτά του οικοσυστήματος της Πάρνηθας χάθηκαν, μάλλον για πάντα. Συνολικά κάηκαν 56.000 στρέμματα από τα 300.000 της συνολικής έκτασης του βουνού. Τα τελευταία χρόνια κάτι πήγαινε να γίνει στο βουνό. Άρχισε να αποκτά ζωή η καμένη έκταση και τα ελάφια να ξαναεμφανίζονται. Φαίνεται ότι κάποιοι είχαν άλλα σχέδια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου