Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Αλμυρή κολοκυθόπιτα (ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)



«Από τις πιο νόστιμες πίτες της Άνοιξης. Έχει πολλές παραλλαγές η κολοκυθόπιτα αλλά νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη»
Ελένη Γραμμένου, Παπάγου Αττικής

ΥΛΙΚΑ
- 1½ κιλό πράσινα κολοκυθάκια
- 1 ξερό ψιλοκομ. κρεμμύδι
- ½ κιλό τυρί φέτα (όχι πολύ αλμυρή)
- ½ φλιτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι (όχι πολύ αλμυρό)
- 3-4 αβγά
- Έτοιμα φύλλα (ή 2 χωριάτικα ή 4 κρούστας) 
- ½ φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι (και λίγο λιγότερο)
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένετε καλά τα κολοκυθάκια, τα τρίβετε στον τρίφτη μαζί με το κρεμμύδι και τα βάζετε σε κατσαρόλα να μαραθούν και να στεγνώσουν καλά από τα υγρά τους. Εναλλακτικά και για πιο γρήγορα, τα στύβετε καλά με το χέρι ή τα βάζετε σε τούλι κουζίνας και τα σφίγγετε ώστε να στραγγίξουν όσο καλύτερα γίνεται. Έπειτα, τα αδειάζετε σε λεκανίτσα κουζίνας και τα αναμειγνύετε, ανακατεύοντας καλά, με τη φέτα, το κεφαλοτύρι (ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί που σας αρέσει), τα αβγά, ελαφρά χτυπημένα, το σιμιγδάλι, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Τέλος, ανακατεύετε έως ότου ομογενοποιηθεί η γέμιση.

2. Βάζετε δύο από τα έτοιμα χωριάτικα φύλλα της επιλογής σας σε καλά λαδωμένο ταψί, λαδώνετε επίσης κάθε φύλλο με πινελάκι και αδειάζετε το μείγμα, ενώ με σπάτουλα το στρώνετε ομοιόμορφα. Από πάνω βάζετε τα άλλα δύο φύλλα, χαράζετε με κοφτερό μαχαίρι τα κομμάτια (προαιρετικά) και ψήνετε τη κολοκυθόπιτα σε μέτριο φούρνο, στους 180oC, για 45 περίπου λεπτά έως ότου πάρει το γνωστό υπέροχο χρώμα της. 10 λεπτά πριν τη βγάλετε από το φούρνο τρυπήστε την σε κάποια σημεία με ένα πιρούνι για να εξατμιστούν τα υγρά της. Εννοείται ότι μπορείτε να φτιάξετε και δικό σας φύλλο, σπιτικό αλλά αν είστε πρωτάρηδες ξεκινήστε με έτοιμο φύλλο από το σούπερ μάρκετ.

Χρόνος εκτέλεσης: 70 λεπτά
Μερίδες: 15+ κομμάτια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου