Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Για το Νόμπελ Ειρήνης προτάθηκε ο Εντουαρντ Σνόουντεν



Για τους Αμερικανούς είναι «κόκκινο πανί». Για τους Ρώσους ένα πρόβλημα που θέλουν να ξεφορτωθούν. Ολα αυτά επειδή ο Εντουαρντ Σνόουντεν άνοιξε το στόμα του και αποκάλυψε το σκάνδαλο παρακολουθήσεων στις οποίες επιδίδεται η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ. Υπάρχει όμως κάποιος που αναγνωρίζει τη συνεισφορά του με αυτή την κίνηση. Και πρότεινε τον 30χρονο φυγά για το Νόμπελ Ειρήνης.



Πρόκειται για τον Στέφαν Σβάλφορς, έναν Σουηδό καθηγητή Κοινωνιολογίας. Με επιστολή του προς την Επιτροπή των βραβείων Νόμπελ πρότεινε τον Σνόουντεν για «την ηρωική προσπάθειά του με μεγάλο προσωπικό κόστος με την οποία έριξε φως στην επεκτατική κυβερνο-κατασκοπεία των Αμερικανών», όπως ανέφερε.

Χάρη στο θάρρος του, ο Σνόουντεν «βοήθησε τον κόσμο να γίνει λίγο καλύτερος και πιο ασφαλής» έγραψε ο Σβάλφορς. Μάλιστα συνέκρινε τις πράξεις του Σνόουντεν με τις αποφάσεις της Δίκης της Νυρεμβέργης το 1945 γιατί το «Απλά ακολουθούσα εντολές» δεν στάθηκε ως δικαιολογία για τους Ναζί που παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακόμη ο καθηγητής υποστηρίζει ότι μία τέτοια υποψηφιότητα θα βοηθήσει το Νόμπελ Ειρήνης να ανακτήσει το σεβασμό που έχασε όταν απονεμήθηκε στον Μπαράκ Ομπάμα το 2009.

«Θα έδειχνε βούληση να υπερασπιστείτε τις πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη κι αν μία τέτοια στάση θα αντιμετωπιζόταν με δυσμένεια από μία στρατιωτική δύναμη με παγκόσμια κυριαρχία».

Τυπικά, είναι πολύ αργά για τον Σνόουντεν για τα φετινά βραβεία. Οι υποψηφιότητες πρέπει να υποβληθούν ταχυδρομικά έως την 1η Φεβρουαρίου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη για τα βραβεία που απονέμονται το Δεκέμβριο.

Παρόλα αυτά, η ιδέα του Σβάλφορς- που ως καθηγητής Πανεπιστημίου είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που μπορούν να προτείνουν μία υποψηφιότητα- μπορεί να ληφθεί υπόψη για το 2014.



Πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου