Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Γερμανικό σενάριο για «κούρεμα»



Το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους επαναφέρει στο προσκήνιο το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW), καθώς ο πρόεδρός του, Μαρσέλ Φράτσερ, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκτίμησε πως «είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αργά ή γρήγορα μία νέα απομείωση χρέους».


Ο κ. Φράτσερ, όπως μεταδίδει η «Deutsche Welle», εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να εφαρμόσει πολλές από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει ως στόχο, αναφέροντας ως παράδειγμα τα πεδία των ιδιωτικοποιήσεων και της είσπραξης των φόρων.

«Ορισμένοι από τους στόχους δεν θα επιτευχθούν» διαμηνύει ο πρόεδρος του DIW, εκτιμώντας ότι το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος το αργότερο μέχρι τέλους του έτους, με την εμφάνιση του επόμενου χρηματοδοτικού κενού.

Παράλληλα, ο Μ. Φράτσερ θεωρεί ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να διαγραφεί έως και το μισό του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Σε αντίθεση με το πρώτο «κούρεμα» απαιτήσεων των ιδιωτών πιστωτών τον Μάρτιο του 2012, αυτήν τη φορά θα μπορούσε να υποστεί απώλειες και ο επίσημος τομέας, καθώς, όπως τονίζει, «δεν υπάρχουν πλέον ιδιώτες πιστωτές».

Όσον αφορά στις επιπτώσεις που θα έχουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι από ένα νέο «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας, διευκρινίζει ότι είναι δύσκολο να υπολογιστούν. Ωστόσο, μιλώντας τη Δευτέρα στη Λέσχη Οικονομικών Συντακτών στη Φρανκφούρτη (ICFW), σημείωσε ότι τα επόμενα χρόνια η Γερμανία θα κληθεί να καλύψει υποχρεώσεις που ανέρχονται σε διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μία δεύτερη απομείωση του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός οικονομολόγος εξήγησε ότι είναι περίπλοκο θέμα, καθώς η ΕΚΤ έχει καθεστώς προτιμητέου πιστωτή. Έσπευσε, όμως, να διευκρινίσει ότι το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε με βεβαιότητα να επιλυθεί, για παράδειγμα, με τη μεταφορά τίτλων στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης.

Ένας από τους λόγους που καθιστούν ταμπού ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ειδικά για τη γερμανική κυβέρνηση, και πέρα από το γεγονός ότι βρισκόμαστε μία ανάσα από τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας, που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο, είναι προφανώς και ο φόβος ότι η πιθανότητα μιας «υπαναχώρησης» έναντι της Ελλάδας θα μπορούσε να γεννήσει αξιώσεις και από πλευράς των υπόλοιπων κρατών - μελών της Ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση.

Προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, θα πρέπει η απομείωση του ελληνικού χρέους να γίνει βαθμιαία, τονίζει ο Μαρσέλ Φράτσερ.

Ως πιθανές λύσεις αναφέρει την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων, ώστε να μπορεί να γίνει λόγος για αναδιάρθρωση, αντί για «κούρεμα» χρέους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου