Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Κεφτεδάκια ή κιοφτέδες από την Πολίτισσα γιαγιά Ευαγγελία

Κιοφτέδες
Η γιαγιά Ευαγγελία ήρθε στην Αθήνα από την Κωνσταντινούπολη πριν από 50 χρόνια.

 Όπως κάθε πολίτισσα, χαρά της είναι να ετοιμάζει Κυριακάτικα τραπέζια για την οικογένειά της και τους αγαπημένους της, με μυρωδιές και γεύσεις από την Πόλη!
 Οι κεφτέδες της γιαγιάς Ευαγγελίας, είναι μικρά θαύματα. Τραγανοί απ’έξω και απίστευτα ζουμεροί μέσα. Πεντανόστιμοι και αρωματικοί. Μυρίζουν Πόλη και λησμονιά. Έχουν την γεύση παλιών εποχών και ωραίων τόπων.
 Στην κάθε μπουκιά γεύεσαι αγάπη και θαλπωρή. Στη συνταγή που μας δίνει σήμερα, μας αποκαλύπτει όλα της τα μυστικά…Εκτός ίσως από τον τρόπο να βάζεις αγάπη στα φαγητά. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ανακαλύψετε μόνοι σας…

Κεφτεδάκια ή κιοφτέδες από την Κωνστα750 γρ. μοσχαρίσιο Κιμά από λάππα    /     1 μεγάλο Κρεμμύδι    /    1 μέτριο Κολοκυθάκι   /    1 μέτρια Πατάτα    /     1 μεγάλη φέτα Ψωμί (χωρίς σουσάμι)    /    2 Αυγά    /    1 κ.σ. Ρίγανη    /    200 γρ. Φέτα    /    1/2 ματσάκι Μαϊντανό    /    1/2 ματσάκι Άνηθο    /    2 κ.σ. Ελαιόλαδο    /    Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Περνάμε το κρεμμύδι, το κολοκυθάκι και την πατάτα από τον χοντρό τρίφτη και μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό. Τα ανακατεύουμε σε μια λεκάνη και τα στύβουμε για να φύγουν τα πολλά ζουμιά.Στύβουμε και το μουλιασμένο ψωμί και το τρίβουμε ανακατεύοντάς το μέσα στο μείγμα.
Ρίχνουμε τα αυγά, τη φέτα τριμμένη σε κομμάτια, τον άνηθο, τον μαϊντανό, την ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε το μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στον κιμά και πλάθουμε καλά για 5-10λεπτά, προσθέτοντας το ελαιόλαδο.
Πλάθουμε σε κεφτεδάκια, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε αρκετό σπορέλαιο.

Συνοδευτικό Πλιγούρι

Πληγούρι
2 Κρεμμύδια    /    2 κούπες Πλιγούρι    /    1/2 κούπα Ελαιόλαδο    /    5 κούπες Νερό    /    Αλάτι & φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε κύβους, τα αλατοπιπερώνουμε και τα τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το νερό & το πλιγούρι, το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να απορροφήσει το νερό. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να πιει όλο το ζουμί για περίπου 10 λεπτά. Αφρατεύουμε το πλιγούρι με ένα πηρούνι και σερβίρουμε
Μυστικό: Εάν θέλουμε αντικαθιστούμε τη μία κούπα νερό με μία κούπα χυμό από φρέσκιες ντομάτες!

Καλή Απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου