Προκαλεί η άρνηση της Τραπέζης της Ελλάδος να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τα δάνεια που έχουν λάβει μετά το 1996 τα πολικά κόμματα, με το πρόσχημα του τραπεζικού απορρήτου.
Πολύ πρόσφατα, με αιφνίδια τροπολογία απαλλάχθηκαν εν μία νυκτί οι διοικήσεις όλων των τραπεζών, οι οποίες ενεπλάκησαν σε οποιονδήποτε βαθμό στη χορήγηση δανείων είτε σε θεσμούς, όπως τα πολιτικά κόμματα, ή σε ιδιώτες.
Κατόπιν όλων τούτων, είναι προφανές πως επιχειρείται σε θεσμικό πλέον επίπεδο η αποσιώπηση του ζητήματος, την ώρα που ο απλός πολίτης δοκιμάζεται από τις περικοπές και ζητεί να μάθει ποιοι ωφελήθηκαν από τις τραπεζικές διευκολύνσεις.
Να σημειωθεί ότι πριν από καιρό η ΤτΕ είχε συντάξει μία διαβαθμισμένη έκθεση χαρακτηρίζοντας αδύνατη την αποπληρωμή των υπέρογκων ποσών από τα κόμματα, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον δύο πιστωτικά ιδρύματα (η Αγροτική Τράπεζα και η Εθνική) βρίσκονται στο «κόκκινο όριο».
Στο σκοτάδι λόγω απορρήτου
Τις διατάξεις περί υπηρεσιακού - επαγγελματικού απορρήτου επικαλείται η Τράπεζα της Ελλάδος σε αίτημα να διαβιβαστούν στη Βουλή τα στοιχεία για το ύψος των δανείων που έλαβαν τα κόμματα από το 1996 και από ποιες τράπεζες.
Έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος που διαβιβάστηκε στη Βουλή διά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αναφέρει ότι «οι όροι χορήγησης δανείων και παροχής εγγυήσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα (επιτόκιο, διάρκεια κ.λπ.) δεν καθορίζονται διοικητικά με αποφάσεις της ΤτΕ αλλά ελεύθερα με τραπεζικά κριτήρια, στο πλαίσιο της Συνθήκης της Ε.Ε.».
Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι έχει καθορίσει υποχρεώσεις για την ύπαρξη διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων και εσωτερικού ελέγχου, ενώ έχει καθορίσει και τα διοικητικά όργανα που θα ελέγχουν την επάρκεια και την τήρηση των διαδικασιών αυτών (Εσωτερική Επιθεώρηση, Επιτροπή Ελέγχου κ.λπ.). Επιπλέον, τονίζει ότι, κάθε τρία χρόνια, κάθε πιστωτικό ίδρυμα είναι υποχρεωμένο να αναθέτει σε ορκωτούς ελεγκτές την αξιολόγηση της επάρκειας του συστήματος εσωτερικού ελέγχου σε ατομική και ενοποιημένη βάση. Η ΤτΕ αξιολογεί την τήρηση των υποχρεώσεων αυτών λαμβάνοντας τα αναγκαία διορθωτικά ή κυρωτικά μέτρα, όπου απαιτείται.
Όπως σπεύδει, όμως, να υπογραμμίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, «τα σχετικά στοιχεία που περιέχονται σε γνώση της, τα πορίσματα που εκπονούνται και τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της άσκησης της εποπτικής της αρμοδιότητας δεν επιτρέπεται να αποκαλύπτονται, σύμφωνα με τον Ν. 3601/2007, όπως ισχύει, και ειδικότερα τις διατάξεις περί υπηρεσιακού-επαγγελματικού απορρήτου».
Το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Στουρνάρας υπογραμμίζουν ότι «η σύναψη δανείων, μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και των συναλλασσομένων με αυτά μερών, διακρίνεται από εξ ολοκλήρου ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εντός της ελεύθερης αγοράς, καθώς και από σχηματισμό σχετικών προβλέψεων εκ μέρους των πρώτων, για κάλυψη πιστωτικών κινδύνων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου