Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Kυριάκος Μητσοτάκης: Ενας... ιδεολόγος των απολύσεων στην πιο "κατάλληλη" θέση

Kυριάκος Μητσοτάκης: Ενας... ιδεολόγος των απολύσεων στην πιο "κατάλληλη" θέση
Οι κυβερνητικοί παπαγάλοι δεν είχαν σταματήσει στιγμή να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ, Αντώνης Μανιτάκης δεν ήταν ιδιαίτερα αποδοτικός από το πόστο του ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Δεν παρουσίαζε έργο. Κάτι που στη μνημονιακή λογική μεταφράζεται με το «δεν απολύει πολλούς και γρήγορα και θα γκρινιάζουν τα (ξένα) αφεντικά».
Στον πρόσφατο ανασχηματισμό, Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος δεν έκαναν το ίδιο λάθος. Εδωσαν το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου σε κάποιον, που όχι μόνο δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα να στείλει χιλιάδες οικογένειες στο δρόμο, αλλά θα νιώσει ότι «εκτελώντας» δημοσίους υπαλλήλους, δικαιώνει την πολιτική του φιλοσοφία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κέρδισε επάξια τη θέση του αφού είχε φροντίσει έγκαιρα να δηλώσει πιστός στις επιταγές της τρόικας για «αίμα» στο δημόσιο. Ας θυμηθούμε τι δήλωνε ο Κ. Μητσοτάκης τον Μάρτιο του 2012: «Αν σπάσει το ταμπού των απολύσεων στο δημόσιο, η κυβέρνηση θα κερδίσει ένα σημαντικότατο διαπραγματευτικό όπλο, για να μπορέσει να πετύχει παρεμβάσεις και στη φορολογική πολιτική και σε ζητήματα που αφορούν την πλειονότητα των πολιτών όπως τα κόκκινα δάνεια».

Ποια ήταν, λοιπόν, η λογική Μητσοτάκη; Να στείλουμε χιλιάδες κόσμο στο δρόμο, ώστε να μπορούμε μετά να... διαπραγματευτούμε με τους τροϊκανούς. Γιατί έχει αποδειχθεί ότι η τρόικα είναι ανοικτή στις... διαπραγματεύσεις και δείχνει σε κάθε ευκαιρία ότι σέβεται τις θυσίες του ελληνικού λαού, έτσι δεν είναι;

Κι ενώ είναι γνωστό ότι η τρόικα θα ζητήσει τουλάχιστον άλλες 4.000 απολύσεις τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ο Μητσοτάκης το... παίζει Μανιτάκης. Κάτι ψελλίζει για συμβασιούχους, κάτι για επίορκους, κάτι για αναλογία συνταξιοδοτήσεων και ορίου νέων προσλήψεων. Αυτά έλεγαν τόσο καιρό και στην προ Κυριάκου υπουργοποίηση. Μέχρι που έφτασε η στιγμή που η τρόικα απαίτησε σε ένα απόγευμα 2.000 απολύσεις και έβαλαν τον Κεδίκογλου να μας πει ότι κλείνει η ΕΡΤ...

Μπορεί, όμως, ο κύριος υπουργός να απαντήσει γιατί όταν όλα τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι η τρόικα σε πιέζει για ακόμη περισσότερες από τις 4.000 ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΕΣ απολύσεις μέχρι το τέλος του 2013, αντί να πει ευθέως ότι είναι θέμα χρόνου να συνεισφέρει στην αύξηση της ανεργίας στη χώρα (είμαστε με μνημονιακό κόπο, οι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη, ας μη το ξεχνάμε αυτό), μιλάει για αναλογίες και... επίορκους; Τόσους μήνες έψαχναν τους χιλιάδες επίορκους, 100 βρήκανε. Ενδεχομένως, γιατί δεν έψαξαν και στη... Βουλή...

Στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση ως υπουργός ο Μητσοτάκης (στους «Νέους Φακέλους» του Αλέξη Παπαχελά - για να παίζει... εντός έδρας, προφανώς) δήλωσε: «υπάρχουν συμβασιούχοι που έχουν παραμείνει στις θέσεις τους, πετυχαίνοντας de facto μονιμοποίηση κάνοντας κατάχρηση του θεσμού της προσωρινής προστασίας, μέσω προσωρινών διαταγών. Θα υπάρξει ρύθμιση που θα επαναφέρει την προσωρινή προστασία στη λογική ότι είναι προσωρινή και όχι μόνιμη».

Οι συμβασιούχοι στους οποίους αναφέρεται ο κ. Μητσοτάκης βρίσκονται στη θέση τους μετά από αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων. Σιγά το πρόβλημα, όμως, για την κυβέρνηση... Θα έρθει κάποια ρύθμιση όπως ευθαρσώς δηλώνει ο υπουργός. Οι νόμοι που δεν αρέσουν ή δε βολεύουν, παρακάπτονται εύκολα με μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εξάλλου.

Πώς και δε σκέφθηκε ο υπουργός να ξεκινήσει το ψάξιμο στους «ημετέρους» του; Στους υψηλόμισθους και κομματικά διορισμένους από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας (ενδεχομένως και από τον ίδιο και την οικογένειά του), ώστε να μην κατηγορηθεί και για ρεβανσισμό. Τέτοιες κινήσεις επιθυμεί η κοινωνία. Ξεκαθαρίσματος. Αντ' αυτών, για μία ακόμη φορά, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μπει στη διαδικασία σφαγής φουκαράδων. Οριζοντίως.

«Η κινητικότητα δεν είναι δεξαμενή απολύσεων, αλλά καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού» έλεγε στον Παπαχελά ο Μητσοτάκης ενώ την προηγούμενη ημέρα ο ίδιος (κατά τη συνάντησή του με τους εκπαιδευτικούς) ξεκαθάρισε ότι η κινητικότητα θα εφαρμοστεί εθελοντικά ή αν χρειαστεί... υποχρεωτικά.
Θες υπάλληλε σε υπηρεσία της Αθήνας να στην Καστοριά ως φύλακας; Δεν θες; Κρίμα. Θα μπορούσες να λάμψεις ως εθελοντής, εσύ όμως αρνήθηκες. Και πλέον, θα καρατομηθείς... υποχρεωτικά. Εξαιρετική λογική. Μπράβο.
.toxwni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου