Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Natixis: Υπαρκτός ο κίνδυνος διολίσθησης σε νέες κρίσεις


Στο ενδεχόμενο να διολισθήσουν εκ νέου σε χρηματοπιστωτική ή κοινωνική κρίση κάποιες από τις προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αναφέρεται σε έκθεσή της, με ημερομηνία 11 Ιουλίου 2013, η γαλλική Natixis. 

«Είναι επαρκής η βελτίωση που παρατηρείται σε μερικές από τις προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιρλανδία), ώστε να αποτραπεί μια εκ νέου διολίσθηση σε χρηματοπιστωτική ή κοινωνική κρίση;» είναι το ερώτημα που θέτουν οι Γάλλοι αναλυτές. 

Όπως σχολιάζουν, μεταξύ των πέντε προβληματικών οικονομιών της Ευρωζώνης (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Ιρλανδία) οι τέσσερις εξ αυτών (Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιρλανδία) εμφανίζουν κάποιες ενδείξεις βελτίωσης οι οποίες οφείλονται πρωτίστως στη θετική πορεία της ανταγωνιστικότητας κόστους. 


Πρόκειται, για μία «ελαφρά» βελτίωση, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, η οποία βασίζεται στην ικανότητα ενίσχυσης των μεριδίων αγοράς και προσέλκυσης επενδύσεων και η οποία μπορεί, τελικά, να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Ωστόσο, οι χώρες αυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα, όπως: 

- Το σοκ λόγω της κρίσης, κυρίως στις περιπτώσεις όπου υπήρξαν συνδεόμενες κρίσεις μεταξύ της αγοράς ακινήτων και του τραπεζικού κλάδου (Ισπανία, Ιρλανδία). Τα αποτελέσματα του σοκ εξακολουθούν να τροφοδοτούν την ανεργία. 

- Η συνεχιζόμενη αύξηση του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ, λόγω των δυσκολιών στη μείωση των ελλειμμάτων των προϋπολογισμών και της νωθρότητας της ανάπτυξης. 

- Προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο, που σχετίζονται και με την αγορά ακινήτων, τα οποία επιδεινώνονται από την αδύναμη ανάπτυξη και τις πτωχεύσεις που τη συνοδεύουν. 

Ουσιαστικά, στις χώρες όπου παρατηρείται βελτίωση, βρίσκεται σε εξέλιξη μία «διελκυστίνδα» μεταξύ των θετικών επιπτώσεων από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αρνητικής δυναμικής από την κρίση και τις συνέπειές της, σχολιάζει η Natixis. 

Προκειμένου να αποτραπεί ένα «πισωγύρισμα» σε αυτές τις χώρες, δηλαδή νέα προβλήματα είτε με τις τράπεζές τους είτε με το δημόσιο χρέος τους, αλλά και για να αποφευχθεί η κοινωνική κρίση (λόγω ανεργίας) η βελτίωση που παρατηρείται πρέπει να διακόψει το καθοδικό σπιράλ τόσο του λόγου χρέους/ΑΕΠ κάθε χώρας, όσο και της ανεργίας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προτού όλα αυτά πυροδοτήσουν μια νέα κρίση. Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται ότι απέχει πολύ ακόμα, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης. 

Αναλυτικά, οι ενδείξεις βελτίωσης που διαπιστώνει ανά χώρα η Natixis, οι οποίες σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα κόστους, αφορούν: 

- Την άνοδο των εξαγωγών (Ισπανία, Πορτογαλία) 
- Τις άμεσες ξένες επενδύσεις (Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία) 
- Την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής (Πορτογαλία, Ιρλανδία) 
- Τη βελτίωση σε επίπεδο ανεργία (Ιρλανδία) 
- Τη βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων (Ισπανία, Ελλάδα, Ιρλανδία) 

Η ανάλυση ωστόσο αυτών των ενδείξεων, όπως αναφέρεται στην έκθεση, αποκαλύπτει ότι πρόκειται για μία βελτίωση αδύναμη και εύθραυστη, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να σταθεροποιήσει αυτές τις οικονομίες.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου