Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Ο Ρόμπεν «πήρε» μόνος του τον τελικό



Losers; Last year! Ένα χρόνο μετά το κάζο στο σπίτι τους, ο Ρόμπεν κι η Μπάγερν γεύτηκαν την πιο γλυκιά εκδίκηση! Ο Ολλανδός ξέρανε στο 89’ τη Ντόρτμουντ (2-1) κι έστεψε πρωταθλητές τους Βαυαρούς. 


Με τρόπο βγαλμένο από φαντασίωση των οπαδών της επέστεψε στην κορυφή της Ευρώπης η Μπάγερν!

Ένα χρόνο μετά την τραγωδία που τους ανάγκασε η Τσέλσι στο σπίτι τους και με πρωταγωνιστή τον -τότε μοιραίο- Άριεν Ρόμπεν, οι Βαυαροί λύγισαν 2-1 τη Ντόρτμουντ και κατέκτησαν το πέμπτο Champions League της ιστορίας τους.

Λες και το ‘κανε… επίτηδες, ο Ολλανδός -πρώτα έχασε τ’ άχαστα κι έπειτα έστειλε μόνος την κούπα στο Μόναχο, φτιάχνοντας το πρώτο γκολ για τον Μάντζουκιτς (60') και ξεραίνοντας ο ίδιος τη Ντόρτμουντ στo 89'.

Άξιοι αντίπαλοι σε φανταστικό παιχνίδι οι Βεστφαλοί, δικαιούνται να φωνάζουν για μη αποβολή του Ντάντε στη φάση του πέναλτι με το οποίο είχαν ισοφαρίσει προσωρινά (68’ Γκουντογκάν).

Αποθέωση για τον Γιουπ Χάινκες, που έκανε την Μπάγερν… ίση με τη Λίβερπουλ σε κούπες (από πέντε) και ετοιμάζεται να την αποχαιρετήσει με τρεμπλ (εφόσον κατακτηθεί και το Κύπελλο Γερμανίας απέναντι στη Στουτγκάρδη). 


Διαιτητής του αποψινού μεγάλου ματς στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου ήταν ο Ιταλός Αντρέα Ριτσόλι. Έχει διευθύνει συνολικά 24 παιχνίδια Champions League, ενώ το 2010 σφύριξε και τον τελικό του Europa League ανάμεσα σε Ατλέτικο Μαδρίτης και Φούλαμ (2-1).

Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία ήταν για την Ντόρτμουντ στο τρίτο λεπτό του αγώνα. Μετά από σέντρα του Ρόις από δεξιά, ο Λεβαντόφσκι κοντρόλαρε και σούταρε απευθείας, αλλά η μπάλα κόντραρε κι έφυγε κόρνερ.

Οι Βεστφαλοί μπήκαν στο παιχνίδι πιο δυνατά από τους Βαυαρούς της Μπάγερν. Στο δέκατο λεπτό η Ντόρτμουντ είχε τη δεύτερη ευκαιρία της. Έπειτα από κόντρες στην περιοχή, ο Μπλαστσικόφσκι έπιασε δυνατό σουτ -λίγο έξω απ' αυτή και δεξιά- κι έστειλε την μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Στο 13ο λεπτό το σουτ του Λεβαντόφσκι της Ντόρτμουντ έξω απ' την περιοχή απέκρουσε ο Νόιερ σε κόρνερ και στο 14ο λεπτό ο Μπλαστσικόφσκι έπιασε απευθείας το σουτ μέσα απ' την μεγάλη περιοχή, αλλά ο τερματοφύλακας της Μπάγερν Νόιερ απέκρουσε και πάλι με τα πόδια.

Στο 19ο λεπτό ο Ρόις της Ντόρτμουντ δοκίμασε το δυνατό σουτ, αλλά ο Νόιερ αντέδρασε και πάλι σωστά και απέκρουσε στην κλειστή του γωνία. 

Στο 22ο λεπτό νέος εξαιρετικός συνδυασμός από τους Βεστφαλούς της Μπορούσια φέρνει σε θέση βολής τον Μπέντερ -μέσα στην περιοχή και αριστερά- αλλά το φαλτσαριστό σουτ που έκανε εκείνος μπλοκαρίστηκε από τον Νόιερ.

Στο 25ο λεπτό η Ντόρτμουντ ζήτησε να δοθεί κόκκινη κάρτα στον Ριμπερί της Μπάγερν. Ο Γάλλος γύρισε όντως νευριασμένος το χέρι προς το πρόσωπο του Λεβαντόφσκι σε μια μονομαχία τους, αλλά ο διαιτητής δεν έδωσε κάτι.

Στο 26ο λεπτό η Μπάγερν είχε δοκάρι. Μετά από σέντρα του Ριμπερί από αριστερά, ο Μάντζουκιτς έπιασε δυνατή κεφαλιά, αλλά ο Βάιντενφελερ βρήκε την μπάλα όσο χρειαζόταν για να τη στείλει -πρώτα στο οριζόντιο δοκάρι κι έπειτα κόρνερ.

Στο 27, απ' την εκτέλεση του κόρνερ, ο Χάβι Μαρτίνεθ της Μπαγερν έπιασε νέα δυνατή κεφαλιά, η οποία έφυγε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Στο 29 ο Ντάντε της Μπάγερν είδε την κίτρινη κάρτα για ένα δυνατό μαρκάρισμα στον Ρόις.

Στο τριακοστό λεπτό του Α' ημιχρόνου η Μπάγερν είχε άλλη μία ευκαιρία. Ο Ρόμπεν έφυγε ολομόναχος από δεξιά, έφτασε απέναντι στον Βάιντενφελερ, αλλά δεν πλάσαρε καλά και ο γκολκίπερ της Ντόρτμουντ απέκρουσε σωτήρια για την ομάδα του. 

Στο 35ο λεπτό ήταν η σειρά της Ντόρτμουντ να χάσει ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ. Έπειτα από ωραία κάθετη μπαλιά του Μπλαστσικόφσκι, ο Λεβαντόφσκι βρέθηκε απέναντι απ' τον Νόιερ, αλλά το πλασέ του αποκρούστηκε απ' τον τερματοφύλακα της Μπάγερν. 

Στο 36 η Μπάγερν βρέθηκε και πάλι σε πλεονεκτική θέση μέσα στην περιοχή της Ντόρτμουντ ο Ρόμπεν, αλλά και πάλι δεν αντιδρά σωστά και κόβεται τελευταία στιγμή σε κόρνερ από τους αμυντικούς.

Στο 43ο λεπτό η Μπάγερν έκανε ευκαιρία. Σε βαθιά μπαλιά που έγινε στην περιοχή -κι αφού ο Χούμελς δεν μπόρεσε να διώξει- ο Ρόμπεν βρέθηκε ξανά απέναντι από τον Βάιντενφελερ. Το σουτ που έκανε όμως ήταν και πάλι κακό και αποκρούστηκε από το... πρόσωπο του Γερμανού γκολκίπερ.

Το πρώτο ημίχρονο τελείωσε χωρίς γκολ, ωστόσο, οι δύο ομάδες έχουν χάσει πάρα πολλές ευκαιρίες και έχουν προσφέρει εξαιρετικό θέαμα.

Στα πρώτα δέκα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου ο ρυθμός του αγώνα έχει πέσει, με την Μπάγερν να προσπαθεί να διατηρήσει την κατοχή της μπάλας.
        
Στο 59ο λεπτό του αγώνα η Μπάγερν άνοιξε το σκορ. Ο Ριμπερί βρήκε με εξαιρετική πάσα τον Ρόμπεν, ο Ολλανδός έκανε την παράλληλη πάσα παρά την πίεση του Βαϊντερφέλερ και ο Μάντζουκιτς σε κενή εστία έκανε το 1-0 για την Μπάγερν.

Στο 67’ η Ντόρτμουντ κέρδισε πέναλτι, όταν ο Ντάντε ανέτρεψε τον Ρόις. 

Στο 68ο λεπτό ο Γκουντογκάν εκτέλεσε ψύχραιμα το πέναλτι και ισοφάρισε για την Ντόρτμουντ. Η Μπάγερν θα έπρεπε να παίζει και με δέκα παίκτες, καθώς ο Ντάντε θα έπρεπε δει την δεύτερη κίτρινη του Ριτσόλι.

Στο 87ο λεπτό η Μπάγερν έχασε σπουδαία ευκαιρία για γκολ. Ο Σβαϊνστάιγκερ μετά από υπέροχη συνεργασία-κομπίνα του Λαμ με τον Μίλερ, έκανε το σουτ και ο τερματοφύλακας της Ντόρτμουντ Βαϊντερφέλερ απέκρουσε εντυπωσιακά. 

Στο 89ο λεπτό η Μπάγερν πέτυχε γκολ και πήρε το απόλυτο προβάδισμα για να κατακτήσει το Champions League.

Ο Ολλανδός Ρόμπεν είναι αυτός που κάνει το 2-1 για τους Βαυαρούς με πλασέ, μετά από ασίστ του Μάντζουκιτς.



πηγη-protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου