Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Βενιζέλος και Κουβέλης. Για να δούμε... Θα αποδειχθούν και πάλι γιουσουφάκια του Σαμαρά;

Βενιζέλος και Κουβέλης. Για να δούμε... Θα αποδειχθούν και πάλι γιουσουφάκια του Σαμαρά;
Να συμφωνήσουμε σε κάποια δεδομένα; Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν εντολή της Τρόικας ό,τι και να λένε διάφοροι (μεταξύ αυτών και κάποιοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δυστυχώς).

Η εντολή υπήρχε ακόμη από την εποχή του ΠΑΣΟΚ. Και τότε για μερικό κλείσιμο της ΕΡΤ μιλούσαμε κατά τη συνήθη λογική της τρόικας «να τα κόψουμε όλα αλλά λίγο λίγο για να μην προκληθούν μεγάλες αντιδράσεις». Το ζήσαμε στους μισθούς, στις συντάξεις, στα επιδόματα. Όποιος δεν το έχει καταλάβει αυτό, είναι οπαδός του Άδωνι. Δεν εξηγείται διαφορετικά.
Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι στο τραπέζι από την πρώτη στιγμή. Αυτό είναι δεδομένο.
Επίσης, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων είναι στο τραπέζι από την πρώτη στιγμή. Και αυτό είναι δεδομένο.
Ο Σαμαράς τι έκανε; Γνώριζε ότι υπάρχει αυτή η εντολή της τρόικας και αποφάσισε να την εκτελέσει τώρα, που θεωρεί ότι είναι στα καλύτερά του. Έχει καταφέρει να ελέγξει απόλυτα τα media της χώρας. Έχει περάσει το ψεύτικο κλίμα ότι «η ελληνική οικονομία πάει καλά». Και μετά οργάνωσε ένα τηλεοπτικό show. Ο ίδιος ήθελε πάση θυσία να πάει στην Αμερική να συναντήσει τον Ομπάμα αλλά δεν του βγήκε. Η εναλλακτική του ήταν η Κίνα και η Φινλανδία. Επί της ουσίας δεν κατάφερε τίποτα αλλά από πότε έχει σημασία η πραγματικότητα; Σημασία έχει μόνο η επικοινωνιακή εικόνα. 
Μας έπρηξαν τα κανάλια ότι θα κλείσουν χιλιάδες συμφωνίες και ότι το κλίμα στην Ευρώπη άλλαξε. Ότι όλα πάνε καλά. Βοήθησαν από την άλλη και οι επικοινωνιακές παλινωδίες Τσίπρα (περί αναστολής του μνημονίου) και να πάλι πρώτος και με διαφορά στις δημοσκοπήσεις ο Σαμαράς. Όντως αυτή τη στιγμή (με τη βοήθεια όλων των ΜΜΕ) ο Σαμαράς βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή του. Σε λίγο καιρό, που θα χρειαστεί να πάρει και νέα μέτρα και θα αποκαλυφθεί η πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, θα αρχίσει η πτώση του. Το ξέρει αυτό. Άρα, «τώρα είναι η ώρα» σκέφτηκε. Πρέπει να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους. Για να τους απολύσει, θα πρέπει να κλείσουν οι δημόσιοι οργανισμοί που εργάζονται. Ήρθε η τρόικα και ζήτησε τη λίστα με τους απολυθέντες. Η κυβέρνηση δεν είχε τίποτα να τους δείξει… και τότε δόθηκε η εντολή «Κλείστε την ΕΡΤ ΤΩΡΑ» για να απολυθούν 2.600 υπάλληλοι. Τόσο απλά. Και ο Σαμαράς υπάκουσε αμέσως.
Πάμε τώρα στους άλλους.
Ο Βενιζέλος τα ήξερε όλα αυτά; Φυσικά και τα ήξερε και τα ξέρει. Το ότι το παίζει μάγκας σήμερα και λέει ότι «η ΕΡΤ θα πρέπει να είναι ανοιχτή αλλά να μην τα χαλάσουμε με την τρόικα», είναι απλά ένας πολιτικαντισμός της κακιάς ώρας. Εκτός και αν εννοεί ότι ο ίδιος με σκληρές διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να τα κάνει καλύτερα. Τις είδαμε στο παρελθόν τις διαπραγματευτικές του ικανότητες. Τις ζήσαμε στο πετσί μας.
Το αν αυτό το ήξερε και ο Κουβέλης, δεν είμαστε και απολύτως σίγουροι. Από έναν άνθρωπο που νομίζει ότι απαγκιστρώνεται από το μνημόνιο, εκτελώντας όλες τις εντολές της τρόικας… δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα.
Και τώρα τι κάνουν οι δυο τους (Βενιζέλος και Κουβέλης); Σηκώνουν μπαϊράκι για να πιέσουν τον Σαμαρά και να τον αναγκάσουν σε μια πολιτική ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ήττα. Αυτό τους νοιάζει ΜΟΝΟ. Βέβαια, σε καμία περίπτωση ούτε αυτοί (αλλά και ούτε σίγουρα ο Σαμαράς) δεν περίμεναν τέτοια γενικευμένη λαϊκή αντίδραση.
Ο Σαμαράς στην περίπτωση της ΕΡΤ επέλεξε τη γνωστή του χυδαία πρακτική. «Θα παρουσιάσω την ΕΡΤ ως μήτρα διαφθοράς. Έτσι και αλλιώς ο κόσμος μισεί τους δημοσιογράφους. Θα το εκμεταλλευτώ για να πάρω μαζί μου τους ψηφοφόρους μου. Όπως έγινε και με τους υπαλλήλους της Βουλής».
Αυτό που δεν υπολόγισε ο Σαμαράς είναι ότι στην περίπτωση της ΕΡΤ το πρωταρχικό θέμα δεν είναι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Το κυρίαρχο θέμα που ερέθισε και συγκίνησε τον κόσμο είναι ότι η κυβέρνηση έριξε μαύρο στη δημόσια συχνότητα χωρίς να ρωτήσει καν τη Βουλή. Ο λαός είδε το απόλυτα αυταρχικό του πρόσωπο.
Ο Σαμαράς νομίζει ότι είναι υπέρ του «το προφίλ του αποφασιστικού ηγέτη» που θέλει να χτίσει. Νόμιζε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ θα ήταν άλλο ένα προσωπικό του μπόνους. Αυτή τη φορά όμως έκανε λάθος. Αυτή τη φορά βγαίνει ως ο αλαζόνας ηγέτης που φλερτάρει με τον «φασίστα». Αυτή τη φορά έκανε λάθος το οποίο (ελπίζουμε) να είναι και το μοιραίο.
Για να είναι το «μοιραίο λάθος» όμως… θα πρέπει να παραμείνουν σταθεροί στη θέση τους οι δύο συγκυβερνήτες Βενιζέλος και Κουβέλης.
(Ας μην περιμένουμε δραστικές κινήσεις από την αντιπολίτευση, όπως για παράδειγμα παραίτηση από το κοινοβούλιο κλπ.)
Ο Βενιζέλος μιλώντας χθες , μετά τη συνάντησή του με τον Κουβέλη, βγήκε και έβγαλε ένα λόγο που μπορεί κανείς να τον ερμηνεύσει όπως θέλει. Ο γνωστός Βενιζέλος. Οι μισοί ΠΑΣΟΚοι κατάλαβαν ότι πάμε σε εκλογές και οι άλλοι μισοί πιστεύουν ότι με τίποτα δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση.
Άρα, το δεδομένο με τον Βενιζέλο είναι ότι αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Και τώρα ερμηνεύστε το. Το γεγονός ότι ο Βενιζέλος αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά… σημαίνει ότι ετοιμάζεται να ρίξει την κυβέρνηση ή να κάνει την κωλοτούμπα την κατάλληλη στιγμή, αν του πετάξει κανένα κόκαλο ο Σαμαράς;
Βέβαια, ο Βενιζέλος ξέρει ότι αν πέσει η κυβέρνηση, δεν θα ξαναδεί εξουσία ποτέ του. (εκτός και αν μετά τις εκλογές ξανασυνεργαστεί με τον Σαμαρά, που θα τον έχει ρίξει. Είναι ικανός). Το μόνο που θα κερδίσει σίγουρα είναι η εκλογική του επιβίωση. Να μην σας φαίνεται καθόλου υπερβολική η εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ –αν συνεχιστεί για πολύ καιρό η ίδια κατάσταση, με τον Σαμαρά να ταπεινώνει συνεχώς το Βενιζέλο- το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής!
Το ίδιο και ο Κουβέλης. Αν έχει τη στοιχειώδη λογική αυτός ο άνθρωπος (είπαμε, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα) μπορεί να καταλάβει ότι αν συνεχίσει να το παίζει «σκυλί που γαυγίζει αλλά δεν δαγκώνει» και αφήνει τον Σαμαρά να περνάει τα πάντα, εκφράζοντας μόνο προφορικές ανούσιες ενστάσεις… κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής, ό,τι και να λένε σήμερα οι δημοσκοπήσεις. Σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, το κλίμα θα πολωθεί μεταξύ των δύο μονομάχων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Και όλοι οι παράπλευροι θα χάσουν… Και η ΔΗΜΑΡ δεν έχει ούτως ή άλλως πολλά περιθώρια για απώλειες. Και μην μου πείτε ότι δεν έχει καταγραφεί ήδη ως παράπλευρή δύναμη της ΝΔ…
Μία ελπίδα έχει μόνο η ΔΗΜΑΡ να μην υποστεί εκλογική πανωλεθρία. Να ρίξει την κυβέρνηση ΤΩΡΑ.
Και οι δύο (Βενιζέλος – Κουβέλης) το ξέρουν… ΜΟΝΟ ΑΝ ΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΡΑ θα μπορούν να ελπίζουν στην κομματική τους εκλογική ανάταση. Βέβαια, από την άλλη ξέρουν ότι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τους εντολείς τους, τους τροϊκανούς.
Και έτσι ξαναγυρνάμε στο αρχικό μας ερώτημα…
Για να δούμε… θα αποδειχθούν και πάλι τα γιουσουφάκια του Σαμαρά;
Μάνος Κακλαμάνος
toxwni.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου