Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για εκτόνωση της κρίσης – Στο τραπέζι εκλογές


Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για εκτόνωση της κρίσης – Στο τραπέζι εκλογές

Λύση σε μία εβδομάδα ή αλλιώς εκλογές είναι το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού στους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη μετά το δραματικό λουκέτο στην ΕΡΤ και τις καταιγιστικές εξελίξεις.

Ο κ. Σαμαράς δίνει χρόνο στους κ. Βενιζέλο, Κουβέλη καθώς δεν ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών παραμένει. Ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει τηλεφωνικώς μέσα στην ημέρα με τους δύο αρχηγούς προκειμένου να συναντηθούν προσεχώς.
Πλέον είναι ολοφάνερο ότι σε τεντωμένο σχοινί κινείται από χθες η κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με την «Καθημερινή» μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα διαφανεί εάν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και οι κ. Ευάγγ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης θα μπορέσουν να γεφυρώσουν το βαθύ χάσμα, που προκάλεσε στις μεταξύ τους σχέσεις η απόφαση για τον τερματισμό της λειτουργίας της ΕΡΤ ή η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Ο κ. Σαμαράς διαμηνύει ότι η απόφαση για την ΕΡΤ είναι «μη αναστρέψιμη». Παράλληλα, όμως, συνομιλητές του μεταδίδουν πως πρόθεση του πρωθυπουργού δεν είναι η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. Είναι ενδεικτικό πως, παρότι μετά τη χθεσινή τους συνάντηση οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης επέμειναν στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ο κ. Σαμαράς δεν προχώρησε σε μια κίνηση που πολλοί ανέμεναν: Δεν ζήτησε δηλαδή να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που με βάση τις έως τώρα θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα οδηγούσε σε καταψήφισή της και προσφυγή στις κάλπες. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Σαμαράς θα δώσει χρόνο, μέχρι την προσεχή εβδομάδα, οπότε και αναμένεται η πρόταση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για άρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου να φθάσει στη Βουλή, προκειμένου να αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων.
Μάλιστα θα επικοινωνήσει σήμερα τηλεφωνικώς με τους δύο άλλους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι, χθες, ζήτησαν δημοσίως την πραγματοποίηση νέας σύσκεψης προκειμένου να ορίσουν συνάντηση, όπως έγινε γνωστό αργά χθες. Πάντως συνεργάτες του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βενιζέλου και Κουβέλη, ανέφεραν νωρίτερα πως «τα όσα λένε είναι σαν να μην έγινε ποτέ σύσκεψη την περασμένη Κυριακή».
Η άρση του αδιεξόδου δεν είναι εύκολη, καθώς οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης δέχονται ισχυρές πιέσεις από το εσωτερικό των κομμάτων τους, αλλά και από τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν μειούμενα ποσοστά για τα κόμματά τους, να επιμείνουν μέχρι τέλους στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Μάλιστα, ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, στον κ. Βενιζέλο ασκείται εκ των έσω κριτική, με το επιχείρημα ότι προκειμένου να μη διασαλευτεί η κυβερνητική σταθερότητα υπήρξε ιδιαίτερα «υποχωρητικός» έναντι του κ. Σαμαρά όλο το προηγούμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία των Βρυξελλών που είναι προφανές ότι απεύχονται ένα νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα.
Πλέον ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να συζητήσει με τους κυβερνητικούς του εταίρους για τη διαμόρφωση ταχύτατα του νέου εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα απορρίπτοντας όμως κάθε ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της παλαιάς ΕΡΤ.
«Αυτή έχει τελειώσει», απάντησε στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη από το βήμα εκδήλωσης του
Όπως γράφει το ‘Έθνος» ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους το συγκεκριμένο θέμα, καθώς θεωρεί ως μεταρρύθμιση-μήνυμα το «λουκέτο» στην παλαιά ΕΡΤ, την οποία άλλωστε χαρακτήρισε χθες δημόσια «σύμβολο αδιαφάνειας και σπατάλης», αλλά και την επαναλειτουργία της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με άλλους όρους και άλλη δομή.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τα τελευταία 24ωρα συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο καλοκαίρι (ετέθη μάλιστα και η 14η Ιουλίου ως πιθανή ημερομηνία), εφόσον οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αποπειραθούν -με την πρόταση νόμου που κατέθεσαν- να ακυρώσουν την πολιτική πρωτοβουλία που ανελήφθη με το κλείσιμο της ΕΡΤ, θεωρούν ότι η νέα σύσκεψη που προγραμματίζει ο πρωθυπουργός μπορεί να εκτονώσει την ένταση.
Τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά αποδέχονται ότι η τρικομματική κυβέρνηση ισορροπεί αυτή την ώρα σε τεντωμένο σχοινί, αλλά διευκρινίζουν ότι γι’ αυτό δεν ευθύνεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος άλλωστε -όπως επισημαίνουν- δεν αιφνιδίασε κανέναν καθώς οι κυβερνητικοί του εταίροι είχαν ενημερωθεί για το θέμα της ΕΡΤ από την Κυριακή, οπότε πραγματοποιήθηκε η μυστική συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο ιδιαίτερο γραφείο του πρωθυπουργού στην οδό Μουρούζη.
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν πάντως ότι εάν οι κυβερνητικοί του εταίροι επιμείνουν σε μια αρνητική στάση, τότε ο κ. Σαμαράς είτε θα ζητήσει ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, είτε θα θέσει θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πάνω στο νομοσχέδιο που ήδη κατετέθη για τη συγκρότηση του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές (και θα το επαναλάβει εάν χρειαστεί και στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη στην επικείμενη νέα σύσκεψη) ότι δεν προτίθεται να παραμείνει αδρανής και πως θα σεβαστεί στο ακέραιο τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για μεταρρυθμίσεις.
Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μάθει να ρίχνει κυβερνήσεις
Εκκληση σε προσωπικό τόνο για τη διαφύλαξη της ενότητας της κυβέρνησης απηύθυνε χθες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στα σενάρια εκλογών, τα οποία έχουν αναζωπυρωθεί. «Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει εκλογές, γιατί η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Αλλά δεν φοβάται τις εκλογές», είπε ενδεικτικά.
Στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε πως ο κ. Σαμαράς κλιμακώνει την ένταση, διότι βρίσκεται ενώπιον αδιεξόδου. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα την αποτυχία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Επί του πρακτέου, ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον κ. Φ. Κουβέλη στη Βουλή προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους, ζητεί να γίνει συζήτηση για την ΕΡΤ, με τους κρατικούς σταθμούς να εκπέμπουν. Zήτησε μάλιστα, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κουβέλη, συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών προκειμένου να εντοπιστεί «κοινός τόπος». Επίσης, επανέλαβε την έμμεση προειδοποίηση που είχε απευθύνει και το μεσημέρι προς τον κ. Σαμαρά, επισημαίνοντας: «Περιμένουμε την αντίδραση του πρωθυπουργού. Ελπίζουμε τα μηνύματα να γίνουν αποδεκτά από όλους». Ο κ. Βενιζέλος είχε νωρίτερα προειδοποιήσει ότι «κάνουν λάθος γιατί υποτιμούν το ΠΑΣΟΚ ως ομάδα στελεχών, ως παράδοση, ως κοινωνική δύναμη της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης».
Διευκρινίζοντας την άποψη που εκφέρει περί εκλογών, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μάθει να ρίχνει κυβερνήσεις, έχει μάθει να στηρίζει αποφάσεις ευθύνης. Αλλά δεν φοβάται κι έχει σαφή προτάγματα και προτεραιότητες». Κατηγόρησε επίσης την προσέγγιση του Μεγάρου Μαξίμου στο ζήτημα ως «μυωπική και αλαζονική» και επανέλαβε το αίτημα της Ιπποκράτους για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. Kατηγόρησε, επίσης, τη Ν.Δ. για «μπρα ντε φερ στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» πηγές της Ιπποκράτους ανέφεραν ότι οι κατηγορίες του κ. Βενιζέλου αφορούσαν κατά κύριο λόγο συγκεκριμένους συνεργάτες του πρωθυπουργού, τους οποίους θεωρούν βασικούς φορείς της «επιθετικής» αντίληψης την οποία εκφράζει τις τελευταίες ημέρες ο κ. Σαμαράς. Ηδη από την προχθεσινή σύσκεψη που έγινε στην Ιπποκράτους, αλλά και τις δηλώσεις που ακολούθησαν, φάνηκαν δύο γραμμές: Οσοι ζητούν τη ρήξη με την κυβέρνηση και την παραίτηση του πρωθυπουργού (όπως οι κ. Κ. Σκανδαλίδης, Ν. Ανδρουλάκης, Θ. Μωραΐτης) και εκείνοι οι οποίοι ζητούσαν ευέλικτη στάση, προκειμένου να διασωθεί η τρικομματική κυβέρνηση (Ι. Μανιάτης, Εύη Χριστοφι λοπούλου, Οδ. Κωνσταν τινόπουλος κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση, άπαντες συμφωνούν πως ο κ. Σαμαράς επιθυμεί την όξυνση του πολιτικού κλίματος και την προσφυγή στις κάλπες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μία από τις βασικές αιτίες πίεσης που αισθάνεται ο κ. Σαμαράς αποτελεί και το διαφαινόμενο χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει, σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Σαμαρά στο ΕΒΕΑ, στην Ιπποκράτους εκτιμούσαν ότι τα περιθώρια συνεννόησης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Μαξίμου στενεύουν. Οι ίδιες πηγές θεωρούσαν ότι, δεδομένου πως η πρωθυπουργία ανετέθη στον κ. Σαμαρά με τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, η πιθανή πυροδότηση εξελίξεων θα ξεκινήσει μόνο μετά την καταψήφιση του νόμου τον οποίο θα καταθέσει προς έγκριση η κυβέρνηση, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, προβλέποντας, εμμέσως πλην σαφώς, «θερμό» πολιτικό καλοκαίρι.
Σαμαράς: Υπάρχουν και οι εκλογές…
Για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο, χθες ετέθη σε σοβαρή βάση στο Μέγαρο Μαξίμου το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο κ. Σαμαράς, πλαισιωμένος από τους σταθερούς, στενούς του συνεργάτες με τους οποίους συνδέεται και με πολύχρονη προσωπική φιλία, εξέτασε όλα τα ενδεχόμενα και όπως τονίζουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, ήταν μια από τις πιο κρίσιμες συσκέψεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Στη διαρκή αυτή σύσκεψη, μετείχαν τα πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Σαμαρά, που δεν είναι άλλοι από τους κ. Λαζαρίδη, Σταμάτη, Μπαλτάκο και Μπούρα, ενώ σε ορισμένες στιγμές παρόντες ήταν και οι κ. Κεδίκογλου και Μουρούτης.
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε από την πρώτη στιγμή αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους την υπόθεση της ΕΡΤ. «Δεν κάνω πίσω, είναι μια μεταρρύθμιση-μήνυμα προς όλους. Εντός και εκτός Ελλάδας», φέρεται να είπε δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του. Αμέσως, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη στάση που θα τηρήσουν οι δυο κυβερνητικοί εταίροι, αλλά και στον χειρισμό που πρέπει να γίνει από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου.
«Είναι απόλυτα ενήμεροι για τις προθέσεις μας, δεν δικαιούνται να λένε ότι αιφνιδιάστηκαν», σημείωσε εις εκ των παρισταμένων , αναφερόμενος – προφανώς – στη μυστική σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Κυριακής στο νεοκλασικό της οδού Μουρούζη, όπου στεγάζεται το πολιτικό γραφείο του κ. Σαμαρά. «Πρέπει να δείξουμε ότι εννοούμε τα όσα λέμε», συμπλήρωσε άλλος στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Σε εκείνο το σημείο, ετέθη το θέμα των εκλογών. «Η σύγκρουση μπορεί να «φέρει «κάλπες», επισημάνθηκε.
«Δεν προτίθεμαι να κάνω πίσω», επανέλαβε ο κ. Σαμαράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος ακόμη και να «πέσει» εφόσον δεν στηριχθεί η συγκεκριμένη κίνηση. Λίγη ώρα αργότερα άλλωστε επρόκειτο αυτή ακριβός τη θέση του να τη διατυπώσει και δημόσια, μιλώντας στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλο.
Οταν εκείνος, στο περιθώριο της προγραμματισμένης συνάντησης που είχαν, του είπε ότι «αυτά που γίνονται στην ΕΡΤ είναι αντιδημοκρατικά», ο πρωθυπουργός του απάντησε: «Εάν είναι αντιδημοκρατικά, ξέρεις υπάρχουν και οι εκλογές…».
Πηγή: news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου