Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Το 87% των προς πώληση κρεάτων έχουν αντιβιοτικά και είναι επικίνδυνα

Τα βακτήρια γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά φάρμακα κι εκτός από τους ασθενείς στα νοσοκομεία φαίνεται πως αρχίζουν να απειλούν και τις διατροφικές μας συνήθειες.Νέα έρευνα του αμερικανικού οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δείχνει τα κρέατα που μεγαλώνουν σε φάρμες και καταλήγουν στα τοπικά κρεοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ είναι πολύ πιθανό να κουβαλούν βακτήρια.

Το πρόβλημα αυτό έχει προκληθεί λόγω της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών από τους παραγωγούς που χορηγούν αγωγές στα ζώα τους για να τα προστατεύσουν, αλλά και για να τα παχύνουν και να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την FDA στα κρέατα είναι πιθανό να επωάζουν ενισχυμένες μορφές των βακτηρίων σαλμονέλα και καμπυλοβακτήριο. Πόσο πιθανό; Κρατηθείτε. Τα ευρήματα της FDA το 2011 μιλούν για ποσοστό 81% στις γαλοπούλες, 69% στα παϊδάκια, 55% στο μοσχάρι και 39% στο κοτόπουλο (στήθος, φτερούγες, μπούτια). 
Η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα, ενώ το καμπυλοβακτήριο είναι μία από τις αιτίες που προκαλούν το σύνδρομο Γκιγιέν Μπαρέ που οδηγεί σε παράλυση. Συνολικά, ο αμερικανικός οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων βρήκε πως το 87% των κρεάτων που κατέληξαν στα καταστήματα ήταν μολυσμένα με είτε κοινά είτε «ενισχυμένα» βακτήρια.
Σε  συνδυασμό λοιπόν με πληθώρα άλλων σκανδάλων, όπως τον εντοπισμό κρέατος αλόγου από άγνωστα σφαγεία, τις διοξείνες και φυσικά με τον τρόπο που φέρονται στα ζώα στις κτηνοτροφικές μονάδες, καλό θα ήταν να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος και ειδικά του κόκκινου κρέατος που ευθύνεται για πληθώρα παθήσεων και δυσλειτουργειών του οργανισμού μας.
Για να μην πανικοβληθείτε ωστόσο, λάβετε υπόψην ότι τα βακτήρια αυτά σκοτώνονται έπειτα από καλό ψήσιμο ή μαγείρεμα. Η γαλοπούλα στα σάντουιτς για παράδειγμα που καταναλώνεται ωμή συνήθως καλό είναι να αποφεύγεται.
πηγη εναλλακτικη δραση 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου