Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Η πρώτη φωλιά της καρέτα καρέτα για φέτος


Η πρώτη φωλιά της καρέτα καρέτα για φέτος

Την πρώτη φωλιά για τα αβγά τους έφτιαξαν οι χελώνες καρέτα καρέτα στη Ζάκυνθο - πιο νωρίς από ποτέ, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, ο οποίος συλλέγει στοιχεία από το 1984. Αυτό ίσως οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η οργάνωση κάνει ακόμα λόγο για την «φιλοπατρία» των χελωνών προς τις περιοχές όπου γεννήθηκαν και οι ίδιες, προκειμένου να αναπαραχθούν και να δημιουργήσουν απογόνους. Η Ζάκυνθος αποτελεί τον μεγαλύτερο βιότοπο αναπαραγωγής στη Μεσόγειο και συνήθως εκεί γίνεται και η πρώτη φωλιά στην Ελλάδα. 

Οι φύλακες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου διαπίστωσαν την ύπαρξη της πρώτης φωλιάς στην παραλία του Γέρακα το πρωί του περασμένου Σαββάτου. Την επόμενη ημέρα καταγράφηκαν και δύο έξοδοι χελωνών χωρίς φωλιά στην παραλία της νησίδας Μαραθονήσι. Οι χελώνες συγκεντρώνονται από τον Μάρτιο-Απρίλιο στον Κόλπο του Λαγανά, όπου ζευγαρώνουν, και οι θηλυκές ετοιμάζονται για την ωοτοκία. Εκτός από τη Ζάκυνθο, ο ΑΡΧΕΛΩΝ εργάζεται συστηματικά και σε άλλες περιοχές ωοτοκίας, όπως στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή ωοτοκίας στη Μεσόγειο, τον Λακωνικό Κόλπο, την Κορώνη και τρεις περιοχές στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Χανιά, Κόλπο Μεσσαράς). 

Συνολικά, θα παρακολουθούνται καθημερινά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου περίπου 75 χιλιόμετρα παραλίας, όπου αναμένεται να καταγραφούν και να προστατευτούν περίπου 2.500 φωλιές. Τα προγράμματα του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή τουλάχιστον 450 ερευνητών από πολλές χώρες, οι οποίοι εθελοντικά προσφέρουν το πολύτιμο έργο τους. Τα προγράμματα αυτά, πέρα από το ότι διασφαλίζουν την ενεργό προστασία ενός απειλούμενου είδους, αποτελούν και συμβολή της χώρας μας στη διεθνή προσπάθεια για την προστασία
πηγη zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου