Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Αηδονοχωρίτικοι κουραμπιέδες

Αηδονοχωρίτικοι κουραμπιέδες
Τι χρειαζόμαστε:
Για τους κουραμπιέδες:

4,5-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
0,5 κούπα φιλόσταχτη (το νερό από βρασμένη στάχτη)
1,5 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα
κουταλάκι στη μύτη σόδα σε σκόνη
λίγο αλάτι

Για το σιρόπι:
2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
λίγη κανέλα
10 κομμάτια ξερό γαρύφαλλο
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Κουραμπιέδες
Εποχιακά
Χριστουγέννων
Κουζίνα
Μακεδονίας
Ελληνική
Νηστίσιμα
Νηστίσιμα με λάδι/αλκοόλ
Φτιάχνει
30 μέτριους κουραμπιέδες
Πώς το κάνουμε:
Φιλόσταχτη: Βράζω σε ένα κατσαρολάκι νερό με στάχτη. Το κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω τη στάχτη να κάτσει. Μετά, παίρνω με μια κούπα νερό από πάνω, χωρίς να αναταράξω τη στάχτη στο πάτο, και το περνάω από ένα σουρωτήρι, στο οποίο έχω απλώσει λίγο βαμβάκι, για να κρατήσει τα υπολείμματα. Αφήνω να κρυώσει.
Κουραμπιέδες: Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνω το λάδι, τη φιλόσταχτη, τη ζάχαρη, τη κανέλα, τη σόδα και το αλάτι και σιγά σιγά ρίχνω και το αλεύρι. Ζυμώνω και πλάθω τους κουραμπιέδες σε οβάλ σχήμα. Τοποθετώ σε ταψί με χαρτί ψησίματος. Ψήνω στον αέρα, στους 170 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.
Σιρόπι: Ρίχνω όλα τα υλικά του σιροπιού σε ένα κατσαρολάκι και ανακατέβω. Όταν βράσει, βάζω τους κουραμπιέδες, τους αφήνω λίγο να αποροφήσουν σιρόπι, τους βγάζω και τους τοποθετώ σε πιατέλα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τη συνταγή, την έμαθα από τη γιαγιά μου. Μπορείτε, αν θέλετε να πασπαλίσετε ξηρούς καρπούς ή να αλείψετε με σοκολάτα.


Διαβάστε περισότερο: Αηδονοχωρίτικοι κουραμπιέδες
ΠΗΓΗ:sintagetares.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου