Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Η γιατρός της Τζολί μιλά για τη μαστεκτομή


Η Κρίστι Φανκ είναι η γιατρός που χειρούργησε την Αντζελίνα Τζολί. Η γιατρός περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια στο blog της τα στάδια της προληπτικής επέμβασης, προκειμένου - όπως υποστηρίζει - να ενημερωθούν όλες οι γυναίκες για τις επιλογές που έχουν, όταν έρθουν αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού.


Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή στις 16 Φεβρουαρίου στο Πινκ Λότους Κέντρο Μαστού του Μπέβερλι Χιλς και ήταν η δεύτερη από τις τρεις επεμβάσεις τις οποίες είχε κάνει για να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού από το 87% στο 5%.

«Μόλις την τέταρτη μέρα από το χειρουργείο για τη μαστεκτομή, χάρηκα που τη βρήκα όχι μόνο σε καλή διάθεση και γεμάτη ενέργεια, αλλά με τους τοίχους γεμάτους από ιδέες και σενάρια για το επόμενο επαγγελματικό της σχέδιο. Κι ενώ μιλούσε κρέμονταν από το στήθος της έξι σωληνάκια, τρία από τον κάθε μαστό, που κατέληγαν σε μία ελαστική ζώνη γύρω από τη μέση της» γράφει η Κρίστι Φανκ σε μία μακροσκελή και αποκαλυπτική περιγραφή στην ιστοσελίδα της στο Διαδίκτυο, μέσα στον ιστότοπο του Κέντρου Μαστού του Μπέβερλι Χιλς.
Η Τζολί ενέκρινε την ηλεκτρονική εξομολόγηση της γιατρού της θεωρώντας ότι συμβάλλει με τον ίδιο τρόπο που συνέβαλε και το δικό της άρθρο στους «New York Times» στην ευαισθητοποίηση των γυναικών με βεβαρημένο οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, ώστε να ενημερωθούν για το αν έχουν κληρονομήσει τα γονίδια BRCA1 και BRCA2, που αυξάνουν κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου.

Η πρώτη εγχείρηση στην 37χρονη ηθοποιό έγινε στις 2 Φεβρουαρίου και ονομαζόταν «διατήρηση του συμπλέγματος θηλής».

Πρόκειται για μία διαδικασία που ανιχνεύει την παρουσία καρκινικών κυττάρων στους υποδοχείς γάλακτος γύρω από τις θηλές, για να μπορέσουν οι γυναίκες να τις διατηρήσουν, όταν θα έχει αφαιρεθεί όλος ο υπόλοιπος ιστός γύρω από αυτές.

Οι εξετάσεις δεν έδειξαν κανένα ίχνος καρκίνου και έτσι η γιατρός προχώρησε στην επέμβαση.

«Ο σύντροφός της (Μπραντ Πιτ) ήταν δίπλα της μόλις συνήλθε από την αναισθησία και ήταν συνεχώς στο πλευρό της σε όλες τις επεμβάσεις που ακολούθησαν» γράφει η Φανκ.

Εάν αυτό δεν είχε επιτυχία, θα έπρεπε να αφαιρεθεί η θηλή και να γίνει στο σημείο εκείνο ένα τατουάζ.

Δύο εβδομάδες αργότερα έγινε η δεύτερη επέμβαση από τον πλαστικό χειρουργό Τζέι Οριντζερ, ο οποίος «επιχείρησε, ουσιαστικά, το πρώτο στάδιο αποκατάστασης των μαστών με ειδικά προσωρινά ενθέματα (μπαλόνια), για να διατηρήσουν τον όγκο, προτού τοποθετηθούν τα μόνιμα ενθέματα σιλικόνης, που θα έδιναν ένα φυσικό αποτέλεσμα» γράφει η γιατρός της Τζολί.

Η επέμβαση αυτή διήρκεσε οκτώ ώρες.

Δέκα εβδομάδες αργότερα, στις 27 Απριλίου, ολοκληρώθηκε η τρίτη και τελευταία επέμβαση για την αναδόμηση του στήθους με την τοποθέτηση μόνιμων εμφυτευμάτων, «η οποία πήγε εξαιρετικά καλά, βάζοντας τέλος σε αυτό το χειρουργικό της ταξίδι» περιγράφει στο blog της η Κρίστι Φανκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου