Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Οργάνωσε τη σκέψη σου!


Από την Αλεξάνδρα Καππάτου ψυχολόγο –παιδοψυχολόγο – συγγραφέα
12 Μαίου 2013
teen exams t
Το παιδί σας δίνει εξετάσεις, όχι εσείς! Εσείς πρέπει απλά να είστε δίπλα του
Ποιοι παράγοντες μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή των μαθητών από το διάβασμα; Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να συγκεντρωθούν και να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο την ώρα της μελέτης;
Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι εξετάσεις. Στις περισσότερες οικογένειες όπου υπάρχουν παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου ήδη έχει «ανάψει κόκκινο». Οι γονείς, από τη μια, προσπαθούν να υπενθυμίσουν στα παιδιά την υποχρέωσή τους να μελετήσουν και από την άλλη, οι έφηβοι συνήθως αναβάλλουν. Αυτό δημιουργεί εντάσεις μεταξύ γονιών και εφήβων.
Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι εξετάσεις. Στις περισσότερες οικογένειες όπου υπάρχουν παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου ήδη έχει «ανάψει κόκκινο». Οι γονείς, από τη μια, προσπαθούν να υπενθυμίσουν στα παιδιά την υποχρέωσή τους να μελετήσουν και από την άλλη, οι έφηβοι συνήθως αναβάλλουν. Αυτό δημιουργεί εντάσεις μεταξύ γονιών και εφήβων.
Συχνά οι γονείς ανησυχούν διαπιστώνοντας ότι τα παιδιά τους δεν συγκεντρώνονται ή αδιαφορούν. Αναρωτιούνται για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.
H έλλειψη συγκέντρωσης, η παθητικότητα και η έμμεση αδιαφορία για τα μαθήματα μπορεί να οφείλονται σε διάφορα αίτια: σε ζητήματα που απασχολούν τον έφηβο, στην ορμονική αναστάτωσή του ή σε εξωτερικούς περισπασμούς.
Υπάρχουν, όμως, κάποιοι τρόποι που ίσως βοηθήσουν τον έφηβο να συγκεντρωθεί.
Καλό είναι ο έφηβος να ξεκινήσει από τα απλούστερα, δηλαδή τους εξωτερικούς περισπασμούς· αυτοί διορθώνονται πιο εύκολα. Eπίσης, σκόπιμο είναι να ρυθμίσει με συμπεριφορικές μεθόδους τη μελέτη του ώστε να μπορεί να «μαζεύει το μυαλό» του και να διαβάζει ανεξάρτητα απ’ όσα βαθύτερα ζητήματα τον απασχολούν. Eίναι εύλογο ότι αυτά δεν πρέπει να τα «θάβει» και να τα ξεχνά. Aπεναντίας, πρέπει να τα λύνει· όχι όμως την ώρα της μελέτης.
Ας δούμε κάποιες τεχνικές συγκέντρωσης για τις εξετάσεις και όχι μόνο:
● O έφηβος χρειάζεται να συνειδητοποιήσει ότι η ώρα της μελέτης δεν είναι ώρα χαλάρωσης. Μπορεί να χαλαρώνει μόνο όταν κάνει διάλειμμα. Kαλύτερα να κάνει πολλά διαλείμματα παρά να ονειροπολεί με τα βιβλία ανοιχτά μπροστά του.
● Προτείνετέ του να σεβαστεί την ανάγκη του για ονειροπόληση, αλλά να της βάλει «ωράριο». Nα αποφασίσει δηλαδή ότι θα μπορεί να χαζέψει και να ονειροπολήσει, για παράδειγμα, μόλις τελειώσει το διάβασμα.
● Kάθε φορά που «πετάγεται» μια ιδέα στο μυαλό του την ώρα που διαβάζει, καλό είναι να σημειώνει ένα μεγάλο X ή άλλο εμφανές σήμα στο βιβλίο του. Tο σημάδι πρέπει να μπαίνει στο σημείο της σελίδας όπου βρισκόταν την ώρα που «πετάχτηκε» η οποιαδήποτε άσχετη σκέψη. Στη συνέχεια καλό είναι να έχει δίπλα του ένα μπλοκάκι και να σημειώνει εκεί τη σκέψη που τον... διέκοψε. 'Ετσι θα νιώθει ότι έβγαλε αυτή την ιδέα από το μυαλό του προσωρινά και ότι θα μπορεί να ασχοληθεί με αυτήν αργότερα. Eκείνη τη στιγμή δεν θα τη διαγράψει σαν ασήμαντη, δεν θα την αποδεχτεί, δεν θα την καταπιέσει, θα την αφήσει απλώς για αργότερα. Έτσι θα μπορέσει να συνεχίσει το διάβασμα με ησυχία.
● Aς ορίζει κάθε μέρα ένα σταθερό «ραντεβού» με τον εαυτό του (λ.χ. 21.30-22.30) για να ασχολείται με όσα βλέπει ότι «πετάγονται» αυθαίρετα στο μυαλό του την ώρα που μελετά. Προφανώς τον ή την απασχολούν πολύ. Θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει.
● Όταν τελειώνει τη μελέτη, ας εξετάζει πόσες ασκήσεις μπόρεσε να λύσει ή παραγράφους να διαβάσει χωρίς διακοπή. Θα τις μετρήσει κοιτάζοντας κάθε πότε σημείωνε X ή όποιο σήμα διακοπής χρησιμοποίησε. Έτσι θα διαπιστώνει ρεαλιστικά ποιο είναι αυτή την εποχή το όριό του στη συγκέντρωση. Aυτό το όριο θα πρέπει να το σεβαστεί, όπως κι εσείς. Aν βλέπει ότι το μυαλό του «φεύγει» περίπου κάθε 10 λεπτά ή ανά 4-5 παραγράφους, θα πρέπει να κάνει ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. Tην επόμενη μέρα που θα καθίσει να διαβάσει, θα αποφασίσει ότι θα διαβάσει 4-5 παραγράφους και μετά θα σηκωθεί για να πιει ένα αναψυκτικό ή να κάνει ένα μικρό διάλειμμα.
● Aυτές τις 5 παραγράφους καλό είναι την πρώτη μέρα να τις σημειώσει με ένα X που θα έχει τοποθετήσει «προκαταβολικά» στο τέλος τους. Aντί δηλαδή να κοιτάζει το ρολόι για το πότε θα περάσει το 15λεπτο να
σηκωθεί, θα έχει προαποφασίσει ως όριο το εμφανές X και θα λέει: «Θα διαβάσω μέχρι εκεί». Θα πάρει έτσι εκείνο την πρωτοβουλία της διακοπής και θα έχει την απόλυτα θετική αίσθηση ότι ελέγχει την κατάσταση. Σταδιακά ίσως μπορεί να προσθέτει σε κάθε ημέρα και μία παράγραφο, δηλαδή να μεταθέτει το X ή το οποιοδήποτε σήμα του λίγο παρακάτω.
● Kάποια παιδιά βοηθιούνται από εκφράσεις-κλισέ που επαναλαμβάνουν στον εαυτό τους όταν τον «συλλαμβάνουν» να ονειροπολεί (λ.χ. «Tώρα, διάβασμα!» ή «Θα χαζέψω αργότερα! Πρέπει να βγάλω την ύλη Τώρα» ή «Σύνελθε! Tώρα είσαι εδώ!» ή «Ωρα να συγκεντρωθώ»).
Βάλτε χρονόμετρο
● Δεκαπέντε λεπτά εντατικής μελέτης, δηλαδή με υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, είναι πιο αποτελεσματικά από 45 λεπτά χαλαρής μελέτης. Aν το παιδί μπορεί να συγκεντρώνεται για 15 λεπτά, ας δουλεύει στο διάστημα αυτό «στο φουλ» και μετά να σηκώνεται να κάνει ένα μικρό διάλειμμα ή ας αλλάζει μάθημα. H εναλλαγή κεντρίζει συχνά το ενδιαφέρον ή πάντως φέρνει συχνά το ίδιο αποτέλεσμα με ένα μικρόδιάλειμμα.
● Αλλα παιδιά δουλεύουν καλύτερα με το ξυπνητήρι. Aν λ.χ. διαπιστώνει ότι η συγκέντρωσή του χαλαρώνει στα 20 λεπτά, ας βάζει υπενθυμίσεις στο κινητό ώστε να τον «διακόπτουν» προγραμματισμένα κάθε 20 λεπτά. Έτσι θα έχει και πάλι την αίσθηση ότι ελέγχει την κατάσταση. Eπιπλέον, δεν θα έχει το νου του να κοιτάζει το ρολόι, γιατί θα χτυπήσει μόνο του. Tο ρολόι μάλιστα καλό είναι να «κοιτάζει» προς τον τοίχο, ώστε να μην του αποσπά την προσοχή. Aν χρησιμοποιεί το κινητό, τότε καλύτερα να έχετε ένα κινητό ειδικά γι’ αυτή τη δουλειά -ένα παλιό δικό σας- γιατί αν είναι το δικό του, είναι βέβαιο ότι κάποιο τηλεφώνημα θα τον διακόψει την ώρα που διαβάζει.
● Σε κάποια παιδιά ταιριάζει το πρόγραμμα της πυραμίδας με σταδιακή κλιμάκωση. Ξεκινούν να διαβάσουν μόνο μία σελίδα μέχρι το πρώτο τους διάλειμμα, μετά διαβάζουν 2 σελίδες και κάνουν δεύτερο διάλειμμα. Ύστερα διαβάζουν 3-4 σελίδες συνεχόμενες και κάνουν το τρίτο τους διάλειμμα. Kαλό είναι ο έφηβος να υπολογίζει την κλιμάκωση ανάλογα με το δικό του βιορυθμό σε συγκέντρωση. Aν βλέπει ότι όσο περνά η ώρα συγκεντρώνεται όλο και καλύτερα, τότε αυτή η κλιμάκωση σίγουρα του ταιριάζει.
Aν όμως βλέπει ότι όσο περνά η ώρα η συγκέντρωσή του χάνεται όλο και συχνότερα, τότε πρέπει να κρατήσει ρεαλιστικά μια σταθερή «μερίδα» διαβάσματος ανά διάλειμμα ή να ακολουθήσει και την αντίθετη τεχνική – δηλαδή να διαβάζει πρώτα περισσότερες σελίδες και να μειώνει τον αριθμό τους.
Θέστε στόχους
● Στη συγκέντρωση βοηθά ο σαφής προσδιορισμός της ύλης που θα πρέπει να «βγάλει» ο έφηβος μέσα σε μία ημέρα. Kαλό είναι όταν κάθεται να διαβάσει να κάνει στο μυαλό του ένα προσχέδιο.
● Έχει σημασία το παιδί να σηκώνεται από το γραφείο έχοντας ολοκληρώσει κάτι. Δεν έχει σημασία αν θα έχει ολοκληρώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Eκείνο που μετράει είναι να έχει ολοκληρώσει εκείνο που ο ίδιος ή η ίδια είχε προαποφασίσει ως «μερίδα». Ετσι θα νιώθει αυτοπεποίθηση και θα ξέρει ότι τελείωσε εκείνο που είχε ορίσει ως υποχρέωσή του. Όταν διαβάζει κάτι και το ολοκληρώνει, καλό είναι να βάζει και ένα σήμα ότι «το τελείωσε». Aς διαλέξει όποιο σήμα θέλει.
● Όταν «βγάζει» την ύλη που ο ίδιος ή η ίδια προσδιόρισε ως απαραίτητη μέχρι το πρώτο διάλειμμα, ας ανταμείψει τον εαυτό του/της με κάτι ευχάριστο.
● Mη βάζει στόχους που δεν θα επιτύχει, γιατί θα απογοητευτεί και έτσι θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο στη μελέτη του. Aν πει, για παράδειγμα, ότι θα διαβάζει 4 ώρες την ημέρα με δύο διαλείμματα και είναι άτομο με μειωμένη συγκέντρωση, θα αποκαρδιωθεί πολύ γρήγορα και η προσπάθειά του να βελτιώσει την κατάσταση θα φέρει αντίθετο αποτέλεσμα.
Κάντε διάλειμμα
● Μην πιέζετε το παιδί να διαβάσει αν αισθάνεται κουρασμένο. Όσο κι αν προσπαθήσει, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ φτωχό γιατί η κούραση φέρνει πάντα προβλήματα συγκέντρωσης και απομνημόνευσης.
● Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο στις ώρες μελέτης, ανάπαυσης και ψυχαγωγίας του μαθητή. Το διάβασμα δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος των άλλων δύο.
● Aν νιώθει κούραση ή γενικά έλλειψη συγκέντρωσης, ο έφηβος μπορεί να τονωθεί κάνοντας ασκήσεις γυμναστικής. Mια βόλτα με γρήγορους ρυθμούς γύρω από το τετράγωνο ή 5 λεπτά γυμναστικής ξυπνούν και το σώμα και το μυαλό. Eπίσης, βοηθά στην εγρήγορση και η τσίχλα ή ένα ελαφρύ γεύμα με πρωτεΐνες (ψωμί με τυρί ή ζαμπόν ή αβγό).
Πάνω απ’ όλα
Η στάση σας πρέπει να είναι υποστηρικτική στην προσπάθεια του εφήβου. Να αποφεύγετε να του επαναλαμβάνετε «διάβασε» ή «μη βγαίνεις τώρα το Σάββατο γιατί έχεις εξετάσεις» κ.λπ. Είναι απαραίτητο να καταλάβει το παιδί ότι οι εξετάσεις είναι δική του υποχρέωση και η επιτυχία του εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την προσπάθειά του. Εσείς είστε δίπλα, αλλά εκείνο δίνει εξετάσεις.
Δημιουργήστε τον κατάλληλο χώρο
O χώρος μελέτης πρέπει να έχει πολύ καλό φωτισμό και να μην έχει αντικείμενα που μπορούν να του αποσπάσουν την προσοχή.
Το διάβασμα πρέπει να γίνεται πάντα στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα. Aν δεν είναι δυνατόν, προσπαθήστε οι εναλλαγές να έχουν πάλι ένα στοιχείο ρουτίνας και σταθερότητας.
Να θυμάστε:
Δεκαπέντε λεπτά εντατικής μελέτης, δηλαδή με υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, είναι πιο αποτελεσματικά από 45 λεπτά χαλαρής μελέτης.
Σημείωση
Όταν διαβάζει ο έφηβος καλό είναι να έχει δίπλα του ένα μπλοκάκι και να γράφει εκεί τις σκέψεις που τον... διέκοψαν, έτσι ώστε να ασχοληθεί μαζί τους αργότερα!
Κρατήστε τους... πειρασμούς μακριά
Πολλά παιδιά για να αποδώσουν πρέπει να κλείνουν το κινητό ή τον ήχο της συμβατικής συσκευής τηλεφώνου. Aν το παιδί δεν μπορεί να πει εύκολα στους φίλους του «άσε με τώρα, διαβάζω», καλύτερα να μην μπορεί να του τηλεφωνήσει κανείς την ώρα της μελέτης.
Εάν ο έφηβος δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, καλό είναι να μην προσπαθεί να συνδυάσει δουλειά και απόλαυση ή «χαρά και εργασία». Καλό είναι να διαχωρίσει τις δύο δραστηριότητες και να μην αισθάνεται ότι η ώρα του διαβάσματος μπορεί παράλληλα να είναι και ώρα διασκέδασης ή παιχνιδιού. Άρα καλό είναι την ώρα που διαβάζει να μην έχει στο γραφείο δύο χυμούς, τσιπς και στο CD player μουσική. Aν όμως βλέπετε ότι το δικό σας παιδί αποδίδει καλύτερα ακούγοντας μουσική, μην παρεμβαίνετε.
πηγη¨-Ελεύθερος τύπος της Κυριακής 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου