Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Μεσαιωνική πόλη ανακαλύφθηκε άθιχτη σε ζούγκλα της Καμπότζης


Μεσαιωνική πόλη ανακαλύφθηκε άθιχτη σε ζούγκλα της Καμπότζης

\Μια χαμένη μεσαιωνική πόλη που άνθισε σε ένα ομιχλώδες βουνό Καμπότζης πριν 1.200 χρόνια, ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τους αρχαιολόγους με την βοήθεια μιας επαναστατικής εναέριας τεχνολογίας λέιζερ.

Κτίρια, κανάλια και δρόμοι, που κάλυπταν μία έκταση δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από το διάσημο ναό του Άνγκορ Βατ, για αιώνες ήταν κρυμμένα μέσα στη ζούγκλα, μέχρι που ένα ελικόπτερο με αποστασιόμετρο λέιζερ τα «αποκάλυψε» στους έκθαμβους αρχαιολόγους.
Μάλιστα, πολλοί από τους βουδιστικούς και ινδουιστικούς ναούς ήταν τόσο καλά κρυμένοι στη ζούγκλα για αιώνες, που δεν έχουν λεηλατηθεί.
Το Άνγκορ Βατ κατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα από τους Χμερ, οι οποίοι κυριάρχησαν στη Νοτιοανατολική Ασία από τον 9ο έως τον 15 αιώνα. Τώρα, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι, η χαμένη πόλη που ανακάλυψαν, δεν αποκλείεται να είναι η Μαχεντραπαρβάτα, η αρχαία πρωτεύουσα της δυναστείας των Χμερ στην Καμπότζη.
Επιπλέον, στα βορειοανατολικά του Άνγκορ-  έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα-  η σάρωση αποκάλυψε έναν δεύτερο εκτεταμένο οικιστικό ιστό, ο οποίος πιθανώς αντιστοιχεί στο Μαχεντραπαρβάτα, μια από τις πρώτες πρωτεύουσες των Χμερ, η οποία είναι γνωστή μόνο από ιστορικές αναφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου