Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Ηλεκτρονικό κρυφτούλι για την ΕΡΤ



Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς την ερμηνεία που έδωσαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και της
κυβέρνησης, μετά την δικαστική διαταγή για την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, παρουσιάζει η αλληλογραφία μεταξύ του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κ. Αναστάσιου Μπάνου και του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα.

Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό σημείωμα το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr, ο επικεφαλής του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στις 18 Ιουνίου, δηλαδή μία ημέρα μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής από τον κ. Μενουδάκο ενημερώνει τον κ. Στουρνάρα για τον τρόπο που ερμηνεύεται η απόφαση. 

Σύμφωνα με όσα λέει, η προσωρινή διαταγή δεν προσδιορίζει τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ο οποίος πρέπει να συνεχίσει τη μετάδοση των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία των ιστοτόπων και έτσι είναι στην ευχέρεια της διοίκησης να ορίσει και να συστήσει τον νέο φορέα. 

«Τέτοιος φορέας θα μπορούσε για παράδειγμα να οριστεί προσωρινή οργανωτική δομή στο ΥΠΟΙΚ ή στην γενική γραμματεία μέσων και ενημέρωσης, ο ειδικός διαχειριστής στον οποίο έχει διατεθεί η διαχείριση του δυναμικού του ενεργητικού και παθητικού της ΕΡΤ ΑΕ που περιήλθε στο Δημόσιο, η πρόβλεψη σταδίου ειδικής εκκαθαρίσεως εν λειτουργία το οποίο θα ακολουθήσει τη λύση κατάργηση της ΕΡΤ ΑΕ και η ανάθεση της εκπομπής κατά το μεταβατικό στάδιο στους εκκαθαριστές».

Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η προσωρινή διαταγή δεν αναιρεί την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε.. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι όλα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ταυτίζονται απόλυτα με τα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν στον ηλεκτρονικό - και όχι μόνο - Τύπο μέσω διαρροών που φέρονται να έγιναν από το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Υπενθυμίζεται ότι προχθές, ο πρόεδρος του ΣτΕ, Κωνσταντίνος Μενουδάκος αναγκάστηκε μέσω δήλωσης να αποσαφηνίσει ότι ουδέποτε ο ίδιος προσχώρησε σε κάποια επεξήγηση ή διευκρίνιση σχετικά με την δικαστική διαταγή που έδωσε. 

Προφανώς λοιπόν προκύπτει ότι παρουσιάστηκαν ως επεξηγήσεις του ΣτΕ όλα όσα μετέφερε ο νομικός σύμβουλος του Κράτους στον κ. Στουρνάρα. 

Στην ουσία της υπόθεσης, ο κ. Μπάνος απαντά και στο ερώτημα πότε πρέπει να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ. 





Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συμμορφωθεί με την προσωρινή διαταγή άμεσα μεν «εφόσον συντρέχουν οι προς τούτο αναγκαίες προϋποθέσεις», εντός ευλόγου χρόνου δε «εφόσον η άμεση συμμόρφωση προς το περιεχόμενο της δεν είναι εκ των πραγμάτων δυνατή ιδίως ως προς την υποχρέωσή της να συνεχίσει τη μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και την λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων, ενέργειες για τις οποίες απαιτείται προηγουμένως να ληφθούν τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα από τους συναρμόδιους υπουργούς». 

Ο κ. Μπάνος μάλιστα, εκτιμά ότι η δικαστική διαταγή παρέχει εύλογο χρόνο συμμορφώσεως προς τη διοίκηση ενόψει των σταθμίσεων στις οποίες πρέπει να προβεί και την πολυπλοκότητα του προβλήματος. 

Ωστόσο καταλήγει ότι ο μόνος αρμόδιος για την αυθεντική ερμηνεία της δικαστικής διαταγής είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣτΕ.

πηγη:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου