Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Ο "Σουλεϊμάν" της πλατείας Ταξίμ



Από σουλτάνος... διαδηλωτής. Τι κι αν ο διάσημος ηθοποιός Χαλίτ Εργκέντς συμμετείχε σε σίριαλ που παρουσίαζαν μόνο τη θετική όψη της Κωνσταντινούπολης; Τις τελευταίες ημέρες δεν δίστασε να διαδηλώσει στην πλατεία Ταξίμ εναντίον της αλαζονείας του Τούρκου πρωθυπουργού. Τους λόγους που τον ώθησαν σε αυτήν την απόφαση τους εξήγησε μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook...


«Σε όλη μου τη ζωή δεν ήμουν υπέρ του καβγά και της βρισιάς. Δεν σήκωσα ποτέ χέρι σε κανέναν. Είμαι αρκετά ήρεμος και ψύχραιμος άνθρωπος. Πιστεύω πως το πλέον άλυτο πρόβλημα μπορεί να λυθεί με συνομιλία, με αλληλοκατανόηση. Δεν στηρίζω και δεν θα στηρίξω κανέναν που ασκεί βία, ας είναι το κράτος, η αστυνομία, ο λαός, ακόμη και συγγενείς. Όποιος ασκεί βία θα γίνει άδικος, ακόμη κι αν έχει δίκιο. Όποιος έχει άδικο, όσο και να ασκεί βία, δεν θα έχει δίκιο. Σας παρακαλώ, σταματήστε τη βία και ξεκινήστε να ακούτε, να βλέπετε και να καταλαβαίνετε» έγραψε στη γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. 

Όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στη γειτονική χώρα, ο Εργκέντς μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους του ανέβαλαν την προγραμματισμένη περιοδεία τους για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις. Αίσθηση προκάλεσε, μάλιστα, μια φωτογραφία που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης: ο «σουλτάνος» απαθανατίζεται να κρατά από το χέρι τη σύζυγό του Μπεργκιουζάρ Κορέλ (τη γνωστή τηλεοπτική «Σεχραζάτ») και να φορούν μάσκα εκείνος και φουλάρι εκείνη για να προστατευτούν από τα χημικά που ρίχνει η αστυνομία. 

Η γνωριμία του με το ελληνικό κοινό

Ο ηθοποιός έγινε γνωστός στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια ως Ονούρ Ακτσάλ, μέσα από τη σαπουνόπερα «Χίλιες και μία νύχτες».

Στη συνέχεια, το τηλεοπτικό κοινό υποδέχτηκε τον Χαλίτ Εργκέντς ως σουλτάνο στο σίριαλ «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής». 

Το εν λόγω σίριαλ, που είναι η πιο ακριβή παραγωγή της τουρκικής τηλεόρασης και έχει κατακτήσει περισσότερα από εκατό εκατομμύρια φανατικούς τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, δεν είχε την ίδια υποδοχή στην Τουρκία. Ο Χαλίτ Εργκέντς δέχτηκε πολλές απειλές, ενώ ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν εκδήλωσε την έντονη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται ο θρυλικός σουλτάνος. Επιπλέον, δύο Τούρκοι πολίτες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας να σταματήσει η προβολή της σειράς «Υπέροχος αιώνας», όπως είναι ο τίτλος της στα τουρκικά. 

Τελικά το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το σενάριο εμπνέεται μεν από τα γεγονότα της εποχής, αλλά είναι προϊόν μυθοπλασίας, και έκρινε πως είναι αναρμόδιο να αποφανθεί για το αν προσβάλλει ή όχι την τουρκική Ιστορία.

Από τη μεριά του, ο Χαλίτ Εργκέντς είχε δηλώσει: «Δεν είναι παρά μια σαπουνόπερα, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις».

«Ανέβαινα στη σκηνή μεθυσμένος»

Γιος του ηθοποιού Μεχμέτ Σαΐτ Εργκέντς, ο Χαλίτ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 30 Απριλίου 1970. Είναι απόφοιτος του Γυμνασίου Ατατούρκ του Μπεσίκτας και του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης.

Σπούδασε στο Τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών και κατόπιν Όπερα στο Πανεπιστήμιο Μιμάρ Σινάν, ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν ως χειριστής ηλεκτρονικών υπολογιστών και έμπορος.

Πριν γίνει ηθοποιός, ο Εργκέντς εργάστηκε ως τραγουδιστής, χορευτής και καθηγητής χορού.Πρωταγωνίστησε στο μιούζικαλ «Ο βασιλιάς κι εγώ» και ύστερα από μια σειρά τηλεοπτικών εμφανίσεων, σε ηλικία 30 ετών, πήγε στη Νέα Υόρκη, όπου συνέχισε τις εμφανίσεις του σε διάφορα μιούζικαλ. 

Η ζωή του δεν ήταν εύκολη εκείνη την περίοδο. Στα διαλείμματα του μιούζικαλ «Ο βασιλιάς των λιονταριών» έπινε ακατάπαυστα, καθώς ταυτόχρονα δούλευε και στο μπαρ του θεάτρου. «Η κατάστασή μου ήταν αξιοθρήνητη. Ανέβαινα στη σκηνή μεθυσμένος» έχει εξομολογηθεί.

Το 2007 παντρεύτηκε το μοντέλο Γκιζέμ Σοϊσαλί. Πριν περάσουν, όμως, δύο χρόνια ο Εργκέντς διέλυσε τον γάμο τους με συνοπτικές διαδικασίες, έδωσε στην Γκιζέμ 250.000 τουρκικές λίρες και έσπευσε να παντρευτεί τη νεαρή ηθοποιό Μπεργκιουζάρ Κορέλ, με την οποία ερωτεύτηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του σίριαλ «Χίλιες και μία νύχτες» - εκτινάσσοντας την επιτυχία του στα ύψη. Το ζευγάρι απέκτησε ένα αγοράκι, τον τετράχρονο σήμερα Αλί.

Σκέφτεται να επενδύσει στα Τρίκαλα 

Ο Εργκέντς έχει έρθει κατ' επανάληψη στην Ελλάδα τόσο για την προώθηση τηλεοπτικών σειρών όσο και για διακοπές. Οι φήμες, μάλιστα, λένε ότι προτίθεται να κάνει μια τουριστική επένδυση κοντά στα Τρίκαλα, εντυπωσιασμένος από την ομορφιά των Μετεώρων. 

Αν και δεν εκθέτει συχνά την προσωπική του ζωή στα φώτα της δημοσιότητας, πρόσφατα βρέθηκε σε εκδήλωση για άτομα που πάσχουν από σύνδρομο Ντάουν και αποκάλυψε μερικές δραματικές πτυχές της: «Η αδελφή μου πάσχει από νοητική υστέρηση... Τέτοιοι άνθρωποι μας διδάσκουν πραγματικά την αξία της ζωής». Παράλληλα αναφέρθηκε στον χαμό της αγαπημένης του ανιψιάς, η οποία αυτοκτόνησε λόγω ερωτικής απογοήτευσης, και δήλωσε ότι αν αποκτήσει κόρη θα της δώσει το όνομά της: Μελίς.

πηγη:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου