Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Νέα τροπή στον «πόλεμο» Apple - Samsung



Νέα τροπή παίρνει η δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαθηρίων, της Apple και της Samsung, με μήλον της έριδος την πίτα των 293,9 δισ. δολαρίων που συνθέτουν την παγκόσμια αγορά των smartphones.


Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η εισαγωγή και πώληση του iPhone 4 και του iPad 2 3G, που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ μέσω του αμερικανικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου AT & T, με την αιτιολογία ότι οι συσκευές αυτές παραβιάζουν μια πατέντα που κατέχει η νοτιοκορεατική Samsung. 

Η εξέλιξη έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το νοτιοκορεάτικη εταιρεία που εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή «επιβεβαίωσε την μακρά ιστορία της Apple στην υφαρπαγή των τεχνολογικών καινοτομιών της Samsung».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Apple δήλωσε απογοητευμένος με την απόφαση και ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα ασκήσει έφεση στα ανώτατα δικαστήρια, σε περίπτωση που τελικά ισχύσει. 

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει περιθώριο 60 ημερών για να ασκήσει βέτο κατά της απόφασης αυτής και αν δεν το κάνει, τότε θα τεθεί άμεσα σε ισχύ. Ο τελευταίος πρόεδρος που έκανε χρήση αυτού του δικαιώματος ήταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένος να εφαρμόσει την απόφαση αυτή, καθώς λίγες ώρες μετά εξέδωσε σύσταση προς το Κογκρέσο, με την οποία ζητά να περιορίσει την δυνατότητα της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου να επιβάλλει απαγορεύσεις σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου υποστηρίζει ότι η Apple έχει αντιγράψει την τεχνολογία του κυριότερου ανταγωνιστή της (τον οποίο έχει μηνύσει για τους ίδιους ακριβώς λόγους), φέρνοντας σε δύσκολη θέση την εταιρεία που ο Στιβ Τζομπς έκανε παγκοσμίως γνωστή για τις τεχνολογικές καινοτομίες της.

Πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την απόφαση της αμερικάνικης Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ ως «ρεβάνς» της Samsung, η οποία τον περασμένο Αύγουστο κλήθηκε να καταβάλει ένα δισ. δολάρια στην Apple, διότι, σύμφωνα με δικαστική απόφαση είχε παραβιάσει έξι πατέντες της εταιρείας, αντιγράφοντας ορισμένες λειτουργίες του iPhone και του iPad. Το πρόστιμο βέβαια μειώθηκε κατά το ήμισυ, δηλαδή στα 598,9 εκατ. δολάρια, ενώ το δικαστήριο δεν επέβαλε απαγόρευση διάθεσης των συσκευών της Samsung. 

πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου