Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Και το ΚΚΕ καταγγέλλει την εγκύκλιο Θεοχάρη


Και το ΚΚΕ καταγγέλλει την εγκύκλιο Θεοχάρη

Σε διαρκές πολιτικό σφυροκόπημα για το υπουργείο Οικονομικών, απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής, εξελίσσεται η υπόθεση με τη σκανδαλώδη ρύθμιση, που επιτρέπει σε πλούσιους μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι έβγαλαν μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό να «ξεπλύνουν» κάθε είδους παρανομίες και να μην εκπληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, επικαλούμενοι εικονικές δωρεές από συγγενικά τους πρόσωπα και καταβάλλοντας τελικά ένα ευτελές αντίτιμο.


Την Πέμπτη ήταν η σειρά του ιστορικού στελέχους και πρώην προέδρου της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα να καταθέσει μία άκρως σκληρή και επικριτική ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για το θέμα, κάνοντας λόγο για «ύποπτες και επικίνδυνες διακρίσεις που δημιουργούν κανόνα πολλαπλής άνισης μεταχείρισης δύο μέτρων και δύο σταθμών». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο έμπειρος πολιτικός «οι νομοταγείς πολίτες με μόλις μερικές εκατοντάδες ευρώ στην τράπεζα και έναν πενιχρό μισθό (εάν τα έχουν και αυτά), καλούνται να πληρώνουν διαρκώς φόρους κατά παράβασιν νομικών κανόνων και συνταγματικών διατάξεων με προέχουσα την παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας (άρθρο 4 § 5) και προδήλως δυσανάλογους και δυσβάσταχτους σε σχέση με την οικονομική τους κατάσταση, ενώ αντιθέτως όσοι φοροδιαφεύγουν και «φυγαδεύουν» τα χρήματά τους στο εξωτερικό τυγχάνουν προκλητικά ευνοϊκών ‘‘διατάξεων’’!».

Αφήνει δε βαρύτατους υπαινιγμούς – που σε κανονικές συνθήκες θα οδηγούσαν σε εισαγγελική παρέμβαση για τους αρμόδιους του υπουργείου – μήπως οι καθυστερήσεις στους ελέγχους για περιπτώσεις κεφαλαίων, που έφυγαν στο εξωτερικό, εντάσσονται τελικώς σε μία προσπάθεια να βρεθεί «φόρμουλα» νομιμοποίησής τους, όπως λέει.

Στο μεταξύ, κατά την συζήτηση της πρότασης για επέκταση του κατηγορητηρίου του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου αναφορικά με τις ευθύνες του στον χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ, η κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε από την κυβέρνηση αλλά και τις πτέρυγες της πλειοψηφίας της Βουλής να απαντήσουν εάν «είναι τυχαίο ότι γενικός γραμματέας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών τοποθετήθηκε ο στενός συνεργάτης του κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος πριν από 3 μήνες έφερε ρύθμιση που ευνοεί και τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ;».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί ότι η ρύθμιση «συνδέεται» με συγκεκριμένα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ τα οποία όπως είπε «δεν είναι τυχαία». «Είναι τυχαίο ότι νομοθετικές ρυθμίσεις που ωφελούσαν τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ έφεραν και ψήφισε η πλειοψηφία της Βουλής και ο Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος;», αναρωτήθηκε η κυρία Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «Να πιστέψουμε ότι οι Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος που είχαν την λίστα δεν είδαν τα ονόματα Μπόμπολας και Λαυρεντιάδης;».

Aπό την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης χαρακτήρισε την εν λόγω ρύθμιση Θεοχάρη ως «ξέπλυμα» παράνομου χρήματος λέγοντας «δεν είναι ξέπλυμα αυτή η ρύθμιση που λέει φέρε πίσω τα χρήματα που έχεις στο εξωτερικό με φορολόγηση 3%; Το έκαναν οι παλιότερες κυβερνήσεις το κάνει και η σημερινή. Αυτό είναι δώρο προς το κεφάλαιο και δίχτυ προστασίας»

Σημειώνεται ότι ο σάλος που έχει ξεσπάσει μετά τις σχετικές αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος», έχει οδηγήσει βουλευτές σχεδόν απ’ όλα τα κόμματα να καταθέσουν ερωτήσεις. Είχαν ξεκινήσει οι κύριοι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης της Νέας Ελλάδας, ακολούθησαν οι κύριοι Δημήτρης Παπαδημούλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Γάκης και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου και τώρα ο κ. Πολύδωρας. Ανάλογης ευρύτητας ήταν άλλωστε και οι δηλώσεις στο Πρώτο Θέμα της περασμένης Κυριακής, από δέκα βουλευτές, που ανήκουν στη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη ΔΗΜΑΡ και τη Νέα Ελλάδα.

Οι ερωτήσεις των βουλευτών «κουρελιάζουν» τον πέπλο σιωπής με το οποίο επιχείρησαν οι αρμόδιοι να καλύψουν τις ευθύνες τους για το γεγονός ότι «βάφτισαν» το «ρουσφέτι» στους πλούσιους (φίλους τους, προφανώς) ως δήθεν «επαναπατρισμό». Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι αμείλικτα και τα κυβερνητικά στελέχη που είτε εισηγήθηκαν, είτε υιοθέτησαν ή συμφώνησαν με το επιχειρούμενο προκλητικό «ξέπλυμα», αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθούν να πάρουν θέση, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απαντήσουν, έτσι, στο «συνένοχοι ή βλάκες;» που έθεσε το «Πρώτο Θέμα» με το πρωτοσέλιδο της περασμένης Κυριακής..Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου