Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Κομισιόν: «διαφωνεί θεμελιωδώς» με το ΔΝΤ - Μιλά για έκθεση «υπαλλήλων» του Ταμείου

Η Κομισιόν γνωστοποίησε ότι «διαφωνεί θεμελιωδώς» σε πολλές πλευρές της έκθεσης του Ταμείου για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας.



Την κάθετη διαφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν.

Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της έκθεσης, ο Σάιμον Ο΄Κόνορ υπογράμμισε ότι η Επιτροπή διαφωνεί σε δύο βασικά σημεία: Τόνισε ότι πρώτον, η Επιτροπή διαφωνεί με τη διαπίστωση του ΔΝΤ πως μια εμπροσθοβαρής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2010 θα ήταν επιθυμητή. Όπως υποστήριξε ο Σ. Ο' Κόνορ, η έκθεση του ΔΝΤ αγνοεί τον αλληλένδετο χαρακτήρα των χωρών της Ευρωζώνης και το γεγονός ότι η αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους θα είχε αναμφίβολα διαστάσεις συστημικού χαρακτήρα και θα υποβάθμιζε τη σημασία του προγράμματος.

Δεύτερον, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν, η Επιτροπή διαφωνεί κάθετα ότι δεν έγιναν αρκετά για να εντοπιστούν διαρθρωτικά μέρα αναπτυξιακού χαρακτήρα στην Ελλάδα. «θεωρούμε ότι αυτό είναι λάθος και αβάσιμο και η Κομισιόν υπήρξε κινητήρια δύναμη ώστε να δοθεί βάρος στο πρόγραμμα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

Στη συνέχεια, ο Σ. Ο' Κόνορ τόνισε ότι σήμερα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι στη σωστή τροχιά και υπάρχουν σημαντικά στοιχεία σταθεροποίησης και αυξανόμενης εμπιστοσύνης της οικονομίας, όπως ο δείκτης εμπιστοσύνης, που είναι σε πενταετές υψηλό. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα και υπάρχει πλήρης συμφωνία της τρόικας και της Ευρωζώνης είναι να υπάρξει "πολιτική ιδιοκτησία" της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων, που θα πρέπει να βασίζεται στο ότι πρέπει ακόμη πολλά να γίνουν, είπε.

Ο Σ. Ο' Κόνορ επιχείρησε ακόμη να υποβαθμίσει τη σημασία της έκθεσης, τονίζοντας ότι είναι έκθεση υπαλλήλων του ΔΝΤ και δεν έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, ώστε να αντανακλά και την επίσημη θέση του οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Κομισιόν στον σχεδιασμό του προγράμματος, είπε ότι «πάντα επιμείναμε στην ανάγκη για φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, θέμα για το οποίο η Κομισιόν έχει εμπειρία», ανέφερε ο Σ. Ο' Κόνορ απαντώντας στις επικρίσεις του ΔΝΤ.

Υποστήριξε επίσης ότι δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε το ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη από τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, μετά από μια ενδεχόμενη τότε αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ. Όπως είπε, μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας το 2009 ή το 2010, ή μια αναδιάρθρωση τότε θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ευρωζώνη και τα κράτη- μέλη, αλλά και για την Ελλάδα βεβαίως.

Αναγνώρισε ακόμη ότι το ελληνικό πρόγραμμα «ήταν μια διαδικασία απόκτησης εμπειρίας», καθώς είχαμε να επιλύσουμε δύσκολα πολύπλοκα ζητήματα με αφόρητες πολιτικές πιέσεις σε πολλά επίπεδα, αλλά και οικονομικές πιέσεις.

Ο ίδιος εκπρόσωπος κατέληξε τονίζοντας ότι το προσεχές διάστημα θα πρέπει να αναμένεται έκθεση αποτίμησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα εξετάζει, μεταξύ άλλων, και το επίπεδο συνεργασίας της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ εντός της τρόικας.

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων  

Ισοπεδώνεται η επικοινωνιακή τακτική του Success story καθώς ουσιαστικά ομολογείται η αποτυχία του δημοσιονομικού προγράμματος αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με δηλώσεις του στο Reuters είπε ότι «η έκθεση του ΔΝΤ καταγράφει και επιβεβαιώνει θέσεις που έχουμε παρουσιάσει δημόσια κατ’ επανάληψη και ήταν η βάση της επιχειρηματολογίας μας στις σκληρές διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και τα άλλα δύο μέλη της τρόικας προκειμένου να διαφυλάξουμε την Ελλάδα από τη σωρευτική ύφεση και ανεργία που προήλθε από την εφαρμογή ενός ατελούς στη σύλληψή του πρώτου προγράμματος. Οι διαφορές άλλωστε ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα δείχνουν την κατεύθυνση που έπρεπε να είχε επιλεγεί εξ αρχής.... Χρειάζεται μια νέα πολιτική στρατηγική η Ευρωζώνη και όλη η Ευρώπη».

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Τέρενς Κουίκ είπε ότι επειδή τα λάθη πρέπει να πληρώνονται, καλά έκανε και υπέβαλε μήνυση εναντίον της τρόικας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. 

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι η παραδοχή του ΔΝΤ για λάθη ενισχύει το αίτημα ουσιαστικών αλλαγών και ζητά την τροποποίηση μέτρων -όπως η υπερφορολόγηση- τα οποία δεν αποδίδουν. 

To ΚΚΕ αναφέρει ότι «οι όποιες αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την εκτίμηση του «ελληνικού προγράμματος», δεν αφορούν τον λαό. Εκφράζουν τη διαπάλη μεταξύ διαφόρων κέντρων και τμημάτων κεφαλαίου για το πώς θα επιμεριστούν οι ζημιές και τα κέρδη από την κρίση και από ένα πιθανό νέο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους το οποίο θα πληρώσει ξανά ο ελληνικός λαός» και χαρακτηρίζει τη συζήτηση αποπροσανατολιστική.

Πηγή: .skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου