Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Με σχετική ηρεμία ξημέρωσε η Κυριακή στην Τουρκία


 Με σχετική ηρεμία ξημέρωσε η Κυριακή στην Τουρκία

Με σχετική ηρεμία πέρασε η νύχτα στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας μετά τις εξαιρετικά σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ της Αστυνομίας και διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία Ταξίμ, αλλά και την εξάπλωση των ταραχών σε πολλές πόλεις της τουρκικής επικράτειας....


Τη νύχτα στην Άγκυρα, διαδηλωτές άναψαν φωτιές, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και χημικών προκειμένου να απωθήσουν ομάδες νεαρών που πέταξαν πέτρες προς το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στην Κωνσταντινούπολη επικρατεί σχετική ηρεμία μετά τη «νίκη» των διαδηλωτών και την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από την Πλατεία, ωστόσο ο Ερντογάν δεν παίρνει πίσω το σχέδιο για την ανάπλαση της πλατείας.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους διαδηλωτές της περιοχής του Τακσίμ στην Κωνσταντινούπολη, να αποσυρθούν, ενώ ανακοίνωσε ότι ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών να διερευνήσει τη συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές. Δέχτηκε ήδη ότι σε πολλά σημεία η αστυνομία ήταν υπερβολική ιδίως στη χρήση δακρυγόνων αερίων.
Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 939 ανθρώπους σε 90 διαφορετικές διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μουαμέρ Γκιουλέρ.
«Έγιναν 939 συλλήψεις σε διάφορες πόλεις. Ορισμένοι από τους συλληφθέντες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι», είπε ο Γκιουλέρ σε δημοσιογράφους.
Με βάση τις δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, 79 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Το ερώτημα που τίθεται από εδώ και πέρα είναι το πώς θα εξελιχθεί η «άλωση» της πλατείας Ταξίμ από το λαό. Πράγμα που ξεκίνησε ως αυθόρμητη διαμαρτυρία για το σχέδιο αναμόρφωσης της πλατείας.
Η απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις, θεωρείται από τους διαδηλωτές «νίκη». 
Από πλευράς κυβέρνησης μπορεί να θεωρηθεί υποχώρηση, αλλά δύο ενδεχόμενα μπορεί να ισχύουν από πλευράς κυβέρνησης. Πρώτον εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή στην πλατεία, μπορεί να επανέλθει η αστυνομία. Δεύτερον, μπορεί να επεκταθεί το αρχικό περιεχόμενο της διαμαρτυρίας, με τρόπο που μπορεί να χωρέσουν ακόμη και προβοκάτσιες, με αποτέλεσμα να φθαρεί η διαμαρτυρία.
Πάντως δεν είναι λίγοι στην Τουρκία οι σχολιαστές, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που στο παρελθόν ήταν ένθερμοι υποστηρικτές της κυβέρνησης, που υποστηρίζουν ότι η υπόθεση «Ταξίμ» σηματοδοτεί το τέλος της εποχής, κατά την οποία το κυβερνών κόμμα στηριζόταν σε ένα κίνημα που είχε λαϊκό έρεισμα.
 Με σχετική ηρεμία ξημέρωσε η Κυριακή στην Τουρκία
 Με σχετική ηρεμία ξημέρωσε η Κυριακή στην Τουρκία
 Με σχετική ηρεμία ξημέρωσε η Κυριακή στην Τουρκία
 Με σχετική ηρεμία ξημέρωσε η Κυριακή στην Τουρκία


πηγη:gkourou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου