Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Διαβήτης: Ένα χρόνιο νόσημα





Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο στην αντιμετώπιση του διαβήτη; Πώς είναι δυνατόν να βοηθήσει κανείς έναν ενήλικα που δεν θέλει να βοηθηθεί;

Η αλήθεια είναι ότι ο διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα που δυσχεραίνει τον τρόπο ζωής του ασθενούς, ενώ, παράλληλα, τα προβλήματα στη διαχείρισή του είναι συχνά. Επιπρόσθετα, όλοι φαίνεται να έχουν μια άποψη σχετικά με το εν λόγω νόσημα, είτε αυτή έχει μια ειδική αξία είτε όχι.

Αν είστε μέλος της οικογένειας, φίλος ή σύντροφος ενός διαβητικού, είναι πολύ πιθανό να δείτε το αγαπημένο σας πρόσωπο να αγωνίζεται καθημερινά, ώστε να διαχειριστεί τις δυσκολίες που προκύπτουν από το νόσημα. Πολύ συχνό φαινόμενο είναι ο διαβητικός να αγνοεί το ζήτημα της υγείας του ή να υποβαθμίζει σημαντικά τη σοβαρότητά του, ιδιαίτερα εάν έχει εξαντληθεί έπειτα από χρόνια συνεχούς προσπάθειας να το αντιμετωπίσει. Πρόκειται για μια συμπεριφορά παραίτησης που δηλώνει την πεποίθηση του ασθενούς ότι δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα άλλο που μπορεί να κάνει. Αυτό συνιστά έναν βασικό λόγο για τον οποίο είναι τόσο δυσάρεστο και ψυχοφθόρο να βλέπει κανείς το αγαπημένο του πρόσωπο να σταματά κάθε προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο το νόσημά του.

Εάν, ωστόσο, είστε φίλος, σύντροφος, ή συγγενής ενός διαβητικού, είναι σημαντικό να θυμάστε πως ο διαβήτης είναι προσωπικό του ζήτημα και να σέβεστε τα όριά του. Δεν θα βοηθήσει καθόλου να γκρινιάζετε, να τον ελέγχετε, να του αποσπάτε υποσχέσεις ή να προσπαθείτε να τον χειριστείτε, ώστε να κάνει αυτό που εσείς θέλετε.

Τι μπορείτε όμως να κάνετε;

Οι ειδικοί προσφέρουν τις παρακάτω συμβουλές:

• μην υποθέτετε ότι γνωρίζετε τι είναι αυτό που το αγαπημένο σας πρόσωπο σκέφτεται
• προσπαθήστε να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορά του έχει λογική, από τη δική του οπτική
• μην προσφέρετε τις συμβουλές σας, εκτός κι αν σας ζητηθούν
• προσφερθείτε να βοηθήσετε, εάν το άτομο είναι δεκτικό
• υπενθυμίστε του την αγάπη σας σε καθημερινή βάση
• φροντίστε τον εαυτό σας και αναζητήστε την κατάλληλη εκπαίδευση σχετικά με τον διαβήτη.

Επιπρόσθετα, θα ήταν επίσης χρήσιμο να ζητήσετε από το αγαπημένο σας πρόσωπο να σας συνοδεύσει σε μια βόλτα με το ποδήλατο, έναν περίπατο ή μια άλλη δραστηριότητα, χωρίς όμως να επιμείνετε σε αυτό. Μπορείτε, επίσης, να προτείνετε υγιεινές διατροφικές επιλογές, αν και τελικά θα πρέπει να σεβαστείτε τη δική του επιλογή, χωρίς να γκρινιάζετε. Μην αφήσετε ο διαβήτης του αγαπημένου σας ατόμου να καταλάβει τη δική σας ζωή και, εάν το κάνει, ζητήστε βοήθεια από ειδικό. Κινητοποιηθείτε, ώστε να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, εάν χρειάζεται, και μάθετε να βάζετε όρια.

Σε τελική ανάλυση, είναι σημαντικό να φροντίσετε τον εαυτό σας και να βρείτε το δικό σας υποστηρικτικό σύστημα. Σεβαστείτε τις επιθυμίες του αγαπημένου σας προσώπου και δείξτε του το ενδιαφέρον σας. Αν όλα πάνε καλά, θα ανακαλύψει ότι δεν είναι αδύναμος ή αδύναμη και ότι υπάρχουν ενέργειες στις οποίες μπορεί να προχωρήσει, ώστε να ελέγξει τον διαβήτη.

Πηγή: mayoclinic

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου