Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Εφοπλιστής με... μηδενικό εισόδημα



Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Στο μικροσκόπιο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχουν μπει οι ενέργειες τοπικών παραγόντων νησιωτικών περιοχών, οι οποίοι, εν μέσω οικονομικής κρίσης, εμφάνισαν –ξαφνικά- μεγάλα κεφάλαια και άλλαξαν τα δεδομένα της οικονομικής τους ζωής.


Οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στα γραφεία της Δίωξης είναι πολλές. Οι περισσότερες, -αν όχι όλες-, αφορούν τις πηγές των εσόδων των καταγγελλομένων, οι οποίες ερευνώνται προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι νόμιμες και γνωστές στις φορολογικές υπηρεσίες.

Ανάμεσα τους, επιφανής πολίτης νησιού του Ιονίου, αντιπρόεδρος επιμελητηρίου, ο οποίος προχώρησε πρόσφατα στην δημιουργία μιας νέας ναυτιλιακής εταιρείας και την αγορά ενός πλοίου που φέρει το όνομα του νησιού από το οποίο κατάγεται.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Εφοπλιστής στα… χαρτιά

Η καταγγελία που αφορούσε στον εν λόγω πλοιοκτήτη και υποβλήθηκε στη Δίωξη πριν από μερικούς μήνες, έκανε λόγο για χρήματα τα οποία προέρχονταν από πηγές εσόδων οι οποίες δεν ήταν δηλωμένες.

Στο επίκεντρο τίθενται μια νεοσύστατη ναυτιλιακή εταιρεία και η αγορά ενός πλοίου, το οποίο προορίζεται για την κάλυψη της κύριας γραμμής των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ενός νησιού του Ιονίου.

Η επέμβαση των «ράμπο» της ναυαρχίδας του υπουργείου Οικονομικών ήταν άμεση και γρήγορα απέδωσε καρπούς.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που προέκυψαν από τον έλεγχο, στα «κιτάπια» της εφορίας, ο νεόκοπος εφοπλιστής, εμφανίζεται ως πτωχευμένος έμπορος με πολύ χαμηλό δηλωμένο εισόδημα.

«Η έρευνα επικεντρώθηκε γύρω από τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την αγορά του πλοίου. Όπως προκύπτει μέχρι στιγμής, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, δήλωνε πολύ χαμηλό εισόδημα, ενώ εμφανίζεται και ως πτωχευμένος έμπορος. Ο έλεγχος συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθούν οι πηγές των χρημάτων της αγοράς του πλοίου», αναφέρουν στελέχη του Σ.Δ.Ο.Ε., μιλώντας στο zougla.gr.

Διαφυγή μέσω… offshore

Δεν είναι λίγες πάντως οι περιπτώσεις που ερευνά το Σ.Δ.Ο.Ε., στις οποίες, τοπικοί άρχοντες και επιφανείς πολίτες, εμφανίζονται να διάγουν μια πολυτελή ζωή, την ίδια στιγμή που οι φορολογικές τους δηλώσεις δεν ξεπερνούν σχεδόν ποτέ το αφορολόγητο όριο...

Το τελευταίο διάστημα, το ΣΔΟΕ ερευνά υποθέσεις κραυγαλέας κακοδιαχείρισης, στις οποίες αποδείχθηκε ότι τα χρήματα που χρησιμοποιούνταν για επενδύσεις και αγορές ανήκαν σε πρόσωπα που υποκρύπτονταν πίσω από offshore εταιρείες. 

«Έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις στη Κόστα (Κρανίδι), στη Κύμη, στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Εν μέσω κρίσης, ξεφυτρώνουν κατασκευές παλάτια και επενδύσεις μαμούθ, για τις οποίες εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες πρόσωπα τα οποία είναι παντελώς άγνωστα στις φορολογικές Αρχές. Οι καταγγελίες είναι αμέτρητες και διερευνούνται όλες» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

πηγη:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου