Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το αντιρατσιστικό



Ως προσπάθεια να μετριαστούν οι τόνοι στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, που ανέβηκαν επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που απορρίπτεται από τη ΝΔ, ερμηνεύεται η κυβερνητική ανακοίνωση για τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, η οποία θα συνέλθει τη Δευτέρα το απόγευμα. 


Αν και στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι η σύσκεψη προγραμματίστηκε «στο πλαίσιο των τακτικών επαφών» των τριών αρχηγών, δημοσιογραφικές πληροφορίες επιμένουν ότι η σύγκλησή της είναι αποτέλεσμα των ενδοκυβερνητικών διαφωνιών για το νομοσχέδιο του κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, το οποίο ζητούν να προωθηθεί άμεσα για ψήφιση στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Είχε προηγηθεί δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, με την οποία υποστήριζε την άποψη ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου πρέπει να εξεταστούν από τους τρεις αρχηγούς, ενώ ανάλογη άποψη εξέφραζαν  και στελέχη της ΔΗΜΑΡ.


Τι οδήγησε στη σύσκεψη
Νωρίτερα την Πέμπτη, είχε γίνει γνωστό ότι η ΝΔ απορρίπτει το αντιρατσιστικό σχέδιο νόμου που συνέταξε ο προερχόμενος από τη Δημοκρατική Αριστερά υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. 

Στη ΝΔ χαρακτηρίζουν «ιδιώνυμο» το νομοθέτημα του κ. Ρουπακιώτη και με σαφήνεια αφήνουν να εννοηθεί ότι αν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή οι βουλευτές του κ. Σαμαρά δεν θα το ψηφίσουν. 

Την Πέμπτη έγινε σύσκεψη στελεχών της ΝΔ παρουσία στενών συνεργατών του πρωθυπουργού προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. 

Στη σύσκεψη της ομάδας που επεξεργάζεται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο μετείχαν οι κύριοι Τάκης Μπαλτάκος (γγ του υπουργικού συμβουλίου), Χαράλαμπος Αθανασίου (αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών), Κώστας Καραγκούνης (υφυπουργός Δικαιοσύνης), Χρύσανθος Λαζαρίδης, Θανάσης Μπούρας, Προκόπης Παυλόπουλος και Αναστάσιος Νεράτζης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της ΝΔ κωδικοποίησαν τις αποφάσεις τους στα εξής τέσσερα σημεία: 

1. Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές στα θέματα αντιμετώπισης του ρατσισμού». Αναφέρουν μάλιστα ως ενδεικτικά παραδείγματα τον νόμο 927/79 και την διάταξη του ποινικού κώδικα που λειτουργεί επιβαρυντικά όταν το αδίκημα έχει ρατσιστικές διαστάσεις

2. Η ΝΔ δεν θεσπίζει ιδιώνυμο 

3. Μάλιστα τυχόν θέσπιση ιδιώνυμου θα αποτελούσε παραβίαση της θεμελιώδους Συνταγματικής αρχής της ελευθερίας του λόγου που θα μπορούσε δυνητικά να γενικευτεί κατά των πάντων

4. Τυχόν βελτιώσεις στην κείμενη νομοθεσία είναι εφικτές και επιθυμητές

Η στάση αυτή της ΝΔ δημιουργεί συνθήκες κρίσης στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης, αφού το σχέδιο νόμου είχαν εισηγηθεί το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, ενώ αφήνει προσωπικά εκτεθειμένο τον υπουργό Δικαιοσύνης αντώνη Ρουπακιώτη ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και παραίτησής του από την κυβέρνηση λέγοντας ότι η καρέκλα του δεν έχει κόλλα. Πάντως είναι σαφές ότι με την κίνησή του αυτή, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κλείνει το μάτι στους δεξιούς ψηφοφόρους οι οποίοι είχαν αναζητήσει πολιτική στέγη στη Χρυσή Αυγή.
ΠΑΣΟΚ: Αλαζονικές οι διαρροές της ΝΔ, οι αποφάσεις θα ληφθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς
Λίγη ώρα μετά την αποκάλυψη των αποφάσεων που ελήφθησαν από τη ΝΔ για το νομοθέτημα του κ. Ρουπακιώτη, από το Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη.

«Το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου έχει μεταφερθεί εκ των πραγμάτων στο επίπεδο των αρχηγών που συγκροτούν την κυβερνητική  πλειοψηφία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ η οποία καταλήγει: «Κανείς δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει τη Βουλή με αλαζονικές διαρροές». 

πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου