Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Dee Dee Bridgewater: η βελούδινη φωνή της τζαζ στην Αθήνα




Μια ακόμα κυρία της τζαζ έρχεται στην Αθήνα, καθώς φαίνεται ότι ο κόσμος της μουσικής αυτής σκηνής αγαπάει την Ελλάδα και την επισκέπτεται συχνά.
Η μεγάλη σταρ με την βαθιά φωνή, η Dee Dee Bridgewater που έχει εμφανιστεί στο Sani Festival, στην Αθήνα και
σε άλλες σκηνές της Ελλάδας, καταφτάνει σε λίγες ημέρες στην Αθήνα για να δώσει δύο συναυλίες στο Gazarte.
H Bridgewater έχει σημαδέψει ανεξίτηλα την jazz μουσική των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών και συγκαταλέγεται στις τοπ 5 εν ζωή φωνές της τζαζ μουσικής.
Η Dee Dee μπήκε στη μουσική από τα 16 της χρόνια κι έκτοτε δεν κοίταξε ποτέ κάπου αλλού. Πολύ γρήγορα έγινε σαφές ότι η jazz θα γινόταν το πεδίο στο οποίο θα διακρινόταν ως ερμηνεύτρια και show woman. Στις αρχές των ’70s παντρεύτηκε τον τρομπετίστα Cecil Bridgewater, έγινε η φωνή των Thad Jones/Mel Lewis Jazz Orchestra και συνεργάστηκε με την ελίτ των μουσικών εκείνης της εποχής (Sonny Rollins, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon, Max Roach, Rahsaan Roland Kirk). Οι δημιουργικές της ανησυχίες –και οι εμπορικές ανάγκες– την οδήγησαν στην disco και στην pop τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 αντίστοιχα, ο χρόνος όμως την επανέφερε στο πραγματικό της κάλεσμα, την ερμηνεία jazz τραγουδιών. Χάρη σε αυτές τις ερμηνείες προτάθηκε εννέα φορές για βραβείο Grammy και κέρδισε τρία από αυτά. Εξίσου χαρισματική και στο μουσικό θέατρο, έχει αποσπάσει ένα βραβείο Tony. Όμως πέρα από τις διακρίσεις, οι οποίες δικαιωματικά ήρθαν, είναι η συγκίνηση που προκαλούν η ποιότητα και η αισθαντικότητα της φωνής της με τα blues και soul χρώματα εκείνη που καθηλώνει τους λάτρεις της mainstream jazz.
Σήμερα βρίσκεται σε ένα σημείο εκπληκτικής ερμηνευτικής ωριμότητας, η οποία της επιτρέπει να εισχωρεί στην ουσία του μεγάλου αμερικάνικου songbook και των εμβληματικών jazz standards και να τα αποδίδει με ερμηνείες που σαγηνεύουν και ενθουσιάζουν το κοινό. Όσοι από εμάς την έχουμε θαυμάσει σε κάποια από τις πολλές εμφανίσεις της επί ελληνικού εδάφους δεν αναγνωρίζουμε μόνο την αξία της ως live performer αλλά και χαιρόμαστε την αμεσότητά της και την επικοινωνία της με το κοινό.

Καθώς ετοιμάζει το νέο της album «Midnight Sun», το οποίο θα περιλαμβάνει τα πολυβραβευμένα της ερωτικά τραγούδια σε νέες ερμηνείες –το πιο δυνατό κομμάτι του ρεπερτορίου της δηλαδή–, η Bridgewater έρχεται για να λάμψει ξανά στη σκηνή του «Gazarte» στις 24-25/5.
πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου