Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

ΘΥΜΙΣΕ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ: ΤΑ'ΧΩΣΕ ΣΤΟΥΣ ΓΥΦΤΟΥΣ, ΣΤΟΥΣ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΝ ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ


dendias

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας προήδρευσε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Καλαμάτα, με αντικείμενο την ασφάλεια και τη δασοπυρόσβεση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο των δράσεων για την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού κατά τη φετινή τουριστική περίοδο.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας, χαιρετίζοντας τις εργασίες της σύσκεψης, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Θα μου επιτρέψετε να σας πω εισαγωγικά, αφού σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας, ότι η σειρά αυτών των συσκέψεων που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, κατ' εντολή του πρωθυπουργού του κ. Αντώνη Σαμαρά, έχει ως σκοπό τον καλύτερο συντονισμό της ασφάλειας, αλλά και της πυροπροστασίας των τουριστικών, κυρίως, περιοχών, αλλά έχει και έναν ευρύτερο ρόλο συντονισμού μεταξύ μας.
Καταρχήν στην ασφάλεια, είχα τη δυνατότητα και χθες και σήμερα να έρθω σε επαφή και με τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και με κατοίκους εδώ της Μεσσηνίας και να κοιτάξω τα στατιστικά τα οποία μου έχει δώσει για την όλη Περιφέρεια Πελοποννήσου η Ελληνική Αστυνομία. Πράγματι, ο αριθμός των κλοπών και διαρρήξεων, όπως εμφανίζεται στα στατιστικά, θα τον χαρακτήριζα σχεδόν εφιαλτικό. Και μάλιστα το χειρότερο είναι ότι έχει και αυξητικές τάσεις. Δεν θα έλεγα ότι είναι πολύ κακός, αλλά δείχνει να έχει αυξητικές τάσεις από το 2009 έως το 2012 σε όλους τους νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου».
Σχετικά με τα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τους οικισμούς των Ρομά, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Είναι βέβαιο, και νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι, ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να γενικεύσουμε. Και δεν πρέπει να γενικεύσουμε. Ποτέ δεν μπορούμε να αποδώσουμε συλλογική ευθύνη στους Ρομά συνανθρώπους μας για ένα εγκληματικό φαινόμενο. Είναι, όμως, επίσης βέβαιο ότι ορισμένοι εξ αυτών έχουν συστηματική παραβατική συμπεριφορά. Ξέρω καλά ότι έχουν γίνει προσπάθειες από το ελληνικό κράτος στο παρελθόν και έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά για την ευρύτερη αντιμετώπιση και την προσπάθεια που έχει γίνει να υπάρξει ομαλή εξέλιξη της κοινωνίας των Ρομά και ομαλή ένταξή της μέσα στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία. Πρέπει να σας πω, όμως, -γιατί δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου- ότι πέρασα, ας πούμε, και είδα τον καταυλισμό, τον οικισμό Μπιρμπίτα αν δεν κάνω λάθος, και ντράπηκα. Εκεί έχουν δαπανηθεί προφανώς δεκάδες εκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Έλληνα φορολογούμενου και χθες που τον είδα μου θύμισε εικόνα που είχα να δω από το Κόσσοβο. Κυρίες και κύριοι, έχουν αφεθεί πράγματα να ξεχειλώσουν. Αλλιώς δεν εξηγείται. Αυτοί οι αριθμοί που βλέπω εδώ πέρα δεν εξηγούνται. Και επίσης δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για τουριστικό προϊόν, πόσο μάλλον για ομαλή κοινωνική ζωή όταν έχουμε αριθμούς κλοπών τέτοιους σαν αυτούς που βλέπω εδώ. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται».
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και στην ανάγκη να επιτελέσει η Πολιτεία το καθήκον της: «Κι επειδή βεβαίως είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο, βεβαίως χρειάζεται - το είπε νομίζω πάρα πολύ σωστά σήμερα και με εντυπωσίασε γι' αυτό ο κ. Δήμαρχος Καλαμάτας - μία ευρύτερη συνεργασία όλων των Υπουργείων, όλων των Φορέων και των τοπικών και Αυτοδιοικητικών Αρχών, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειάρχη του κ. Τατούλη, των Δημάρχων. Αλλά κι εμείς ως Ελληνική Αστυνομία έχουμε απόλυτη υποχρέωση να κάνουμε το καθήκον μας. Όποιος δεν κάνει τη δουλειά του θα πάει στον Εισαγγελέα. Να είμαστε συνεννοημένοι. Η χώρα έχει φτάσει εκεί που δεν πάει άλλο, άρα ο τρόπος διατύπωσης, σκέψης και ενέργειας των προηγουμένων χρόνων δεν μπορεί συνεχιστεί, αν θέλουμε κάτι να καταφέρουμε».
Για τον τουρισμό, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Περιττό να πω ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ένα εκπληκτικό τουριστικό προϊόν, δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε εξαιρετικές περιοχές και επίσης έχετε το μέγα προσόν να είστε μία αναδυόμενη τουριστική αγορά. Σας το λέω εγώ που προέρχομαι από μία ώριμη τουριστική αγορά. Έχετε την μεγάλη ευκαιρία να μην επαναλάβετε τα λάθη του παρελθόντος, τα λάθη που έκανε η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κρήτη. Να βάλετε με σωστό τρόπο το τουριστικό σας προϊόν, το οποίο είναι εξαιρετικό, στην αγορά, να αναπτύξετε την κρουαζιέρα, η οποία είναι απίστευτη πηγή εισοδήματος, την τεράστια και εκπληκτική ακτογραμμή της Πελοποννήσου, την δυνατότητα που έχετε μέσω του καινούργιου οδικού άξονα να έχετε ταχύτατη επικοινωνία με το κέντρο και άρα μικρό κόστος μεταφοράς για τον τουρίστα επιβάτη υψηλής ποιότητας, τις εξαιρετικές νέες μονάδες πανευρωπαϊκής φήμης που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή».
Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της επαιτείας και των παράνομων μικροπωλητών στις παραλίες: «Αυτή η εικόνα δεν συνδυάζεται με το τουριστικό προϊόν. Άρα πρέπει και αυτά να τα καταπολεμήσουμε. Η επαιτεία σε ποινική αξιολόγηση είναι πολύ χαμηλά, σε στοιχείο καταστροφής όμως του τουριστικού προϊόντος σας διαβεβαιώ είναι πάρα πολύ ψηλά. Θα πηγαίνατε ποτέ με τα παιδιά σας σε μια περιοχή που κάθε δευτερόλεπτο θα ερχόταν ένας επαίτης και θα σας ζάλιζε, για να κάνετε διακοπές;».
Σχετικά με την δασοπυρόσβεση και στον εθελοντισμό, ο κ. Δένδιας επισήμανε: «Η αντίληψη που είχαμε για πάρα πολλά χρόνια ότι μπορούμε να παίρνουμε τηλέφωνο, να έρχονται τα αεροπλάνα, να σβήνουν τη φωτιά κι εμείς να καθόμαστε στο καφενείο να παίζουμε τάβλι και να πίνουμε τσίπουρα δεν γίνεται. Δεν γίνεται για αντικειμενικούς λόγους. Δεν έχουμε λεφτά να αγοράζουμε αέναο αριθμό αεροπλάνων. Ο στόλος μας, ο οποίος θεωρητικά είναι μεγάλος, στην πραγματικότητα είναι μικρός γιατί πολλά από τα αεροπλάνα μας έχουν γεράσει κι έτσι δεν έχουμε τη δυνατότητα κάθε μέρα να πετάνε όλα, παρά τις εξαιρετικές, σε επίπεδα αυτοθυσίας, προσπάθειες και των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Άρα, πρέπει να δουλέψουμε εμείς οι ίδιοι. Λέγοντας εμείς οι ίδιοι εννοώ τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Ο εθελοντισμός, ο οποίος υπάρχει πλήρως ανεπτυγμένος σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και ιδίως στην Ευρώπη, πρέπει να εφαρμοστεί κι εδώ. Ο καθένας πολίτης, ο κάθε πολίτης έχει ευθύνη. Έχει ευθύνη πρώτα να καθαρίσει το χωράφι του από τα χόρτα και την περιοχή γύρω από το σπίτι του, αλλά έχει και ευθύνη να γίνει παρατηρητής και προστάτης του φυσικού μας περιβάλλοντος, να ενημερώσει έγκαιρα.

πηγη:makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου