Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Εικόνες αποκάλυψης στην Οκλαχόμα

Εικόνες αποκάλυψης στην Οκλαχόμα
Δύο 24ωρα μετά το φονικό χτύπημα του ανεμοστρόβιλου στην Οκλαχόμα, τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο προκειμένου να ανακαλύψουν μέσα στα συντρίμμια επιζώντες. Ο ανεμοστρόβιλος ανέπτυξε ταχύτητες 320 χιλιόμετρων ανά ώρα και η περιοχή από όπου πέρασε έχει καταστραφεί ολοσχερώς. 


Οι αρχικές εκτιμήσεις για 91 νεκρούς δεν επιβεβαιώθηκαν, με τον μέχρι τώρα επίσημο απολογισμό να κάνει λόγο για 24 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές ανέρχονται σε περίπου 3 δισ. δολάρια.

Το χρονικό της καταστροφής

03:34 – Καθώς ο τρόμος και η θλίψη καταρράκωσαν τους κατοίκους της Οκλαχόμα που επλήγησαν από τον καταστροφικό ανεμοστρόβιλο, πολλοί αμερικανοί νομοθέτες εξέφρασαν την ανακούφισή τους για το νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί τον Ιανουάριο σχετικά με το ταμείο αρωγής για καταστροφές, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς. Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Φορέα Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA), το ταμείο διαθέτει 11,6 δισ. δολάρια τα οποία, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του φορέα, είναι αρκετά για την άμεση ενίσχυση της περιοχής.

01:00 – Ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε περιοχή της Οκλαχόμα των ΗΠΑ, έφθασε το μεγαλύτερο επίπεδο της κλίμακας που μετρά τέτοιου είδους φαινόμενα, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο ανεμοστρόβιλος ανέπτυξε ταχύτητες άνω των 320 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ στην κλίμακα Enhanced Fujita κατατάσσεται ως ισχύος EF-5, το ανώτατο δηλαδή σημείο της σχετικής κλίμακας που μετρά τη δύναμη του φαινομένου.

23:55 – Οι ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο σε προάστιο της Πόλης της Οκλαχόμα ενδέχεται να ξεπεράσουν αυτές που είχαν προκληθεί από το αντίστοιχο φαινόμενο το 2011 στο Τζόπλιν του Μισούρι, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 158 άνθρωποι, υποστήριξε χθες ο επίτροπος ασφαλείας της Οκλαχόμα Τζον Ντόακ.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς μετά την επιθεώρηση που έκανε στην περιοχή, ο Ντόακ επεσήμανε πως οι απώλειες ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες απ’ ότι στην καταιγίδα στο Τζόπλιν, οι οποίες είχαν προκαλέσει ζημιές περίπου 3 δισ. δολαρίων. «Αυτές μάλλον θα τις ξεπεράσουν», ήταν το σχόλιό του. Οι ενασφάλιστες ζημιές στο Τζόπλιν ξεπέρασαν τα 2 δισ. δολάρια και ενδέχεται το ποσόν αυτό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς οι χρηματικές διεκδικήσεις ρυθμίζονται ακόμη.

21:21 – Κανένα ελληνικό όνομα δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής στα θύματα από τον ισχυρό ανεμοστρόβιλο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που συγκέντρωσε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο ή πληροφορία για ελληνικό όνομα μεταξύ των νεκρών ή των τραυματιών, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο εκπρόσωπός της Αρχιεπισκοπής. Ωστόσο, από τις εκτεταμένες όμως καταστροφές φαίνεται να έχουν υποστεί ζημιές και ορισμένα σπίτια ατόμων ελληνικής καταγωγής.

20:50 – Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν πρότεινε χθες την παροχή βοήθειας από τον διεθνή οργανισμό προς τα θύματα του ανεμοστρόβιλου που έπληξε την Δευτέρα την πολιτεία Οκλαχόμα, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του, Εντουάρντο ντελ Μπουέι.

«Ο γενικός γραμματέας έστειλε επιστολή στην κυβερνήτη της Οκλαχόμα, Μέρι Φόλιν, για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να της προτείνει τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Ο Μπαν «στέλνει τα πιο ειλικρινή του συλλυπητήρια σε όσους έχασαν τους αγαπημένους τους και σε όλους όσους επλήγησαν» από την καταστροφή αυτή, η οποία προκάλεσε σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό 24 νεκρούς συμπεριλαμβανόμενων 9 παιδιών, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Συγκλονίζει η τραγωδία στην Οκλαχόμα

Τουλάχιστον 24 νεκροί, μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις και τεράστιες ζημιές σε ένα νοσοκομείο και δύο σχολεία είναι ο απολογισμός του ισχυρότατου και φονικού ανεμοστρόβιλου που έπληξε χθες το προάστιο Μουρ, στην Οκλαχόμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αρχικά οι Αρχές έκαναν λόγο για 51 νεκρούς, ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν επαληθεύτηκε, καθώς αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως κάποια από τα θύματα καταμετρήθηκαν περισσότερες από μία φορά. Μετεωρολόγοι προειδοποίησαν νωρίτερα για ισχυρή καταιγίδα τις επόμενες ώρες στην περιοχή και κυρίως στο Ντάλας. Στην Οκλαχόμα έχει ήδη αρχίσει να βρέχει.





Αξιωματούχοι τονίζουν πως ο τελικός απολογισμός ίσως να αποδειχθεί χειρότερος από τον τωρινό, αφού και άλλες σοροί μπορεί ακόμη να βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Τουλάχιστον επτά παιδιά έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα από τα σχολεία που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται για την ανεύρεση επιζώντων μέσα από τα συντρίμμια, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει αποτέλεσμα.

«Οι κάτοικοι στο προάστιο Μουρ θα πρέπει να γνωρίζουν πως η χώρα τους θα παραμείνει δίπλα τους, για όσο χρειαστεί», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κήρυξε την Οκλαχόμα σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής» και διέταξε την παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας για τους κατοίκους της πληγείσας περιοχής.

br />

Γιατροί που εργάζονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οκλαχόμα ανέφεραν πως παρείχαν τις πρώτες βοήθειας σε περίπου 50 παιδιά, ενώ δέκα από αυτά χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν πως πανεπιστήμιο της περιοχής άνοιξε τις πόρτες του, προκειμένου να φιλοξενήσει τους ανθρώπους που έχουν χάσει τα σπίτια τους.



Πυροσβέστες, αστυνομικοί και δεκάδες εθελοντές δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό κατά τη διάρκεια της νύχτας να αναζητούν επιζώντες. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι βγήκαν μέσα από τα συντρίμμια των κτιρίων ζωντανοί μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας. Οι τραυματίες από το φονικό καιρικό φαινόμενο ανέρχονται σε 237.



Πρόκειται για τον φονικότερο ανεμοστρόβιλο που πλήττει τις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε που σκοτώθηκαν 161 άνθρωποι από ανεμοστρόβιλο που έπληξε το Τζόπλιν του Μισούρι. Η Οκλαχόμα ενεργοποίησε την Εθνική Φρουρά, ενώ η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων ενεργοποίησε ομάδες της για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις διάσωσης και να συντονίσουν τις διάφορες υπηρεσίες που μετέχουν στην επιχείρηση.





Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου