Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Οι Έλληνες με οικονομικά προβλήματα ξεσπούν στις γυναίκες τους



Τον εφιάλτη της σωματικής κακοποίησης βιώνουν τρεις στις δέκα Ελληνίδες, οι οποίες τον τελευταίο χρόνο «πληρώνουν» την ανασφάλεια, τον θυμό και την απογοήτευση που νιώθει το έτερό τους ήμισυ εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων.


Αρνητικοί πρωταγωνιστές αυτών των απίστευτων περιστατικών, που σε αρκετές περιπτώσεις διαδραματίζονται σε καθημερινή βάση πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών, είναι συνήθως άνεργοι, 40άρηδες άνδρες.

Οι άντρες αυτοί συνήθως έχουν πιεστικές οικονομικές υποχρεώσεις, έντονο στρες για το θέμα της δουλειάς, αλλά και σημαντικά μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων.

Πώς τα αντιμετωπίζουν όλ’ αυτά; Ξεσπώντας σε εκείνες που «έχουν του χεριού τους», δηλαδή στις γυναίκες τους, σύμφωνα με νέα έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ) και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 1.000 εθελοντές, οι 600 εκ των οποίων είναι άντρες.

Όπως έδειξε, τα κρούσματα βίας, με θύματα κυρίως γυναίκες, είναι αυξημένα κατά 47% τον τελευταίο χρόνο, με μία στις τρεις να έχει πέσει τουλάχιστον μία φορά θύμα ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της.

Επιπλέον, πολύ περισσότερες πέφτουν θύματα λεκτικής κακοποίησης, ενώ σοκάρουν τα ευρήματα και για σεξουαλική κακοποίηση, βιασμό και πρόκληση τραυμάτων.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα έδειξε ότι:

* Η μορφή της βίας που εκδηλώνουν οι άνδρες είναι: λεκτική (72%), οικονομικός εκβιασμός (59%), σεξουαλική ταπείνωση (55%), ξυλοδαρμοί (23%), βιασμοί (18%),πρόκληση τραυμάτων (8%).

* Το 44% των ανδρών που εκδήλωσαν βία έναντι των συντρόφων τους ήταν άνεργοι, το 39% σε κακή οικονομική κατάσταση και μόνο το 17% ήταν εύρωστοι οικονομικά.

* Παράλληλα με την αύξηση της σεξουαλικής και σωματικής βίας, τον τελευταίο χρόνο της ύφεσης μειώθηκε δραματικά η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών (κατά 34%).

* Το μνημόνιο έχει επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή του 39% των ανδρών πάρα πολύ και του 30% αρκετά, ενώ μόλις το 31% απάντησαν «καθόλου» στο σχετικό ερώτημα.

* Τα συνηθέστερα συναισθήματα που αναφέρουν οι άνδρες είναι ανασφάλεια (61%), θυμός (50%), απογοήτευση (35%), φόβος (19%), αντίδραση (18%), θλίψη (8%) και ελπίδα (7%). 

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΜΑΣ και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός-ουρολόγος και διευθυντής της Κλινικής Σεξουαλικής Υγείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι η σεξουαλική βία, σε συνδυασμό με τη σεξουαλική δυσλειτουργία, βρίσκονται σε κατακόρυφη αύξηση. 

«Η οικονομική κρίση γίνεται αυτόματα κοινωνική και πολιτιστική, κτυπώντας κυρίως το ανδρικό φύλο που έχει ταυτίσει την ρώμη, το χρήμα και το σεξ σαν απόλυτες δυνάμεις της αρρενωπότητας», εξηγεί. «Ο άνδρας έχει πάντοτε την ανάγκη να φαίνεται δυνατός, με μούσκουλα αλλά κα με μεγάλα και αποδοτικά γεννητικά όργανα. Η σεξουαλική του ικανότητα είναι η έμφυτη επιβεβαίωση της επιβολής του στο παθητικό θήλυ».

Συνεπώς, «η απώλεια αυτής της σεξουαλικής ικανότητας - για οποιονδήποτε λόγο - τον οδηγεί στην άσκηση σωματικής βίας, η οποία τελικά δεν είναι τίποτα άλλο από το υποκατάστατο της χαμένης του σεξουαλικής δύναμης», καταλήγει.



Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου