Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Χτύπημα κάτω από τη μέση: Πώς γυρίστηκαν οι σκηνές πραγματικού σεξ στο «Nymphomaniac»





Όλα τα περιμέναμε από τον Λαρς φον Τρίερ, αλλά προφανώς όταν μιλούσε για «πραγματικό σεξ»
στην αμφιλεγόμενη και πολυσυζητημένη επερχόμενη ταινία του «Nymphomaniac», δεν εννοούσε ανάμεσα στους αληθινούς πρωταγωνιστές. Η φωτογραφία με το καστ σε πόζα άκρως υπαινικτική -αν όχι ευθέως υποσχόμενη σεξ-, μπορεί να δείχνει τους ηθοποιούς του Δανού έτοιμους για όλα (κάντε ζουμ σε καθέναν ξεχωριστά), αλλά το μυστικό είναι στα ειδικά εφέ!
Μιλώντας στον Hollywood Reporter, η παραγωγός του Τρίερ από την εταιρεία του Zentropa, Λουίζ Βεστ, αποκάλυψε ότι η ταινία δεν πρόλαβε το ραντεβού των Καννών γιατί εκκρεμεί πραγματικά πολλή δουλειά στο post-production, προκειμένου να ενοποιηθούν οι σκηνές με τους ηθοποιούς και τα άτομα που τους αντικαθιστούν στις hard core ερωτικές σκηνές: «Στα γυρίσματα οι ηθοποιοί προσποιήθηκαν ότι κάνουν σεξ και στη συνέχεια οι αντικαταστάτες τους γύρισαν τις ίδιες σκηνές με πραγματική σεξουαλική επαφή» εξηγεί η παραγωγός τονίζοντας ότι το υλικό της ταινίας είναι αυτήν τη στιγμή χωρισμένο στα δύο και πρέπει να διαμορφωθεί ψηφιακά σε ένα ενιαίο όλο με το σώμα των πραγματικών πρωταγωνιστών από τη μέση και πάνω και αυτό των ντουμπλίρ κάτω από τη μέση, ώστε στις επίμαχες σκηνές να αποτυπώνεται η πραγματική συνουσία.

Μέχρι εκεί που βλέπετε, ναι, θα είναι η Σαρλότ Γκενσμπούρ
Αυτό το ειδικό μοντάζ του υλικού απαιτεί αρκετό χρόνο, ώστε το «Nymphomaniac», ένα δείγμα του οποίου παρουσιάστηκε σε πριβέ προβολή για τους διανομείς στη Μπερλινάλε, ενδεχομένως να μην είναι έτοιμο ούτε για τα επερχόμενα φεστιβάλ της Βενετίας και του Τορόντο και να κυκλοφορήσει απευθείας στις αίθουσες -χωρίς καμία δηλαδή φεστιβαλική παρουσία- ξεκινώντας από τη Δανία την ημέρα των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, κεντρική ηρωίδα είναι μια νυμφομανής κατά την προσωπική της παραδοχή γυναίκα, η οποία, άγρια κακοποιημένη κι ανυπεράσπιστη, περιμαζεύεται από μυστηριώδη εργένη που ακούει την ιστορία της ζωής της όσο εκείνη αναρρώνει στο σπίτι του. Στα πολλά φλας μπακ της ταινίας θα εμφανιστούν ο Σάια ΛαΜπέφ, η Ούμα Θέρμαν, ο Τζέιμι Μπελ, ο Κρίστιαν Σλέιτερ, η Κόνι Νίλσεν και η Στέισι Μάρτιν. Η «ποιητική και άγρια» όπως αναφερόταν στις πρώτες ανακοινώσεις ιστορία της Τζο, θα ξετυλιχθεί, από τη γέννησή της μέχρι τα 50 της χρόνια, μέσα από τις αφηγήσεις της στο κρεβάτι του πόνου, εκεί όπου προφανώς καταλήγει μετά από όλο και πιο επικίνδυνους σεξουαλικούς πειραματισμούς – επιλογές που οδήγησαν στην κακοποίησή της και την εγκατάλειψή της στο δρόμο, σημείο απ' όπου ξεκινάει η ταινία.

H πρώτη φωτογραφία που κυκλοφόρησε από το "Nymphomaniac"
Οι λεπτομέρειες και οι ρόλοι παραμένουν πάντως καλά κρυμμένο μυστικό -ακόμα κι όσοι έχουν δει υλικό σε ιδιωτική προβολή έχουν υποχρεωθεί από την παραγωγή να υπογράψουν συμφωνητικό ότι δε θα αποκαλύψουν κάτι περισσότερο – αλλά η Βεστ ήταν λίγο πιο περιγραφική στις δηλώσεις της στον TRT, αναφέροντας ότι ο Τρίερ θα παρεμβάλλει στις εικόνες του κάποια συμβολικά γραφικά που θα εναλλάσσονται με το live action, ενώ ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών (ή τουλάχιστον της περιέργειας) συμπληρώνοντας: «Ο Λαρς τα έχει δώσει όλα σ' αυτήν εδώ τη δουλειά. Είναι μια ταινία για τη θρησκεία, για το Θεό, για τη φιλοσοφία» λέει, ελπίζοντας ότι ο Τρίερ θα ανακαλέσει την υπόσχεση-απειλή του ότι δε θα ξαναμιλήσει δημόσια – μια σιωπή στην οποία υπέβαλε ο ίδιος τον εαυτό του μετά από τα γνωστά σε όλους επεισόδια των Καννών (δυο χρόνια πριν) τα οποία είχαν διχάσει την Κρουαζέτ και είχαν οδηγήσει στην αποβολή του από το φεστιβάλ. «Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να πεις γι' αυτήν την ταινία. Ελπίζω πραγματικά να αλλάξει γνώμη και να αρχίσει και πάλι να δίνει συνεντεύξεις».
Πάντως ο αποκλεισμός του από τις Κάννες έχει ήδη αρθεί από τους διοργανωτές και οι αντιδράσεις για τα ατυχή αστεία του περί ναζισμού, αποκυήματα της εκκεντρικής κι ασυγκράτητης προσωπικότητάς του, έχουν πλέον αντικατασταθεί από μια τεράστια προσμονή για το επόμενο προβοκατόρικο χτύπημά του. Στην προκειμένη περίπτωση, κυριολεκτικά ένα χτύπημα κάτω από τη μέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου